שתף קטע נבחר

צילום:  AFP, EPA

הרופא שניסה להזהיר מהקורונה מת מהנגיף

לי וונליאנג, רופא בבית החולים בווהאן שבה התפרץ הנגיף, זיהה את הווירוס עוד בדצמבר. אחרי ששיתף את המידע עם רופאים נוספים הואשם ב"הפצת שמועות"

לי וונליאנג, רופא סיני שניסה להזהיר מהתפרצות נגיף הקורונה, מת מהווירוס. כך דיווחו אמש (יום ה') כלי תקשורת בסין. לפי הדיווחים בסין, לי מת בווהאן, מוקד התפרצות הנגיף. גם ארגון הבריאות העולמי אישר בתדרוך את מותו של הרופא. יותר מ-560 בני אדם מתו מהנגיף ויותר מ-28 אלף נדבקו בו בסין.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הדיווח הראשון על מותו של לי הופיע בטוויטר של אתר החדשות הסיני Global Times שנשלט על ידי המפלגה הקומוניסטית. אחרי זמן מה נמחק הציוץ ובמקומו עלה דיווח אחר ולפיו לי לא מת, אלא נמצא במצב קריטי. "ליבו הפסיק לפעום. הוא קיבל טיפול והוא מונשם", נמסר בדיווח.

לי וונליאנג רופא סיני סין נגיף הקורונה ()
זיהה את הווירוס בדצמבר. לי בבית החולים ולפני שנדבק בקורונה

 

 

גם בית החולים שבו הוא אושפז הכחיש את הדיווחים על מותו. כחמש שעות אחרי הדיווח הראשון אישרו בבית החולים ובתקשורת הממלכתית שלי מת אחרי שנלחם על חייו. "הוא מת בשעה 02:58 (לפי שעון סין) אחרי שקיבל טיפול חירום", נמסר.

 

לי, בן 34, עבד כרופא עיניים בבית החולים המרכזי של ווהאן. שבועיים לפני התפרצות הנגיף, ב-30 בדצמבר הזהיר בצ'אט פרטי רופאים נוספים אחרי שכמה מטופלים חלו. תחילה הוא חשב שמדובר בנגיף הסארס וקרא לחבריו להשתמש במסכות כדי לא להידבק. לאחר מכן התברר שגם הוא נדבק בנגיף הקורונה.

  

נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

תקועים בספינת הקורונה: "זה כלא צף"

סין נלחמת בשמועות, אבל מתה מהאמת

בלי להעליב: איך לקרוא לנגיף החדש?

כל העולם פייק ניוז: האם "11 מיליון ימותו"?

 

"בשוק חואה-נאן אובחנו שבעה מקרי סארס", הוא כתב אז. "הם מאושפזים בבידוד ביחידה לטיפול נמרץ אצלנו בבית חולים". חברו התריע: "תיזהר, עלולים לסגור לנו את הקבוצה".

 

כעבור שעה הוסיף לי וחידד: "החדשות האחרונות הן שמדובר בנגיף קורונה. כרגע מנסים לאפיין את סוג הנגיף. אל תפיצו את זה החוצה, בינתיים תזהירו את בני המשפחה והקרובים שלכם".

וירוס קורונה בסין (צילום: AP)
מאושפזים בבידוד. בית חולים בווהאן(צילום: AP)

בית חולים ב ווהאן סין נגיף וירוס קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אזור בידוד ב ווהאן ב סין נגיף וירוס קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אחד החברים בצ'אט שיתף צילום מסך מהשיחה באינטרנט, והמידע הגיע לידי המשטרה. לפי דיווח בעיתון מקומי, לי ושבעה רופאים נוספים העבירו את המידע בשלושה צ'אטים נוספים שבהם חברים רופאים.

 

ב-1 בינואר פרסמה משטרת ווהאן הצהרה שבה נזפה ברופאים על הפצת מידע כוזב ללא הוכחות. המשטרה אמרה שמעשי הרופאים משפיעים לרעה על החברה, וכי יינקטו נגדם צעדים "על פי החוק". 

 

 

ארבעה ימים אחרי שניסה להתריע, זומן לי ללשכה לביטחון הפנים והואשם ב"הפצת שמועות כוזבות המפריעות לסדר הציבורי". לפי דיווחים הוא אף נחקר עם שבעה רופאים נוספים. אחרי שהנגיף הפך למגיפה, בוטלו ההאשמות נגד השמונה והרשויות התנצלו. כדי להיחלץ מהמבוכה, בשבוע שעבר הודיעה המשטרה בווהאן כי שמונת הרופאים לא הוזהרו ולא נקנסו או עוכבו.

 

ביום שישי האחרון התראיין לי לרשת החדשות Caixin. הוא אמר שגילה שהנגיף החדש יכול לעבור מאדם לאדם ב-8 בינואר, 12 יום לפני שמומחים סינים חשפו את המידע לציבור.

 

בפוסט ברשת החברתית הסינית וויבו אמר לי שנדבק בנגיף ממטופל בבית החולים שבו עבד. הוא תיאר תסמינים שחווה החל מ-10 בינואר. בהתחלה הוא השתעל ולמחרת היה לו חום. הוא סיפר שיומיים לאחר מכן כבר אושפז בבית חולים. לפני שבוע, ב-30 בינואר, הוא אובחן כחולה בנגיף הקורונה.

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

טדרוס אדנום, יו"ר ארגון הבריאות העולמי, אמר אתמול בתדרוך כי מוקדם מדי לקבוע שהתפרצות הנגיף בסין הגיעה לשיאה. הוא ציין כי שלשום היה היום הראשון שבו נרשמה ירידה במספר המקרים החדשים שהתגלו בסין. עד כה נרשמה עלייה מתמדת במקרי ההידבקות במחוז חוביי שבו התפרץ הנגיף, אך עלייה זו לא נראתה במחוזות אחרים.

 

בארגון הבריאות העולמי אומרים שנדרשים 675 מיליון דולר כדי לעצור לחלוטין את המשך התפשטות הווירוס. הארגון עדיין אינו יודע מה מקור ההתפרצות, כיצד הוא מועבר מאדם לאדם ומה דרגת חומרתו. אין גם חיסון שמונע זיהומים או אנטיביוטיקה לטיפול בחולים.

 

כתב סיני בווהאן: "נראה שיש מספיק אוכל"

ג'או יאן פיי, כתב רשת הטלוויזיה הסינית באנגלית CGTN שנמצא בווהאן, סיפר לפני שנודע על מות הרופא בשיחה עם אולפן ynet שבעיר שנמצאת בהסגר יש תנועה מסוימת ברחובות, סופרמרקטים פתוחים והמדפים מלאים יחסית. "אנשים לא בהיסטריה על אוכל, אז נראה שיש מספיק אספקה".

 

כשנשאל על האפשרות שהמדינה לא פעלה במהירות המספקת כדי להתמודד עם ההתפרצות בתחילתה, ג'או השיב כי "יש דברים שעדיין לא ברורים לגבי הנגיף. בתחילה לא נמצאו הוכחות להדבקה מאדם לאדם, אבל ברגע שזה קרה ננקטו צעדים מחמירים וחסרי תקדים כדי למנוע התפשטות והדבקה".

 

לדברי כתב הרשת, שנמצאת בבעלות הממשלה בסין, התושבים מבינים את המצב ויודעים שעליהם להישאר בבית על מנת לשמור על בריאותם. "יש הרבה עזרה מבחוץ - מתוך סין ומהעולם - גם הצבא הגיע כדי לתמוך ולעזור, כך שעכשיו יש לנו מספיק צוות רפואי ואמצעים כדי להתמודד עם המצב".


פורסם לראשונה 06/02/2020 18:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים