שתף קטע נבחר

הצורך: רמת ודאות סבירה

גם בעיתות של שגרה העסקים הקטנים וחברות ה-Middle Market עוסקים בהישרדות. בימי המשבר שטרם ראינו כמותו, הצורך לסייע להם הוא חובה לאומית

בשבועות האחרונים אנו חווים בישראל ובעולם כולו משבר שלא הכרנו בעבר. תחושות של בלבול, אי ודאות ובעיקר חרדה מלוות את כולנו. בראש ובראשונה, החרדה היא אמנם בריאותית, אולם כתוצאה מההחמרה בהנחיות ועל מנת לשמור על בריאות הציבור נסגרו עסקים רבים, כגון מקומות בילוי, מסעדות, קניונים תיאטראות, בתי קולנוע, משרדים הנותנים שירותים ועוד.

 

הפגיעה במגזר העסקי היא קשה מאוד. ישנם עסקים שנסגרו וישנם כאלה שצמצמו את פעילותם עד לכדי עשרות אחוזים. עובדים רבים יצאו לחל"ת ושיעור המובטלים במשק עלה לשיעור שלא היינו מורגלים לו.

מרכזי קניות ריקים (צילום: רויטרס)
דיזנגוף סנטר סגור(צילום: רויטרס)
 

בכירים באוצר, בבנק ישראל ובמגזר העסקי מעריכים כי הנזק למשק הישראלי כתוצאה ממגפת הקורונה עלול להגיע לכ-100 מיליארד שקל, כל זאת בהנחה שהנגיף יודבר במהלך הרבעון השני של השנה. עוד צופים בכירים בכלכלה כי המשבר יוביל לירידה חדה בשיעור הצמיחה במשק: מכ-4% ברבעון האחרון של 2019 לאפס אחוזים בתרחיש הטוב, או לצמיחה שלילית אם משבר הקורונה יימשך ויגיע אל חודשי הקיץ.

 

אין מגזר במשק שלא נפגע או ייפגע מהמשבר, למשל חברות בתחום התיירות הנכנסת והיוצאת, חברות להפקת אירועים, מופעי בידור, מסעדות, בתי קפה, רשתות אופנה. אולם מי שחשים את הפגיעה ביתר שאת הם העסקים הקטנים וחברות ה-Middle Market. היות וגם בעיתות של שגרה העסקים הקטנים וחברות ה-Middle Market בישראל מתמודדים עם אתגרים וחסמים לא פשוטים ועסוקים בהישרדות יומיומית - קשיי נזילות, קושי בקבלת אשראי, רגולציה מכבידה, בירוקרטיה מסורבלת, קושי בגיוס עובדים איכותיים ובטכנולוגיה מתקדמת שיאיצו את העסק קדימה.

 

אנו בעיצומו של משבר גלובלי מתגלגל שהשפעותיו מכות לכל עבר. משבר שאיש מאיתנו לא חזה וגם כזה שלא יכולנו להיערך לו , וחמור מכך, לא ניתן להעריך מתי הוא יסתיים.

 

מדינת ישראל התמודדה ומתמודדת עם משברים לאורך כל שנות קיומה, אלא שהפעם אנו מצויים במלחמה מסוג אחר, יחד עם כל מדינות העולם אנו מתמודדים עם אויב שאיננו רואים ואין לנו עליו מודיעין. כידוע איטליה מצויה במצב של קריסה ואחריה גם ספרד וצרפת. לדעתי בריטניה וארה"ב "בדרך" לשם היות ורק עכשיו הן חוו את עוצמתה של המגיפה, ובניגוד לישראל או לדרום קוריאה לא נקטו עד כה בצעדי מנע חריפים.

 

חשוב לזכור כי סופו של כל משבר להסתיים ועם שוך סערת נגיף הקורונה, המזעזעת את כל השווקים בעולם, יהיה עלינו לחזור אל חלקת האלוהים הקטנה שלנו ולטפל בחוליי המשק הישראלי וביתר שאת, כך שנוכל לעלות שוב על מסלול של צמיחה כלכלית ועסקית.

 

על קברניטי המשק מוטלת החובה הלאומית לפעול ומהר למציאת דרכים אשר יפחיתו את נטל הביורוקרטיה ויאפשרו מתווה פשוט ונוח יותר לעסקים. מה זה אומר? הקלות במספר האגרות, הקלות בקבלת אשראי, הקלות במיסוי, בתהליך של העסקת עובדים, קיצור תהליכי תכנון ובנייה, סיוע בהטמעת תהליכים, האצת מסלולים ירוקים להליכי רגולציה ועוד.

ראובן שיף (צילום: קרן זגורי)
ראובן שיף(צילום: קרן זגורי)
 

במציאות של היום, מצב של ביטחון בריאותי נזיל, ועל אחת כמה וכמה בעת משבר גלובלי קשה, קיימת חובה לספק לעסקים הקטנים והן לתאגידים העסקיים רמת ודאות סבירה ושורה של צעדים מיטיבים ותמריצים מסיביים - על מנת שיוכלו להתאושש במהרה ולהמשיך ולקיים כאן את עסקיהם, את מרכזי הפיתוח והמפעלים.

 

כאמור, אנו בעיצומו של משבר גלובלי בעוצמה שלא הכרנו בעבר וגם כשנפתור את הבעיות הכלכליות שלנו כאן בתוך הבית עדיין יהיו לכך השפעות והשלכות, היות ואנו לא חיים במנותק ומנהלים קשרים עסקיים עם מדינות העולם. אנו מייצאים ומייבאים סחורות במדינות רבות בעולם ולכן יהיו לכך השפעות מרחיקות לכת.

 

זוהי מלחמת עולם עם אויב שאנו לא מכירים ולכן בעת הזו יש להניח את המחלוקות הפוליטיות בצד, להתאחד ולהתרכז בשמירה על בריאותו של כלל הציבור ובאמצעים לסייע למשק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קרן זגורי
ראובן שיף
צילום: קרן זגורי
מומלצים