שתף קטע נבחר

שר החינוך של כולם? יומן הפגישות של רפי פרץ נחשף

יומנו של פרץ מגלה כי השר ביקר בעיקר במוסדות חינוך דתיים, לא הגיע לבית ספר ערבי וקיים יותר מ-200 פגישות פוליטיות בתפקידו. היומן נחשף בעקבות עתירה של התנועה לחופש המידע. לשכת פרץ: "כאשר נכפות על המדינה שלוש מערכות בחירות, על השר לבצע הכנות בעבור מפלגתו"

נפגש בעיקר עם אנשי חינוך דתיים, מתמקד בפעילים פוליטים ולא מגיע לבתי הספר הערביים: יומן הפגישות של שר החינוך רפי פרץ, שהגיע לידי ynet בעקבות עתירה של התנועה לחופש המידע, מצביע על סדרי העדיפויות של פרץ, שנוהג לבקר בעיקר בבתי ספר ובמוסדות להשכלה גבוהה דתיים. משרד החינוך סירב במשך יותר מחצי שנה לחשוף את יומני הפגישות, בניגוד למה שמחייב החוק, ונאלץ לחשוף את היומן רק בעקבות העתירה לבית המשפט המנהלי. עם זאת, ניכר כי ביומן השר שהתקבל נעדר פירוט על חלק מפגישותיו.

ביג רפי פרץ מסמך יומן לו
הזמין את המורים הלהטב"ים לפגישה, אך לא קיים. פרץ(צילום: רויטרס)

אינפו יומן פגישות שר החינוך רפי פרץ  ()

השר, שהצהיר בכמה הזדמנויות כי הוא "שר החינוך של כל תלמידי ישראל", מעולם לא ביקר בבית ספר ערבי. בנוסף, על אף הצהרתו שייפגש עם המורים הלהט"בים בעקבות סערת טיפולי ההמרה - פגישה זו מעולם לא התקיימה. השר פרץ גם דחה הזמנה לפגישה עם שדולת הנשים בישראל, אך נפגש עם ארגון שמתנגד ל"פמיניזם רדיקלי".

 

מהיומן עולה גם כי חלק ניכר מהאירועים הציבוריים שבהם השתתף פרץ היו מזוהים עם הציבור הדתי, וחלק גדול מאוד מפגישותיו המקצועיות במשרד החינוך הן עם אנשי מקצוע ממנהל החינוך הדתי - לעומת פגישה אחת בלבד שקיים בנושא שקשור לחינוך בחברה הערבית. בנוסף, על אף הצהרתו בדבר טיולי תלמידים ליהודה ושומרון – הוא מעולם לא נפגש עם הגורם המקצועי אשר אמון על הנושא במשרד החינוך, ואכן טיולים אלו לא יצאו לפועל השנה עד כה.

 

מפגשים עם תלמידים: בעיקר דתיים, בלי ערבים

במהלך כהונתו של פרץ כשר החינוך, הוא ביקר ב-45 בתי ספר ומוסדות חינוך דתיים, לעומת 21 ביקורים בלבד בבתי ספר חילוניים ומוסדות להשכלה גבוהה שאינם דתיים. מנגד, יש להדגיש כי השר פוגש בני נוער וצעירים לא רק בבתי ספר, אלא גם במכינות הקדם צבאיות. כמנהל המכינה "עצם" לשעבר, אחת הגדולות בציונות הדתית, ניכר כי פרץ מקדיש זמן רב למפגשים עם בני נוער במכינות אלה, והוא מקיים מפגשים רבים גם במכינות חילוניות או מעורבות.

