שתף קטע נבחר

הכוח להשפיע

בבחירות לכנסת בישראל אמנם לא נוכל לקחת חלק מכאן, אבל לתנועת הישראלים האמריקאים שמתמודדת על מקום בקונגרס היהודי העולמי נוכל להצביע וכך על חיינו כאן בארה״ב גם להשפיע. כל הפרטים

תנועת ״ישראל שלנו״, הרשימה הראשונה אי פעם של ישראלים החיים בארה״ב, משיקה באופן רשמי את קמפיין הבחירות שלה לקונגרס הציוני העולמי תחת הסיסמה: ישראלים בארה"ב בוחרים להשפיע. במקביל לבחירות לכנסת ה-23 שייערכו בישראל בתחילת חודש מרץ, כמיליון ישראלים החיים כיום בארה״ב יקבלו כעת הזדמנות היסטורית להצביע לראשונה ל״כנסת של העם היהודי כולו״ (הקונגרס הציוני העולמי) ולחולל שינוי.

 

״ישראל שלנו״, היא הרשימה הראשונה אי פעם של ישראלים החיים מחוץ לישראל, שמבקשת לבטא את הקול הישראלי כחלק מיהדות אמריקה המתמודדת בבחירות לקונגרס הציוני העולמי בארה"ב, זירת מאבקים פוליטית חשובה שהייתה עד היום נחלתם הבלעדית של הארגונים היהודיים הגדולים. הקונגרס הציוני מתקצב את המוסדות הציוניים שפועלים מול הקהילות היהודיות ברחבי העולם בלמעלה ממיליארד דולר בשנה. הרשימה החדשה של הישראלים תנסה להעביר, לראשונה, חלק נכבד מהתקציב הזה גם לקידום הדברים שחשובים למיליון הישראלים החיים באמריקה. ״לנו, כישראלים שחיים בארה״ב חשוב שילדינו יגדלו באווירה פתוחה ופלורליסטית, אך במקביל שייחשפו גם לפעילויות חינוכיות וקהילתיות של השפה והתרבות העברית״, מסבירה שני קורבלניק, ממייסדי רשימת ״ישראל שלנו״. ״לצערנו הרב, במרבית הקהילות היהודיות בארה״ב לא ניתן מענה לצורך הזה, ולכן החלטנו לראשונה לתפוס יוזמה ולקחת את גורלנו בידינו״.

 

מה זה בכלל הקונגרס הציוני העולמי?

״הקונגרס הציוני, המוסד העליון של ההסתדרות הציונית, משמש למעשה מעין פרלמנט יהודי בינלאומי. הוא מורכב מנציגי מפלגות ישראליות ותנועות וארגונים יהודיים, המתחרים ביניהם על כוח והשפעה במה שמכונה "המוסדות הלאומיים". הללו כוללים בין היתר את הסוכנות היהודית, ההסתדרות הציונית העולמית, קרן היסוד והקרן הקיימת לישראל. יחסי הכוחות והתפקידים במוסדות האלו נקבעים בהתאם למספר הנציגים של כל סיעה בקונגרס הציוני העולמי. לקונגרס רשאים להתמודד ארגונים ציוניים עולמיים. בעבר היו אלה בעיקר תנועות או מפלגות שפעלו במקביל בתפוצות ובישראל, כיום לא לכל מפלגה פוליטית בישראל יש בני ברית טבעיים בעולם היהודי, וכך אנו מוצאים למשל את סיעת 'יש עתיד' (שטרם עודכנה במוסדות הציוניים לכחול־לבן) משתפת פעולה עם הזרם הקונסרבטיבי, ואילו מפלגת העבודה צועדת יד ביד עם נציגי התנועה הרפורמית רבת ההשפעה בארה"ב״.

 

איך מתבצעת החלוקה למושבים?

״לישראל 190 צירים (38%), הנבחרים בהתאם לתוצאות הבחירות לכנסת, ליהדות ארה"ב 145 צירים (29%), וליתר יהדות העולם 165 צירים (33%). 220 נציגים נוספים מתמנים לפי מפתח קבוע מראש של קהילות, מוסדות וארגונים יהודיים. המפלגות הערביות אינן מיוצגות מטבע הדברים בקונגרס הציוני, ועד לפני כעשור זה היה המצב גם בקרב המפלגות החרדיות. בראשית 2010 נפל דבר, כאשר מפלגת ש"ס בחרה להצטרף ולהיות מיוצגת בהסתדרות הציונית״.

 

'קאק' ()
שני קורבלניק. מס 1 ברשימת "ישראל שלנו"

 

מה הוביל להחלטה להקים את "ישראל שלנו"?

״ישראל שלנו הוקמה על ידי קבוצה של חברים מניו-יורק שהבינו שעל אף שהקונגרס הציוני הוא משהו שרוב האנשים זוכרים רק מלימודי הבגרות, למעשה הוא עדיין מאוד רלוונטי לחיינו, בעיקר בזכות תקציבי העתק המנותבים לצרכי הקהילות השונות, ובגלל העובדה שההחלטות כיצד לחלק את התקציבים הללו, נקבעות בקונגרס. מי שהקימו את ישראל שלנו הם שני קורבלניק וקובי כהן, שניהם גרים בניו-יורק ואליהם הצטרפה קבוצה רצינית ואיכותית של ישראלים מכל רחבי ארצות הברית כאשר המובילים שבהם הם רחלי בטיש (לבקוביץ'), אופיר גוטלזון וחן לבקוביץ' מאזור צפון קליפורניה, אילנית לבנון בלוס אנג'לס, גיא הולינגווסרת' בשיקגו, נתי חורב מוריג'יניה ושרית רון, פזית לויתן, יעל כהן ומוטי כהנא מאזור ניו-יורק וניו-ג'רזי. לכולם רזומה עשיר של פעילות ציבורית וקהילתית״.

 

תנועת "ישראל שלנו", הם מסבירים, חרטה על דגלה את חיזוק זהות הדור הבא של הישראלים המתגוררים בארצות הברית, דרך הנגשת התרבות העברית ולימוד השפה העברית ברחבי ארצות הברית מתוך האמונה כי הקשר עם ישראל עובר גם דרך השפה והתרבות הישראלית. ״אנו גם מאמינים בחיזוק הקשר עם יהדות ארצות הברית ופתיחת דיאלוג אמיתי בינינו לבינם מתוך הבנה שכיום ישנם חסמים רבים בין הצדדים שרק הולכים ומתחדדים. הקשר הזה הוא קריטי להמשכיות העמיות היהודית ופיתוחה של מדינת ישראל״, הם גורסים. "במשך השנים בארה"ב, הבנו שאף אחד לא יכול לייצג את האינטרסים והצרכים שלנו, הישראלים החיים בארה"ב: ליהודים-אמריקנים יש צרכים שונים משלנו, כמו גם לישראלים בישראל. על כן, אנחנו מעוניינים להיות במשחק ולהפנות תקציבים ופרוייקטים לצרכים שלנו, הישראלים בארה"ב״.

 

האם ההפרדה של ישראלים אמריקאים בקונגרס לא מבדלת אותם משילוב בחברה היהודית באמריקה?

״יהתנועה שלנו על דגלה את שיתוף הפעולה עם יהדות ארצות הברית. בכוונתו לגייס את הכסף ליישום מטרותינו, אך להעבירו בשיתוף פעולה עם המוסדות היהודיים. השאיפה היא להקים את מרכזי העברית מטעם המוסדות הלאומיים מצד אחד, וביד אחת עם הפדרציות היהודיות וה-JCCA על-מנת לייצר שותפות אמת בין הישראלים ליהודי ארצות הברית ולהנגיש את השפה והתרבות העברית לכל החפץ בכך״.

 

שאלת הזהות היא כזו שכל אחת ואחד מאיתנו מכירים. התנועה של הישראלי בארה״ב מקווה דרך הפעילות שלה בקונגרס, להוביל תשובות מעשיות: "נסיבות החיים הובילו כל אחד מאיתנו לאן שהן הובילו. בשבילי״, אומר אופיר גוטלזון, נציג הרשימה מפאלו-אלטו, ״השאלה היא איך אני בוחר להיטמע בקהילה היהודית-אמריקנית, ואף גורם לכך שהם יהיו מחוברים יותר לישראל, ולעברית שהיא לא רק תנ"כית. אני חושב שאם נצליח לעשות עבודה טובה בשמירה על הזהות הישראלית – נוכל גם להוסיף לזהות היהודית-אמריקנית ולהתחבר אליה. בעבורנו ובעבור ילדינו. אנחנו בעצם אלה שיכולים לחבר את יהודי אמריקה לישראל".

 

'קאק' ()
כוח אמיתי לישראלים באמריקה. "ישראל שלנו"

 

אמנם הרשימה מורכבת כולה מישראלים, אך חבריה מתעקשים כי הם הגשר אל יהדות ארצות הברית; "דווקא כמי שגרים פה, ובמקביל מבינים את תחושותיהם של אחינו ואחיותנו החיים בארץ, אנחנו יכולים לדברר את התחושות והמצוקות ליהודי ארצות הברית ולהיפך״, אומר קובי כהן. ״כמו כן, כמי שחיים פה, אנו מבינים טוב יותר את האתגרים העומדים בפני אחינו יהודי ארצות הברית ופתוחים יותר לתמוך בהם במציאת פתרונות, במיוחד בתחומי דת ומדינה".

 

מהן הבעיות העיקריות שבהן תרצו לטפל?

״שורש הבעיה הוא בדאגה המתמשכת של הורים ישראלים שחיים בארה״ב מכך שילדיהם יאבדו קשר עם ישראל ועם הזהות הישראלית של הוריהם. אפשר להתמודד עם זה במספר דרכים (כמו למשל הקמת מרכזי תרבות ישראלים ברחבי ארה״ב) אבל לשם כך דרושים תקציבים משמעותיים. כך נוצר מצב בו הישראלים החיים בארה״ב נופלים בין הכיסאות; צרכיהם אינם מטופלים ע״י הקהילה היהודית מחד, וממשלת ישראל מתעלמת מהם משום שבעיניה, ובצדק כנראה, הם אמריקאים, מאידך. רשימת ״ישראל שלנו״ הבינה שאם אנחנו, הישראלים שחיים בארה״ב, לא ניקח את המושכות, ואת גורלנו בידינו, אף אחד לא ידאג לנו. מכאן החשיבות שבהצבעה לרשימה החדשה״. רחלי בטיש-לבקוביץ' מוסיפה: "מה שלמדתי כאן בארה"ב הוא שתקציבים זה מה שאתה עושה בעצמך. אין תיקצוב של משרד החינוך או גוף אחר, יש חינוך קהילתי – הרבה התנדבות ותרומה לקהילה. זה דורש המון עבודה. הנחת העבודה שלנו אומרת שיש כבר קהילה יהודית, ואנחנו רוצים להיות חלק ממנה, לא רק לייצר מתנ"סים נפרדים".

 

ריגכי ()
קובי כהן. ממייסדי התנועה

 

בעיה נוספת שמציגים חברי הרשימה היא העדר תוכניות מובנות ומתוקצבות להוראת עברית ותמיכה באירועי תרבות ישראלית. הורים שרוצים שילדיהם ילמדו עברית חייבים לשלוח אותם לרוב לבתי ספר פרטיים שעולים הון. "אני בעד תוספת תקציבים להוראת העברית ולתרבות ישראלית" אומרת אילנית לבנון, נציגת הרשימה מלוס אנג'לס. "לא יתכן שמי שרוצה לשמור על קשר או לבסס את זהות ילדיו לא יוכל לעשות זאת. מחובתנו להתגייס כדי להנגיש את הוראת העברית לקהילות הישראליות והאמריקניות".

 

כיום ארגונים כמו ה-IAC בכל הנוגע לחינוך ישראלי או ארגונים כמו קרן משפחת רודרמן שעובדת למען חיזוק הקשר בין ישראל ויהדות ארה״ב נוגעים בתחומים האלו. מה יהיה שונה בעבודה שלכם?

״ארגון ה-IAC מבצע פעילות מבורכת, אך בסופו של יום הוא פועל ברמה מאוד נקודתית ובמימון של אנשים פרטיים, וזה לא מספיק. מה גם שתורם כזה או אחר יכול מחר להחליט שהוא מושך את ידיו מהארגון. יש צורך במהפכה נרחבת כדי לחולל שינוי אמיתי. חייבים להזרים תקציבים משמעותיים וקבועים שיופנו מתקציב המוסדות הלאומיים אך ורק לטיפוח הישראליות בקרב דור העתיד של הישראלים שחיים בארה״ב. אנחנו השגרירים הטובים ביותר שיש לישראל בארה"ב והגשר היציב ביותר בין שתי הקהילות משני צידי האוקיינוס. יש תקציב של מיליארד דולר זמין במוסדות הלאומיים והגיע הזמן שהמוסדות הלאומיים יהיו מעורבים בפעילות הישראלית כאן מעבר למפעל השליחות המבורך של הסוכנות היהודית. אין שום סיבה שלא ניאבק לקבל חלק ממנו. לכן, החלטנו להיכנס למשחק הפוליטי, דבר שישראלים בארה״ב עד היום נמנעו מלעשות. הקמת מרכזי תרבות ישראליים וכיתות לימוד עברית במרכזים היהודיים הקהילתיים וברמה המערכתית יפתח דלתות להרבה ישראלים שלא מגיעים לשם ביום-יום. בנוסף, יהיו גם יהודים שירצו להגיע וללמוד עברית או על ישראל המודרנית, בת ימינו ולא רק ללמוד לבר.בת מצווה. לצערי, אין כמעט מקומות כאלה כיום בארה"ב".

 

'קאק' ()
שינוי אמיתי. פזית לויתן

 

מה צריך לעשות מי שרוצה להצטרף?

״מי שתומך ברעיון מוזמן להשאיר את פרטיו בדף הפייסבוק שלנו  או להכנס לאתר שלנו ולהשאיר את פרטיו. נשמח לכל תמיכה של ישראלים החיים פה. כמובן שהתמיכה הגדולה ביותר תהיה דרך הצבעה ועידוד אחרים להצביע עבורנו״.

 

מה צריך לעשות מי שרוצה לבחור?

״להיכנס לאתר ההצבעה, להירשם, לשלם 7 וחצי דולר ולהצביע לרשימת ״ישראל שלנו״ מספר 3.

איך עושים את זה? זה די פשוט. שלושה צעדים והצבעתם: גשו לאתר הבחירות בכתובת https://azm.org/elections אם אינכם רשומים לחצו על REGISTRATION ועקבו אחר ההוראות כדי להירשם. לאחר ההרשמה תקבלו לדוא"ל קוד הצבעה.

גשו שוב לאתר הבחירות והצביעו עבור רשימה מספר 3 – ISRAEL SHELANU (Our Israel)

 

 

כדי לדעת יותר על הבחירות ועל רשימת ישראל שלנו ניתן גם לגשת לאתר האינטרנט של התנועה בכתובת: Israelshelanu.org/he

 


פורסם לראשונה 31/01/2020 04:52

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שני קורבלניק. ממייסדות התנועה
מומלצים