שתף קטע נבחר

נפסלה התמודדות ח"כ היבא יזבק ומפלגתה של לריסה עמיר

הוועדה הצביעה בעד פסילת הח"כית שהביעה תמיכה במחבלים ובעד פסילת המפלגה של רעייתו של יגאל עמיר. יזבק: "הסתה נגד הציבור הערבי". פסילת הח"כית מהמשותפת תועבר לעליון

 

 

ועדת הבחירות המרכזית פסלה בצהריים (יום ד') את התמודדותה של ח"כ היבא יזבק מהרשימה המשותפת בבחירות לכנסת ה-23 ואת התמודדות מפלגתה של לריסה טרימבובלר-עמיר, רעייתו של יגאל עמיר, רוצח ראש הממשלה יצחק רבין. עם זאת, ההחלטה אינה סופית. פסילתה של יזבק תועבר לבית המשפט העליון, בעוד שלעמיר עומדת הזכות לערער לעליון, שכבר הפך החלטות של ועדת הבחירות בעבר.

 

"אני מתנגדת לניסיון העצוב והמצער להתאחד סביב פסילת הח"כית הערביה שדוגלת בדמוקרטיה. אני מתייחסת למה שהיה כאן כהסתה נוספת נגד הציבור הערבי. אני לא קוראת לאלימות, אני בעד שוויון, צדק ושלום ועל זה אני אמשיך להילחם", אמרה יזבק לאחר פסילתה.

 ועדת הבחירות בדיון על פסילת חברי כנסת (צילום: שלו שלום)
"הפסילה - הסתה נוספת נגד הציבור הערבי". יזבק(צילום: שלו שלום)

 

כל העדכונים על בחירות 2020 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

בהמשך צפויה הוועדה לדון בבקשות נוספות שהוגשו לפסילת רשימות ומועמדים, ובהן בקשה לפסילת הרשימה המשותפת, בקשה לפסילת העבודה-גשר-מרצ ובקשה לפסילת ישראל ביתנו. היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע לוועדה שהוא מתנגד לכל הבקשות.

 

יו"ר סיעת הרשימה המשותפת, אחמד טיבי, אמר כי פסילתה של יזבק הייתה צפויה. "זה ריטואל קבוע של פסילת הערבי התורן, היה לה נאום שהיה אמור לשכנע כל אדם שפועל על פי החוק", אמר טיבי. "כחול לבן והעבודה חרגו מהמוסכם, ללכת על פי עמדת היועמ"ש. לעמדות פוליטיות יש מחיר".

 

בהצעה לפסילת יזבק תמכו כחול לבן, הליכוד, ש"ס, ישראל ביתנו, הבית היהודי, העבודה-גשר, הימין החדש ויהדות התורה. להצעה התנגדו המחנה הדמוקרטי והרשימה המשותפת. 28 חברים בוועדה הצביעו בעד הפסילה, בעוד ששבעה התנגדו.

 

 

ועדת הבחירות בדיון על פסילת חברי כנסת (צילום: שלו שלום)
"לא תומכת במעשים של קונטאר". ח"כ יזבק עם עורך דינה בדיון(צילום: שלו שלום)

בתחילת הדיונים, עסקה הוועדה בפסילתה של חברת הכנסת מהרשימה המשותפת. חבר הכנסת אופיר כץ מהליכוד, שהגיש את אחת משלוש הבקשות לפסול את חברת הכנסת, אמר כי "יזבק היא בעלת דפוס קבוע של תמיכה במחבלים ומרגלים. אין פה שום פרשנות אחרת. הפרשנות היחידה היא תמיכה במחבלים והנצחת פועלם". לדבריו, "לשיטתו של מנדלבליט כל מועמד יכול להביע תמיכה במחבלים ואז לעשות סיבוב פרסה כדי לקבל תעודת הכשר מזוהמת לכהן כחבר כנסת. נדרש מבג"ץ להפסיק עם הסלחנות לחברי בל"ד ולקטוע את הרצף ההזוי של חברי כנסת שתומכים בטרוריסטים".

 

יזבק אמרה בדיון כי "הדבר היחיד שנוגע לאלימות שבו עסקתי בחיי הוא המאבק באלימות בכל מישוריה. כוחות אפלים במדינה הופכים אישה שנאבקה בכל חייה למען הצדק לתומכת טרור רק כי זה משרת את מטרתם הפוליטית. איך אישה שנאבקת באלימות הופכת לתומכת רצח?" היא הוסיפה: "חשוב לי שתשמעו אותי לפני שתצביעו. הציבור שאני מייצגת עשה בחירה ברורה במאבק פוליטי לגיטימי ובלתי אלים במסגרת החוק. זו דרכנו ואנו נחושים להמשיך בה. הניסיון להאשים אותי בתמיכה באלימות הוא אבסורד מוחלט".

 

ועדת הבחירות בדיון על פסילת חברי כנסת (צילום: שלו שלום)
"יזבק מנהלת קמפיין עקבי נגד ישראל". הדיון בוועדת הבחירות(צילום: שלו שלום)

 

לדבריה, "למען הסר ספק אני חוזרת ומדגישה שמעולם לא קראתי לאלימות ולא התכוונתי להלל את השימוש בה". במהלך נאומה נשמעו קריאות ביניים, בהן של עורך דין יעקב שמעון מצא מהליכוד, שבין היתר קרא לעבר יזבק: "תייצגי את ישראל, את לא ברמאללה". יו"ר ועדת הבחירות, השופט ניל הנדל, הזהיר שיוציא אותו.

 

יזבק הוסיפה: "המפלצת שנוצרה על ידי הימין הקיצוני פשוט לא קיימת. הסברתי את ההקשר של הדברים ומדוע היום הייתי מתנסחת אחרת. רודפים פוליטיקאית ערביה על דעותיה ולא על מעשיה, שהן הדעות המקובלות בכל הדמוקרטיות המערביות בעולם. ועדת הבחירות המרכזית היא גוף פוליטי לכל דבר שמקבלת את החלטותיה ממניעים פוליטיים. מדובר בסמכות דרקונית. הרדיפה נגדי לא תועיל".

איתמר בן גביר (צילום: שלו שלום)
"יזבק חושבת שכולנו טיפשים". בן גביר בוועדה(צילום: שלו שלום)

עורך הדין של הליכוד יעקב מצא הוביל למהומה בדיון לאחר שכינה את חברי הרשימה המשותפת "מחבלים". יו"ר הוועדה הנדל אמר לו כי "אי אפשר להשתמש בביטויים האלה כלפי חברי כנסת", וחברי הרשימה, בהם חבר הכנסת אחמד טיבי, דרשו להוציא את מצא מהאולם. בסופו של דבר אמר מצא כי הוא חוזר בו מהמילה "מחבלים".

 

נציג היועמ"ש בדיון, עו"ד ענר הלמן, אמר כי "התמונה שעלתה מהראיות הייתה קשה מאוד. שאיש לא יחשוב שהיועמ"ש מתייחס בקלות ראש לדברי שבח למחבלים. ח"כ יזבק התקרבה מאוד לקו האסור. בתצהיר שהגישה לבית המשפט היא הבהירה שהיא מתנגדת לפגיעה באזרחים ובחיילי צה"ל. היא גם כתבה שהיא שגתה בעניין של הפוסט על דלאל מוגרבי. מדובר בארבע ראיות שמתפרסות על פני שבע שנים. היועמ"ש סבור שבעקבות החרטה, נותר ספק ולכן אין לפסול אותה".

 

עו"ד חסן ג'בארין מארגון "עדאלה", שמייצג את יזבק, אמר כי "ברור שהפוסט מ-2013 הייתה טעות, היא אמרה שהיא שגתה ושהיא מתנצלת על כך ולא תחזור על זה. אנשים לא מאמינים לערבי כי הוא תמיד חשוד. אין אף ערבי שהבין מהפוסט שהיא קוראת לאלימות. היא גם לא תומכת במעשה המזעזע של סמיר קונטאר. אין ראיה אחת שמעידה שיזבק התבטאה בעד אלימות או טרור. אפילו לא מילה אחת. יש לה 1,361 פוסטים והביאו שניים".

ועדת הבחירות בדיון על פסילת חברי כנסת (צילום: שלו שלום)
בעלת דפוס קבוע של תמיכה במחבלים ומרגלים. ח"כ אופיר כץ בדיון(צילום: שלו שלום)

יו"ר עוצמה יהודית, עורך הדין איתמר בן גביר, אמר כי "אין מדינה אחרת שהייתה נותנת ליזבק להיות בפרלמנט. פתאום היועמ"ש מבקש הסברים. איפה זה היה כשעמדו כאן מיכאל בן ארי, בנצי גופשטיין, ברוך מרזל? יש דין אחד ליהודים ודין אחד לערבים? היועמ"ש לוקה בגזענות ובאכיפה בררנית?".

 

אורי זכי, נציג מרצ בוועדת הבחירות, אמר כי "לא ניתן בשום דרך להצדיק את ההתבטאויות של יזבק. מדובר ברוצחים שפלים שאין שום דרך להשתמש בהם כדוגמה לגיטימית לשום דבר. שמעתי את בן גביר מדבר ונזכרתי בתמונה שעד לאחרונה הייתה תלויה לו בבית. זו תהיה טעות לפסול את יזבק ודברי היועמ"ש מדברים בעד עצמם".

אביחי מנדלבליט (צילום: מוטי קמחי )
התנגד לכל בקשות הפסילה. מנדלבליט(צילום: מוטי קמחי )

לפי החוק, יש לפסול רשימת מועמדים או מועמד ברשימה, אם יש במטרותיהם או במעשיהם, במפורש או במשתמע, אחד מאלה - שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הסתה לגזענות או תמיכה במאבק מזוין של מדינת אויב או של ארגון טרור נגד מדינת ישראל.

 

מהרשימה המשותפת נמסר בתגובה לפסילתה של יזבק: "ההתעלמות המוחלטת של ועדת הפסילות מהדברים שאמרה ח"כ יזבק כמו ההתעלמות הבוטה מהעובדות המשפטיות שקיבלו משנה תוקף מהחלטת היועמ"ש, מוכיחה פעם נוספת שאין בוועדה דבר מלבד ריטואל קבוע של פסילה וקרקס פוליטי. אנחנו נמשיך להיאבק למען חופש הביטוי ודמוקרטיה לכולם על אפם וחמתם של הימין הקיצוני ואלה שנגררים אחריהם. אנו מודים לצוות המשפטי של מרכז עדאלה על העבודה המסורה שהם עושים בתחום זה לאורך יותר מ-20 שנה".

הגשת רשימות מפלגות בחירות 2020 (צילום: עמית שאבי)
יו"ר ועדת הבחירות המרכזית עם מנכ"לית הוועדה אורלי עדס(צילום: עמית שאבי)

בבקשות לפסילת יזבק הובאו שלל פרסומים מדף הפייסבוק שלה. בין היתר, הובאה כדוגמה פרסום תמונה של המחבל סמיר קונטאר, שנידון לחמישה מאסרי עולם ו-47 שנות מאסר לאחר שהוביל את החולייה שרצחה את בני משפחת הרן ושני שוטרים בשנת 1979, שלצדה נכתב: "הלוחם השהיד", בדצמבר 2015, יום לאחר חיסולו. באפריל 2013 יזבק פרסמה את תמונתו של האסיר סאמר עיסוואי, שבשנת 2000 נגזרו עליו 30 שנות מאסר על חלקו בביצוע פיגועי ירי נגד ישראלים, וכתבה כי שחרורו הוא "יום ניצחון".

 

באותו חודש כתבה יזבק פוסט תמיכה במחבלים והעניקה להם את התואר "קדושים". במרץ 2013 היא פרסמה את תמונתה של המחבלת דלאל מוגרבי, שהנהיגה את חוליית המחבלים שביצעה את הפיגוע בכביש החוף, שבו נרצחו 35 ישראלים, וכתבה: "היא הספיקה לעשות כל כך הרבה למרות שהיא מתה בגיל 20. מצדיעה להתנגדות נשים". יזבק, מצידה, הבהירה בתצהיר שהגישה לוועדת הבחירות שהיא מתנגדת לאלימות וכי לא קראה לפגיעה באזרחים או בחיילים.

 

"המטרה - הפצת משנתו הרעילה של יגאל עמיר"

במהלך הדיון בפסילת מפלגת "משפט-צדק", של לריסה טרימבובלר-עמיר, אמר מגיש העתירה ח"כ איציק שמולי מהעבודה גשר כי "המטרה של המפלגה היא להפיץ את משנתו הרעילה ולהביא לשחרורו של הרוצח המתועב יגאל עמיר מהכלא. מי שעומד מאחוריה הוא הרוצח המתועב שרצח את ראש מפלגתי וראש ממשלתי. הוא טרוריסט שביקש להתנקש בהכרעה הדמוקרטית".

 

 

לדברי שמולי, "כעת הוא מבקש להשתמש בדמוקרטיה כדי להפיץ את משנתו הרעילה ברבים. מייסדי המפלגה ידעו שאם יציגו את המטרות האמיתיות שבשמן ביקשו להתמודד לכנסת, לא יאושר להם להתמודד. הרוצח ומפלגה זו - חד הם. מטרותיה הן אך ורק לקדם אישית את מהלכיו. תחשבו שמהבית הזה תצא כותרת שמפלגה של סייעניו וממשיכיו של הרוצח קיבלה לגיטימציה. אני מבקש מכם לנעול את שערי הבית הזה בידיעה ברורה שמי שעומד מאחורי המפלגה הזו הוא הרוצח המתועב".

 

בהצעה לפסילת המפלגה תמכו 13 חברים בוועדה - אנשי כחול לבן, העבודה-גשר וישראל ביתנו. לדברי אנשי המחנה הדמוקרטי, הם לא נכחו במקום מאחר שלא ציפו שההצבעה תתקיים במהירות. אנשי הליכוד, ש"ס, יהדות התורה, הרשימה המשותפת, הימין החדש והבית היהודי נעדרו מההצבעה בכוונה.

הגשת רשימות מפלגות בחירות 2020 (צילום: עמית שאבי)
מפלגתה נפסלה. לריסה טרימבובלר-עמיר(צילום: עמית שאבי)

נציג היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יונתן ברמן, אמר כי "היועמ"ש הודיע כי הוא מתנגד לפסילת הרשימה, אך ציין כי חלק מההתבטאויות מקוממות ומעוררות על-פניהן שאט נפש נוכח ההקשר בו מדובר ברצח של ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל".

 

מנגד, טען עו"ד מיכאל ליטביק, המייצג את מפלגת "משפט-צדק", כי "זו בקשה שכל מטרתה היא סתימת פיות". לדבריו, "מי שמתנגד למשפט חוזר – יש לו מה להסתיר". בתגובה לעתירתו של שמולי, הגישה לריסה טרימבובלר-עמיר בקשה לפסול את רשימת "העבודה-גשר-מרצ".

 

לדברי טרימבובלר-עמיר, פסילת מפלגתה חושפת את הפרצוף האמיתי של הדמוקרטיה הישראלית. "זה שנשארו באולם רק אלה שבעד הפסילה ואחרים ברחו, זו בדיוק הדוגמה של ההשתקה והבוגדנות, שבגללה הקמנו את המפלגה. אנחנו דורשים משפטים חוזרים ודורשים לשים קץ לבוגדנות ולהשתקה. אין דבר דמוקרטי יותר", אמרה.

 

לדבריה, העליון יכשיר את מפלגתה. "כל זה משחק פוליטי, פופוליסטי ופשוט בוגדנות פוליטית שאנחנו רואים במשך הרבה שנים. אנחנו נאלצנו להיכנס לפוליטיקה בגלל שאנשים מפחדים לדבר אמת ואנחנו דורשים לחשוף את האמת. לא רק בנוגע ליגאל עמיר אלא בגלל כל אלה שמגיע להם משפט חוזר וצדק. הם לא ישתיקו אותנו עם כל הקרקס והמשחקים שלהם", טענה.

 

ח"כ עמיר פרץ, יו"ר העבודה-גשר-מרצ, בירך על קבלת העתירה. "הרוצח הנתעב הפך את אשתו לאשת קש כדי להכשיר רישום מפלגה מעוותת, אך ההגיון והצדק ניצחו", אמר פרץ. "מי שרצח את רבין ורצה לרצוח את מורשתו לא יצלח בכך לעולם. אנחנו, העבודה גשר מרצ, לא ניתן לכך לקרות".

 

 


פורסם לראשונה 29/01/2020 09:10

 

חסן שעלאן ויובל קרני השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלו שלום ואלכס קולומויסקי
יזבק ולריסה טרימבובלר-עמיר
צילום: שלו שלום ואלכס קולומויסקי
מומלצים