אריה מור, סמנכ
טיולים בשומרון? ראש אגף הביטחון במשרד החינוך אריה מור כלל לא נפגש עם פרץ(צילום: אלכס גמבורג)

בנוסף, השר פרץ משקיע חלק ניכר מזמנו בפגישות פוליטיות, מרביתן עם פעילים ממפלגת הבית היהודי שבראשה הוא עומד. מספרן של פגישות אלה גבוה משמעותית ממספר פגישותיו של פרץ עם גורמים מקצועיים במשרד החינוך. גם בחינת לוח הפגישות שלו עם אותה גורמים מעלה כי מרביתן עוסקות בחינוך הדתי. כמו כן, השר פרץ השתתף ב-57 אירועים ציבוריים וממלכתיים בעלי צביון דתי, לעומת 44 ללא צביון דתי.

 

השר פרץ, כאמור, מעולם לא ביקר בבית ספר במגזר הערבי. לפי יומן הפגישות, בית הספר היחידי שבו ביקר השר הוא תיכון בכפר הדרוזי כסרא. כמו כן, הפגישה היחידה שקיים השר ועסקה בחינוך הערבי הייתה בהשתתפות מנכ"ל משרדו, שמואל אבואב, והיא התמקדה באלימות בחברה הערבית. השר פרץ גם לא נפגש עם אנשי חינוך ערבים באופן יחידני - ואשת החינוך הערבייה היחידה שעימה קיים פגישה כזו הייתה פרופ' מונא מארון, חברת הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) של המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג).

 

המפמ"רית (מפקחת על המקצוע) היחידה שעימה בחר השר פרץ להיפגש באופן יחידני הייתה איילת סיידלר, מפמ"רית לימודי תנ"ך בחינוך הממלכתי דתי. את יתר המפמ"רים בחר לפגוש בפגישות רחבות יותר, ולא באופן יחידני.

 

פגישה עם ארגוני נשים? רק אם הן דתיות

לפי היומן, בחודש דצמבר האחרון נפגש השר עם נשות ארגון "שוברות שוויון", ארגון נשים דתי שלפי ריאיונות לתקשורת מבקש לקדם מאבק ב"פמיניזם הרדיקלי". מאותם ריאיונות עולה גם כי הארגון מתנגד, למשל, לשירות קרבי של נשים, וטוען כי המאבק הפמיניסטי פוגע בערכי המשפחה. בדיקת ynet העלתה כי לצד זאת, השר בחר שלא להיעתר לבקשת שדולת הנשים להיפגש עימו באותה תקופה ממש.

מיכל סלע ()
"השר פרץ ליווה את משפחתה מאז שנרצחה". מיכל סלה

"לאחר הירצחה של מיכל סלה, נשלח מכתב מפורום הנערות של שדולת הנשים לרפי פרץ בדרישה לקיום שיחה במערכת החינוך על ביטויים שונים של אלימות במערכות יחסים", אמרו בשדולת הנשים, שנחשב לארגון שמזוהה מאוד עם המאבק הפמיניסטי בישראל. "באופן פורמלי לא התקבלה תשובה מלשכת השר, ובאופן הלא פורמלי, לאחר שיחה עם דוברו של השר פרץ, התקבלה תשובה שפגישה לא תתקיים בקרוב".

 

מלשכת השר פרץ נמסר בתגובה לטענות שדולת הנשים כי "מנהלת קשרי ממשל וכנסת בשדולת הנשים פנתה ללשכת השר וסוכם כי פגישה תתואם ברגע שתוקם ממשלת קבע. בעניין פעילותו של השר סביב רצח מיכל סלה, יצוין כי השר ליווה את משפחת בן עמי מרגע הרצח, הגיע לניחום אבלים בבית המשפחה, נפגש עם האחות לילי בן עמי בלשכתו בכנסת ואף נאם בכנס לכודות ברשת של ויצ"ו העולמי ביום המאבק באלימות כלפי נשים. בנוסף סיכם השר עם לילי כי יקיימו שולחנות עגולים עם הדרג המקצועי על מנת להכניס למערכת החינוך תכנית לזיהוי נורות אדומות".

 

נמנע מפגישה עם נציגי קהילת הלהט"ב

בחודש יולי האחרון עורר השר פרץ סערה כשאמר בריאיון כי "ניתן לבצע טיפולי המרה". בהמשך חזר בו מדבריו והתנצל, ואף הזמין את קבוצת המורים הלהט"בים שהובילה את המאבק נגדו באותם ימים לפגישה בלשכתו, על מנת לייצר שיתוף פעולה ולקדם סובלנות במערכת החינוך כלפי הקהילה הגאה. מיומן הפגישות עולה כי פגישה זו מעולם לא התקיימה.

 

 

 

מלשכת פרץ נמסר כי "בזמנו השר הבהיר שהוא מתנגד לטיפולי המרה נחרצות, ואף הבהיר כי דבריו עוותו והוצאו מהקשרם. בעקבות ההבהרה הצורך בפגישה פחת והיא לא יצאה לפועל. דלתו של השר פתוחה תמיד והארגון מוזמן לפגישה. השר מכבד כל אדם באשר הוא אדם ללא הבדלי דת גזע ומין, ובכלל זה נטייה מינית".

 

טיולי תלמידים בשומרון? פרץ מעולם לא נכח בפגישה בעניין

סערה נוספת שעורר השר פרץ לאחר כניסתו לתפקיד הייתה בדבר סיורי תלמידים לשומרון. פרץ אמר כי הכנסת הסיורים הללו למערכת החינוך תהיה אחת ממטרותיו. ואולם, מיומן הפגישות עולה כי השר מעולם לא נפגש באופן יחידני בעניין (או בכלל) עם ראש אגף הביטחון במשרד החינוך אריה מור, שאמור לאשר ולקדם מהלך מסוג זה. עד כה, לא יצאה התכנית לפועל ואף סיור מסוג זה לא התקיים.

רחלי אדרי מנכ
"השחרות והסתרות שנראות לא מוצדקות". רחלי אדרי(צילום: איליה מלניקוב)

הבטחה נוספת של השר היא איסור על שימוש בסמארטפונים בתיכונים ובחטיבות הביניים - בניגוד לנהלים כיום בבתי הספר, שלפיהם מנהלי מוסדות החינוך רשאים להחליט בעניין בעצמם. מהיומן עולה כי אכן התקיימו בזמן פתיחת שנת הלימודים שתי פגישות של השר בנושא, אך עד היום - כמעט חצי שנה לאחר פתיחת שנת הלימודים – אין חוזר מנכ"ל בעניין והתלמידים עדיין יכולים להשתמש בטלפון. יש לציין כי בתגובה לשאלת ynet בזמנו, נמסר כי חוזר המנכ"ל צפוי להתפרסם עד חודש נובמבר לכל המאוחר.

 

מנכ"לית התנועה לחופש המידע, עורכת הדין רחלי אדרי, מסרה כי "לפני קרוב לעשור התחילה התנועה לבקש ולפרסם את יומני השרים לאור העניין הציבורי בפועלם של נבחרי הציבור וההבנה כי יומן השר מלמד על סדרי העדיפויות וסדר יומו של השר. מצער שלמרות הזמן שחלף אנו עדיין נדרשים לפנות לבית המשפט על מנת לקבל תשובה למידע כה בסיסי כאשר גם לאחר פניה לבית המשפט ישנן השחרות והסתרות שנראות על פניו כלא מוצדקות. אנו תקווה שהיחידה הממשלתית לחופש המידע שבמשרד המשפטים תוציא בהקדם הנחיה מסודרת בדבר האופן הנכון בו יש למסור ולנהל יומן, כך שהציבור יוכל לגשת ולהכיר את המסמך בלחיצת כפתור כפי שקורה במקומות רבים בעולם לגבי שרים ונבחרים".

 

תגובת לשכתו של השר פרץ

על הדחייה בפרסום היומן: "הדרישה הראשונית שהתקבלה בחודש יולי כוונה לקודמו של השר פרץ בתפקיד. בסוף חודש יוני נכנס השר לתפקידו וכאשר התבקשה לשכתו למסור את פרטי היומן כך עשתה".

 

על הביקורים בבתי הספר הדתיים והחילוניים: "כחלק מחזונו, מבצע השר פרץ ביקורים מזדמנים במוסדות חינוך. עקב אפיונם כביקורי פתע, הם מוזכרים ביומן רק ככותרת 'ביקור פתע/מזדמן בבתי ספר'. אי לכך, ישנו פער בין הרשימה שהוצגה לבין מה שקרה בפועל. להלן חלק ממוסדות החינוך הממלכתיים שבהם ביקר השר אשר לא מוזכרים בפנייתכם: אנתרופוסופי נס ציונה ייסודי ותיכון, כפר הנוער עין כרם בירושלים, תיכון הראל במבשרת ציון, תיכון איילון בחולון, בי"ס יסודי יצחק נבון בהרצליה, כפר הנוער במכמורת, בי"ס יחד במודיעין (ביה"ס חילוני-דתי) ובית הספר החקלאי מקווה ישראל. אדם ואדמה זה פרויקט של השומר החדש, אשר איננו ארגון דתי".

 

 

 

עוד נמסר, כי "בפנייה ללשכה הוכנסו אירועים שאינם קשורים לסיורים מקצועיים במוסדות חינוך, כמו שיעור בהושענא רבה או הקפות שניות, ועל כן הפער אינו משמעותי". יש לציין כי למרות תגובת השר, ביקוריו בכפר הנוער במכמורת, בית הספר "יחד", בית הספר החקלאי במקווה ישראל ואדם ואדמה כן נכללו בספירת בתי הספר הממלכתיים שהוצגה ללשכתו.

 

על הפגישות הפוליטיות והמקצועיות: "כאשר נכפות על המדינה שלוש מערכות בחירות ברציפות, על השר כיו"ר מפלגה וכנבחר ציבור לבצע הכנות בעבור מפלגתו ובעבור קהל הבוחרים שבשמם הוא ממלא תפקידו".

 

על היעדר הביקורים בבתי ספר ערביים: "השר פרץ קיים פגישת עבודה עם מנכ"ל המשרד על נושא האלימות במגזר הערבי בה למד על הבעיות ודרכי הפעולה הננקטות בתוך בתי הספר במגזר. בנוסף, ביוזמתו, נפגש השר עם 30 מנהלי בתי ספר מהמגזר הערבי בלשכתו על מנת להקשיב לצרכיהם ולסייע ככל הניתן. בפגישה סוכם כי השר גם יגיע לסיורים שונים בבתי הספר במגזר הערבי". סיורים אלה, כאמור, לא התקיימו.

 

על איסור הסמארטפונים בבתי הספר: "התקיימו שתי ישיבות עבודה רחבות עם הצוותים המקצועיים במשרד לצורך בירור מעמיק של הנושא. לאחר שהגורמים המקצועיים הביעו את דעתם כיצד להנחיל את ההוראה, יצאה הנחייה מסודרת של השר - הנחייה זו הינה שלב אחד לפני חוזר מנכ"ל שעתיד לצאת בקרוב".

 

על הפגישות עם המפמ"רים: "השר נפגש עם מפמ"רית אזרחות, תנ"ך, תרבות ישראל ועם מפקחים ממנהל חברה ונוער. צוות לשכתו פוגש באופן שוטף את כל המפמ"רים. כמו כן, השר נפגש עם מפמ"רים באופן שוטף במהלך ישיבות ההנהלה המתקיימות באופן תדיר. במידת הצורך הוא מזמן אליו מפמ"רים ספצפיים".

 

על הטיולים בשומרון: "השר קיים ישיבת עבודה עם מנכ"ל המשרד, וצוות מלשכתו ישב עם מר אריה מור כדי ללמוד על האתגרים שנדרשים להיפתר על מנת להרחיב את מסגרת הטיולים ביהודה ושומרון. הנושא עוד בבדיקה ומסקנות יתקבלו בהקדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
השר של כולם? רפי פרץ
צילום: רויטרס
מומלצים