שתף קטע נבחר

העליון דן בפסילת מועמדותה של ח"כ יזבק

בית המשפט העליון דן בהחלטת ועדת הבחירות לפסול את הח"כית מהרשימה המשותפת שהביעה תמיכה במחבלים. העותרים: "פנתיאון של דברי שבח והלל למחבלים שרצחו עשרות אזרחים"

 

הרכב של תשעה שופטים בבית המשפט העליון בראשות הנשיאה אסתר חיות דן היום (ד') בעתירה של הליכוד, ישראל ביתנו ועוצמה יהודית לפסול את מועמדותה של ח"כ היבא יזבק מהרשימה המשותפת בבחירות לכנסת ה-23. החלטת העליון תימסר בהמשך.

 

בתחילת הדיון טען עו"ד אבי הלוי, המייצג את הליכוד, כי לא ניתן לקבל את ההסברים של יזבק לפרסומים בפייסבוק שתמכו במחבלים סמיר קונטר ודלאל מוגרבי. "יש מאסה קריטית של ראיות למניעת התמודדות, לא מדובר בראיה אחת או שתיים. מדובר בפנתיאון גדול בו יזבק הכניסה בדברי שבח והלל מחבלים שרצחו עשרות אזרחים".

היבא יבזק בפתח הדיון בעניין פסילת מועמדותה לכנסת (צילום: שלו שלום)
יזבק בדיון(צילום: שלו שלום)

השופטת דפנה ברק ארז תהתה אם לא ניתן להתחרט על התבטאויות, ורמזה להבהרות של איתמר בן גביר, שאפשרו את התמודדותו בבחירות לכנסת. "אדוני סבור שבכלל אין מקום לחרטה בעילות פסילה, גם מי שמביע חרטה על גזענות, ושאי אפשר להתחרט על טרור. זו טענה חדשה?". על כך השיב הלוי: "אנחנו צריכים להבין את תפיסת העולם של ח"כ יזבק שממנה אפשר להבין שאי אפשר לקבל הסברים.

 

הלוי הוסיף כי "היא חוזרת ואומרת 'יש לי תפיסה פוליטית לאומית, יש בישראל עם כובש, יש עם נכבש שזה הפלסטינים. לפי הדין הבינלאומי מותר לנכבש להיאבק בכובש, והמאבק הוא לא רצח ואלימות, הוא מאבק מוצדק ואותם אלו שמבצעים את אותם מעשי רצח נתעבים הם לוחמי חירות וחופש'. זו תפיסת העולם הבסיסית של ח"כ יזבק".

 

בבקשות לפסילת יזבק הובאו שלל פרסומים מדף הפייסבוק שלה. בין היתר, הובאה כדוגמה פרסום תמונה של המחבל סמיר קונטאר, שנידון לחמישה מאסרי עולם ו-47 שנות מאסר לאחר שהוביל את החוליה שרצחה את בני משפחת הרן ושני שוטרים בשנת 1979, שלצדה נכתב: "הלוחם השהיד", בדצמבר 2015, יום לאחר חיסולו. באפריל 2013 יזבק פרסמה את תמונתו של האסיר סאמר עיסוואי, שבשנת 2000 נגזרו עליו 30 שנות מאסר על חלקו בביצוע פיגועי ירי נגד ישראלים, וכתבה כי שחרורו הוא "יום ניצחון".

 

באותו חודש כתבה יזבק פוסט תמיכה במחבלים והעניקה להם את התואר "קדושים". במרץ 2013 היא פרסמה את תמונתה של המחבלת דלאל מוגרבי, שהנהיגה את חוליית המחבלים שביצעה את הפיגוע בכביש החוף, שבו נרצחו 35 ישראלים, וכתבה: "היא הספיקה לעשות כל כך הרבה למרות שהיא מתה בגיל 20. מצדיעה להתנגדות נשים". יזבק, מצידה, הבהירה בתצהיר שהגישה לוועדת הבחירות שהיא מתנגדת לאלימות וכי לא קראה לפגיעה באזרחים או בחיילים.

 

עו"ד חסן ג'בארין שמייצג את יזבק אמר כי "אנסה לשכנע אתכם שמלבד שני הפוסטים הקשים והמזעזעים שפורסמו, שאר הראיות שמיוחסות לח"כ יזבק נופלות בלב הקונצנזוס של התרבות הפוליטית הערבית בישראל. אין קשר בין תמיכה בשביתת רעב של אסירים או התנגדות למעצרים מנהליים ובין תמיכה במעשים שלהם. מלבד ההתנסחות הקשה ביותר, שח"כ יזבק הוסיפה בעניין הפוסט של דלאל מוגרבי, לא תמצאו בכל הראיות שבפניכם משפט אחד שאומר שהיא תומכת במאבק מזוין. לא תמצאו שיתוף אחד שיש בו את המילים 'מאבק מזוין' או 'התנגדות מזויינת'".

 

בן גביר, המייצג את עוצמה יהודית, דרש משופטי בג"ץ להיות עקביים: "אני לא רוצה לדבר היום רק על קרבנות אלא על ערכים של שוויון. במועד א' חברי מיכאל בן ארי נפסל, ובמועד ב' חברי בנצי גופשטיין וברוך מרזל נפסלו".

היבא יבזק בפתח הדיון בעניין פסילת מועמדותה לכנסת (צילום: שלו שלום)
(צילום: שלו שלום)

השופט פוגלמן העיר ורמז לבן גביר שבג"ץ דחה את העתירה לפסילת מועמדותו לכנסת. "אדוני לא מזכיר את מי שלא נפסל". בן גביר ציין כי בניגוד ליזבק, הוא הבהיר את התבטאויותיו הבעייתיות. "כשאותי שאלו על גולדשטיין אמרתי שאני לא מחנך את הילדים שלי להרוג ערבים, ושהרג ערבים פסול בעיני", אמר בן גביר.

 

הוא הוסיף כי "אנחנו לא הכרנו את האפשרות של תצהיר משלים עבור היועמ"ש, מעניין אנחנו לא הכרנו את זה. אי אפשר דין אחד כלפי בן ארי ודין אחר כלפי יזבק. קטונתי מלהזכיר לכם, פעם אחר פעם לימדתם אותנו שאכיפה בררנית מסכנת את מערכת המשפט. מה שבאתי לבקש כאן זה לפעול באותה דרך שכבודכם פעל בעניין בן ארי ומרזל, כך יפעלו בעניין יזבק".

 

בסיום דבריו אמר בן גביר כי "יזבק תומכת ברוצחים של כל אחד במדינת ישראל. מי שאומר דברים נחרצים ולא מסוגל אפילו במקצה שיפורים לגנות, לא יכול להיות בכנסת ישראל. אני מבקש להפעיל את אותן אמות מידה של בן ארי".

 

בתום הדיון פרצה מהומה באולם בין תומכי עוצמה יהודית לתומכי הרשימה המשותפת. בן גביר סירב לצאת וצועק חעבר חברי הרשימה המשותפת: "שהם ייצאו החוצה, זה הבית שלי, תומכים של רוצחי תינוקות".  

היבא יבזק בפתח הדיון בעניין פסילת מועמדותה לכנסת (צילום: שלו שלום)
(צילום: שלו שלום)

ועדת הבחירות המרכזית פסלה את המועמדות בשבוע שעבר. בהצעה לפסילת יזבק תמכו כחול לבן, הליכוד, ש"ס, ישראל ביתנו, הבית היהודי, העבודה-גשר, הימין החדש ויהדות התורה. להצעה התנגדו המחנה הדמוקרטי והרשימה המשותפת. 28 חברים בוועדה הצביעו בעד הפסילה, בעוד ששבעה התנגדו.

 

"אני מתנגדת לניסיון העצוב והמצער להתאחד סביב פסילת הח"כית הערבייה שדוגלת בדמוקרטיה. אני מתייחסת למה שהיה כאן כהסתה נוספת נגד הציבור הערבי. אני לא קוראת לאלימות, אני בעד שוויון, צדק ושלום ועל זה אני אמשיך להילחם", אמרה יזבק לאחר פסילתה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים