שתף קטע נבחר

שערי צדק: הדימום באפו של בן 16 - התגלה כגידול ענק

במשך שנה שלמה סבל נער מדימומים באף וכאבי ראש. לאחר שנה של בירורים, התברר כי מדובר בגידול ענק באף שלוחץ על העיניים והמוח. בניתוח מורכב הצליחו רופאי שערי צדק להסיר את הגידול ולמנוע את איבוד הראייה

דימום מהאף הוא תופעה שכיחה ולרוב לא מסוכנת, אך כשהיא נמשכת במשך חודשים זה עלול להסתיים רע, כמו במקרה של בן 16 שכמעט איבד את ראייתו והיה במצב מסכן חיים.

 

הנער סבל בשנה האחרונה מדימומים חוזרים באף, הפרעה בראייה וכאבי ראש. הוא נבדק מספר פעמים בקופת החולים, אך ללא שיפור במצב. בסופו של דבר הופנה הנער לרופאים מומחי אף אוזן וגרון בבית החולים שערי צדק. שם, לאחר הדמיה, התברר כי התסמינים נגרמו מגידול ענק בגודל 7 סנטימטרים באפו. הגידול מילא את כל חלל האף והסינוסים, התפשט עד סמוך ללסת התחתונה ולחץ על העין ועל המוח.

 

"מדובר בגידול נדיר בשם JUVENILE ANGIOFOBROMA שמופיע בעיקר בקרב בני נוער ומורכב מסבך של כלי דם", הסביר ד"ר יעקב אמסלם, מנהל יחידת צנתורי מוח בשערי צדק שטיפל בנער, "הוא מהווה 0.05% מכלל הגידולים ושכיחותו בקרב האוכלוסייה היא אחד לכל 150 אלף איש".

 

  (צילום: אביגיל רז)

 

הטיפול בגידול מסוג זה דורש ניתוח מורכב המבוצע דרך פתחי הנחיריים בגישה אנדוסקופית, ללא חתכים חיצוניים בפנים או בראש. אולם בשל גודלו של הגידול והעובדה כי הוא מלא בכלי דם, ניתוח רגיל היה מסכן את חייו בשל החשש מאיבוד דם רב.

 

בשל כך הוחלט לבצע ניתוח רב צוותי מורכב ובמספר שלבים. בשלב הראשון הנער עבר צנתור ראש מורכב שבוצע על ידי ד"ר אמסלם, במהלכו אותרו כלי הדם שמספקים דם לגידול ובעזרת דבק ביולוגי התבצעה אטימה של כלי הדם. לאחר איטום וניתוק הגידול ממערכת הדם, ביצעו מומחה האף אוזן גרון ד"ר אורי פלג, יחד עם הנוירוכירורג ד"ר ליאור גונן את הניתוח המורכב להוצאת הגידול דרך פתחי האף.

 

 

  (צילום: אביגיל רז)
מימין, ד״ר יעקב אמסלם, מנהל יחידת נוירורדיולוגיה בשערי צדק וד״ר אורי פלג, מנהל השירות לניתוחי אף וסינוסים בשע״צ(צילום: אביגיל רז)

 

"הטיפול המורכב היה מאתגר במיוחד בשל גודלו של הגידול", מוסיף ד"ר פלג, "מדובר בגידול שנדיר לגלותו ולנתחו בממדים ענקיים כפי שקרה במקרה זה. המורכבות היא לא רק בהיותו בנוי מסבך של כלי דם, אלא גם עקב סמיכותו לאיברים החיוניים, כמו העיניים והמוח. הצנתור המקדים איפשר את ביצוע הניתוח בצורה בטוחה ועם דימום מועט יחסית".

 

בניתוח נעשה שימוש במערכת CELL SAVER שמאפשרת את איסוף הדם הזולג מהמטופל בעת הניתוח, ניקויו והחזרתו למטופל, כך שלמעשה מקבל המטופל מנות דם עצמיות, במקום מנות דם מאדם זר.

 

הנער שוחרר לביתו כעבור מספר ימים, תוך שיפור משמעותי בראייה. "דימומים באף קיימים בקרב צעירים ובני נוער וחשוב להיות עירניים לכך", אומר ד"ר פלג, "לא כל דימום אף הוא מסוכן, אבל אם הוא חוזר פעמים רבות, ובמיוחד כאשר יש תופעות נוספות כמו כאבי ראש ופגיעה בראייה, יש להיבדק אצל רופא אף אוזן גרון כדי לברר את הסיבות לדימום".

 

צפו: כך עוצרים דימום באף

  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ביה"ח שערי צדק
צילום: גיל יוחנן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים