שתף קטע נבחר

צילום:  AFP, EPA

חסרי הגנה: הרופאים הסינים תשושים ומפחדים

רופאים בסין מטפלים מסביב לשעון בהמוני הנדבקים בקורונה, בתנאים בלתי אפשריים. הם מסכנים את בריאותם בגלל מחסור עצום במסכות וציוד מגן, ומשתמשים בחיתולים וחליפות מאולתרות: "מותשים, אבל מי יחליף אותנו?"

 

לרופאים בערים בסין שבהן התפשט נגיף הקורונה יש משימה מפחידה: לטפל מסביב לשעון במספר הולך וגדל של חולים, ולסכן את עצמם בהידבקות לאור מחסור דרסטי במסכות ובציוד מגן.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

לי וונליאנג רופא סיני סין נגיף הקורונה ()
לי וונליאנג, הרופא שמת מנגיף הקורונה

הרופאים הסינים תשושים וסובלים ממחסור בכוח אדם. בעיר ווהאן, שבה התפרץ נגיף הקורונה, הצוותים הרפואיים צריכים להתמודד עם אלפי נדבקים חדשים בשבוע אחד. רופאים רבים צריכים לפגוש את המטופלים ללא מסכות או חליפות מגן שמונעות הידבקות. הם נדרשים להשתמש שוב ושוב באותו ציוד, ובכך לסכן את בריאותם. חלק מהרופאים הנואשים חובשים חיתולים, כדי לשמור על הציוד שלהם קצת יותר זמן.

 

העולם מבוהל מהקורונה, ומפעלי המסכות בטירוף

 

רופא במרפאה קהילתית בווהאן אמר שהוא ועוד 16 קולגות לפחות פיתחו סימפטומים שזהים לאלו של הנגיף, כולל שיעול ודלקת ריאות. הרופא, שביקש שלא לחשוף את שמו, סיפר שהרופאים מפחדים להידבק בקורונה, אבל אין להם ברירה. "כרגע אין אף אחד שיכול להחליף אותך. מה יקרה אם אף אחד לא יעבוד?", הוא שואל, ומציין שכל מי שלא סובל מחום גבוה ממשיך לעבוד כרגיל.

רופא מלביש מסכה בית חולים ווהאן סין נגיף קורונה (צילום: AFP)
בבית חולים בווהאן(צילום: AFP)
 

יותר מ-1,300 בני אדם מתו עד כה מהנגיף ויותר מ-60 אלף נדבקו בו בסין וברחבי העולם. רוב המתים היו בעיר ווהאן, שבה פועל שוק למכירת בשר של חיות בר (בין השאר של נחשים ועטלפים) ושם לפי החשד התפרץ הנגיף לפני שהועבר בין בני אדם.

 

מותו של לי וונליאנג, רופא סיני שניסה להזהיר מהתפרצות הקורונה, העלה את המודעות לסכנות שנשקפות לצוותים הרפואיים. בשישי הוא הלך לעולמו, יותר מחודש אחרי שהחל להתריע על התפרצות הנגיף. ברשתות החברתיות הגיבו למותו בצער, וגם בזעם. 10 אקדמאים מווהאן פרסמו מכתב שקרא לרפורמות פוליטיות ולהגנה על חופש הביטוי.

רופאים עם מסכות מובילים חולה ל בידוד ב ווהאן סין נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ווהאן בעקבות התפרצות נגיף הקורונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בשישי סגן ראש העיר ווהאן אמר שהעיר מתמודדת מדי יום עם מחסור של 56 אלף מסכות כירורגיות מסוג N95 ו-41 אלף חליפות מגן. ג'יאו יאהוי, בכירה בנציבות הבריאות הלאומית בסין, אמר שצוות רפואי שמצויד בחליפות מגן "ילבש חיתולים, יפחית את מספר הפעמים שבהן אנשי הצוות שותים ומים והולכים לשירותים. חלקם ישתמשו באותה חליפת מגן במשך שש ואפילו תשע שעות, למרות שאסור להם ללבוש אותה במשך יותר מארבע שעות כשהם מטפלים באדם בבידוד".

 

"בוודאי שאנחנו לא תומכים בשיטה הזאת, אבל לצוות הרפואי באמת שאין אלטרנטיבה", ציינה ג'יאו. ממשלת סין הורתה למפעלים וחברות במדינה להירתם למען הגדלת הייצור של המסכות וחליפות המגן. נכון ליום שני 75% מיצרני המסכות והחליפות חידשו את הייצור, אחרי חופשת השנה הירחית החדשה - שהתארכה בגלל התפשטות הנגיף.

אזור בידוד ב ווהאן ב סין נגיף וירוס קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

וירוס קורונה בסין (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

סין ייבאה יותר מ-300 מיליון מסכות ו-3.9 מיליון פריטים של לבוש מגן מאז 24 בינואר. גם הצלב האדום בסין קיבל תרומות של יותר מ-900 מיליון יואן (129 מיליון דולר), למרות הביקורת על היעדר שקיפות וחוסר יעילות בהתמודדות עם הנגיף. "גם אם אנחנו מקבלים עוד מסכות מספר המטופלים גדל בקצב מהיר יותר", אמרה רופאה בבית חולים גדול בווהאן. היא מציינת שכל רופא או אח משתמש מדי יום בשתיים עד ארבע מסכות. "צריכת המסכות בבית החולים עצומה. יש מחסור קבוע במסכות".

 

הרופאים גם נאלצים ללבוש חליפות מאולתרות שאמורות להגן נגד חומרים מסוכנים, ולא מספקות את ההגנה הנחוצה נגד הנגיף. כך מספרת שו יואן, בת 34 מארה"ב. היא תרמה לקולגות שלה מלימודי הרפואה, שעובדים בבתי חולים בווהאן, ציוד מגן בשווי 5,000 דולר. על אחד הרופאים סיפרה: "ברגע שהוא לובש את החליפה היא נקרעת כי היא קטנה מדי בשבילו". היא מוסיפה שאותו חבר נאלץ ללבוש את אותה חליפה במשך חמישה ימים. "כל יום הוא מחטא אותה אחרי השימוש. הוא אומר שאולי זה חסר תועלת, אבל זה עדיף על כלום".

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

שו מספרת שהרופאים בווהאן מתקשים להתמודד עם העומס האדיר בבתי החולים. "הם מותשים", היא אומרת ל-AFP. רופא שלמד איתה עובד במרפאה שמקבלת 400 מטופלים בתוך שמונה שעות. רבים מהרופאים מטפלים בחולים "שמתים מאוד מהר. הם לא מצליחים להציל אותם. יש עליהם כל כך הרבה לחץ". היא הוסיפה שבית החולים פתח במעקב פסיכולוגי אחרי הרופאים.

 

רופא במרפאה קהילתית בווהאן מספר על הפאניקה בעיר שבה התפרץ הנגיף. הוא והקולגות שלו מקבלים טלפונים מתושבים מבוהלים, שחלקם מפחדים לצאת מהבית. "אפשר לשמוע אותם זועקים לעזרה, אבל ידינו כבולות", אומר הרופא. הוא אומר שיש משפחות שמשאירות בבית בני משפחה שנדבקו ולא מספקות להם טיפול רפואי. "אין לנו מה לעשות", הוא אומר בצער.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לי וונליאנג, הרופא שמת מנגיף הקורונה
מומלצים