שתף קטע נבחר

 

חשש בישראל: מדינות אירופיות יכירו ב"מדינת פלסטין"

לפי מידע שהגיע לבכירים בישראל, שר החוץ של לוקסמבורג הזמין לארוחה שרי חוץ מכמה מדינות כדי לרתום אותם להכרה במדינה פלסטינית בתגובה ל"עסקת המאה". בישראל מעריכים שחלק מהמדינות יתבטאו בכל מקרה בחריפות נגד תוכנית השלום. בין המדינות: בלגיה, ספרד, צרפת ופורטוגל

פלסטיני מנופף ב דגל פלסטין מול מודיעין עילית (צילום: רויטרס)
פלסטיני מנופף בדגל פלסטין מול מודיעין עילית(צילום: רויטרס)

בישראל חוששים שקבוצת מדינות אירופיות מתארגנות להכרה משותפת ב"מדינת פלסטין" בתגובה לפרסום תוכנית השלום האמריקנית שמכונה "עסקת המאה". מי שעומד מאחורי ההתארגנות הוא שר החוץ של לוקסמבורג, ז'אן אסלבורן, שהזמין הערב (יום א') לארוחה את שרי החוץ של פורטוגל, פינלנד, ספרד, בלגיה, צרפת, אירלנד, מלטה, שבדיה וסלובניה.

 

לפי מידע שהגיע לגורמים בכירים בישראל, אחת ממטרות המפגש היא רתימת מדינות אלה להכרה במדינה פלסטינית. בישראל מעריכים שגם אם המדינות לא יצליחו להגיע לתיאום בנושא זה, הן יתבטאו - חלקן בחריפות - נגד עסקת המאה. כמו כן, בישראל צופים כי המדינות יקראו גם להגברת המעורבות של האיחוד האירופי בסכסוך, וחלקן אף יעלו הצעות לגיבוש צעדים אירופיים נגד "עסקת המאה".

Foreign Minister Jean Asselborn  (Photo: Reuters)
לוקסמבורג בדרך להכיר במדינה פלסטינית? ז'אן אסלבורן(Photo: Reuters)

ג'וזף בורל שר החוץ של האיחוד האירופי (צילום: רויטרס )
הכעיס בעבר את ישראל. ג'וזף בורל(צילום: רויטרס )

ביום שני הקרוב יתקיים המפגש החודשי של שרי החוץ האירופים. במפגש ינהלו השרים דיון על הסכסוך במזרח התיכון, ויתמקדו בהצעת השלום האמריקנית ובצעדים שאותם יכול האיחוד האירופי לנקוט. זו הפעם השנייה שתוכנית השלום עולה לדיון במפגש, לאחר שגם בחודש ינואר דנו השרים בנושא. בחודש דצמבר האחרון פרסם שר החוץ של לוקסמבורג מכתב שבו קרא לאיחוד האירופי להכיר במדינה פלסטינית לקראת פרסום "עסקת המאה".

 

עד כה פרסם האיחוד האירופי שתי הודעות בנושא ההצעה האמריקנית. הודעתו הראשונה של האיחוד האירופי הייתה זהירה, ובה אמר כי הוא נותר מחויב לפתרון שתי המדינות. בהודעה זו נמסר גם כי האיחוד האירופי ילמד את פרטי "עסקת המאה", אך נכתב כי "הדבר ייעשה על בסיס עמדתו המבוססת והנחרצת ומחויבותו למשא ומתן לפתרון בר קיימא של שתי מדינות, שמתחשב בשאיפות הלגיטימיות של הפלסטינים והישראלים ומכבד את כל ההחלטות הרלוונטיות של האו"ם ואת הפרמטרים שיש עליהם הסכמה בינלאומית".

 

 

ההודעה החריפה יותר פורסמה על-ידי שר החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזף בורל, לאחר שמשרד החוץ הישראלי גייס מדינות ידידות לישראל שמנעו ממנו לפרסמה עם קונצנזוס של כל מדינות אירופה. בהודעה נקט בורל בלשון מאיימת כלפי ישראל, ואמר כי האיחוד האירופי ינקוט נגדה בצעדים אם תספח שטחים ביהודה ושומרון. לכן, בישראל חוששים שבמפגש ביום שני ייעשה ניסיון נוסף לפרסם הצהרה נגד "עסקת המאה".

 

בישראל תקפו את בורל לאחר ההצהרה, ואמרו כי "העובדה שהנציב העליון של האיחוד האירופי בחר להשתמש בשפה מאיימת כלפי ישראל - זמן קצר אחרי כניסתו לתפקיד ורק שעות מעטות אחרי פגישותיו באיראן - היא מצערת ולכל הפחות מוזרה. בחירה במדיניות זו היא הדרך הטובה ביותר להבטיח כי התפקיד של האיחוד האירופי בכל תהליך עתידי יהיה מינימלי".

 

אמש, יום שבת, הנחתה הנהלת משרד החוץ את שגרירי ישראל באירופה לפעול בדחיפות מול המדינות שבהן הם מוצבים לקראת מפגש שרי החוץ האירופיים. זאת, בעקבות מידע שהגיע לישראל על קבוצה משמעותית של מדינות שצפויות להתבטא בחריפות נגד ההצעה האמריקנית ועל תפקידו של האיחוד האירופי בתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. למרות זאת, ועד העובדים המדיניים במשרד החוץ הנחה את השגרירים שלא למלא אחר ההנחיה, מאחר שלא מדובר בפיקוח נפש ומכיוון שהממשלה קיצצה שליש משכר השליחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פלסטיני מול מודיעין עילית
צילום: רויטרס
מומלצים