שתף קטע נבחר

ערבי שמצביע לעבודה-מרצ הוא טיפש

פעם האמנו במצגי השווא של השמאל, אבל דחיקתו של עיסאווי פריג' היא קו אדום. עם כל ההסתייגויות מהרשימה המשותפת, לערבי אין בית אחר

 

עיסאווי פריג' באולפן ynet (צילום: מוטי קמחי)
עיסאווי פריג' (צילום: מוטי קמחי)

המשפט הערבי העתיק שלפיו אין אמונה בפוליטיקה ובפוליטיקאים מקבל בימים אלה משנה תוקף על רקע ההתפתחויות האחרונות בביצה הפוליטית, והבעיטה של מרצ ב"נציג המגזר" - כך נהוג לכנות ערבי המשובץ ברשימה יהודית-ציונית – לטובת האיחוד עם מפלגת העבודה-גשר.

 

 

עיסאווי פריג' הוא סמל למתינות ולפרגמטיות פוליטית שעלתה לו לא פעם במתקפות מצד אזרחים ערבים ישראלים. "הוא פועל בשירות מפלגת שמאל מזויפת במקום להצטרף לאחיו ברשימה המשותפת", כותבים עליו הטוקבקיסטים. ולמרות המתקפות הללו המשיך פריג' לדבוק בדרכו ולחרף את נפשו הפוליטית למען אמונתו בשמאל הישראלי ובדו-קיום.

 

זה, כמובן, השתלם גם למפלגה. אלמלא קולות הערבים בשתי מערכות הבחירות האחרונות, ספק אם מרצ והמחנה הדמוקרטי היו עוברות את אחוז החסימה הן באפריל והן בספטמבר. בעיטתו של פריג' ממקום ריאלי ואי-הכללת ולו נציג ערבי אחד במפלגת החיבור מצביעות על עומק הצביעות של מרצ ושל העבודה. התברר שהן טובות מאוד בלקושש קולות מהחברה הערבית ותו לא.

 

מאז ומתמיד נהגו המיליטנטים הערבים בישראל להדגיש שהם מעדיפים את הימין שמדבר דוגרי, שמטיח את האמת הלא נעימה בפרצוף, על פני השמאל החנפן והצבוע שקונה את אוזני השוטים בחברה הערבית בהבטחות דבש וסרק. ועדיין, חשבנו שיש גבול. ניחא שכחול לבן לא כללה נציג המגזר במקום ריאלי, אבל מרצ? המפלגה שחרטה על דגלה שוויון בין כל המגזרים? זו שפעם שיבצה ברשימה לכנסת ערבי, גיי, מזרחי, אשכנזי, אישה וגבר, מפנה כעת גב לנציג הערבי היחיד בכל המפלגות שמתהדרות ביחסן האוהד לחברה הערבית?

 

 

מסכת הצביעות הוסרה מפרצופן של מרצ-העבודה וחשפה אותן במערומיהן. מבחינתן, הערבי טוב בשביל להצביע, אבל הוא לא מספיק טוב כדי לייצג את המגזר שלו.

 

עוד לא הספקנו להפנים את העובדה שהמילים "שלום" או "פיוס עם הפלסטינים" נמחקו בשנים האחרונות ממצעיהן של רוב המפלגות הציוניות, וטרם עיכלנו את מות המילה "שלום" והחלפתה במונח "להיפרד מהם", והנה הן גם מעלימות את הנציגים הערבים עצמם.

 

היינו טיפשים והאמנו במצגי השווא של השמאל, אבל לא עוד. טיפש מי שיצביע לניצן הורביץ ועמיר פרץ בבחירות הקרובות. עם כל ההסתייגויות מחלק מחברי הרשימה המשותפת, מסתבר שלערבי אין בית חוץ מהרשימה הזו.

 

בשנות ה-60 וה-70 של המאה הקודמת נהגו כ-90% מהערבים להצביע עבור מפלגות כגון מפא"י, מפ"ם ואחיותיהן. העידן הזה הוא היסטוריה. כולי תקווה שהמצביע הערבי ייתן סטירה מצלצלת לכל מפלגות השמאל, לא משנה איך קוראים להן.

 

  • עו"ד נאיף אבו סוויס הוא חבר מועצת עיריית רמלה

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים