שתף קטע נבחר

תחקיר ההצפות בחצור: תוכניות ניקוז לא בוצעו במשך שנים

מסיכום התחקיר - שבו נבדקו אירוע ההצפה וכן עיתוי הפרסום - עלה כי בצה"ל "לא בוצעה ההיערכות המתבקשת", וכי "נפלה טעות בהתנהלות" בכל הנוגע לדיווח לציבור על המקרה

   

דובר צה"ל פרסם הערב (רביעי) את התחקיר הראשון של ההצפה בבסיס חצור בחודש ינואר השנה, שבמהלכה ניזוקו וקורקעו מטוסי קרב עם היקף פגיעה כולל בסך של כ-30 מיליון שקלים. כזכור, מפקד הבסיס עזב את תפקידו בעקבות האירוע וכמה קצינים נוספים ננזפו. לפי צה"ל, חלק בתחקיר הוא סיכום של האירוע וחלק נוסף בחן את עיתוי הפרסום. מהתחקיר עולה כי "על אף שהתפתחות מערכת מזג אוויר סוער הייתה ידועה בחיל האוויר, ובתוך כך גם בבסיס, לא בוצעה ההיערכות המתבקשת ולא נערכו כל הפעולות הנדרשות".

 

בנוסף, מהתחקיר עלה כי במסגרת המעבר של בסיס שדה דב לבסיס חצור, טופלו תשתיות הניקוז בתוך הבסיס והדבר תרם להקטנת הפגיעה כתוצאה מההצפה. "עם זאת, התוכניות המשותפות לשיפור תשתיות הניקוז בנחלים מחוץ לבסיס, בשיתוף משרד הביטחון ורשות הניקוז, לא מומשו לאורך שנים", כפי שנחשף ב-ynet לאחר האירוע.

An IAF fighter jet sits in a flooded hangar at Hatzor airbase in southern Israel in January ()
F-16 בהצפה בבסיס חצור

מטוסי חיל האוויר לאחר שובם לפעילות מבצעית (צילום: דובר צה
מטוסי חיל האוויר לאחר שובם לפעילות מבצעית(צילום: דובר צה"ל)

עוד צוין כי מפקד חיל האוויר אלוף עמיקם נורקין, קיבל את תחקיר צוות המומחים שהוצג לו וסיכם כי מדובר באירוע "חירום שבשגרה". לדבריו: "כל אירוע או תאונה הינם ברי מניעה וכך גם אירוע זה". כמו כן, הוא הנחה להמשיך וליישם את כלל המסקנות העולות מהתחקיר, לרבות כתיבת פקודה חילית למצבי מזג אוויר קיצון, הן באוויר והן בקרקע. עוד הנחה על השלמת עבודת המטה ומימושה בנושא הסדרת תשתיות הנחלים, בשיתוף עם אגף התכנון ומשרד הביטחון.

 

"בהתייחס לתחקיר עיתוי הפרסום", נכתב, "הציג מפקד חיל האוויר לרמטכ"ל את התחקיר שאותו קיים בשיתוף עם דובר צה"ל והצנזורית הראשית לשעבר, שעסק בהטלת איפול צנזוריאלי על האירוע.

 

"מפקד חיל האוויר הציג כי בבסיס חצור ובמטה חיל האוויר ניהלו מספר מאמצים מבצעיים בעת שאירעה הצפת הבסיס בחצור, והדבר גרם למענה בטחוני שגוי באשר לצורך בעיכוב הפרסום. עוד הוסיף מפקד חיל האוויר, כי התכנון המקצועי במשימת ביטחון המידע היה שגוי, ולא היה צורך בבקשה מהצנזורה למנוע את הפרסום, למעט בשלב הראשון של האירוע, עד יום שישי בצהריים. מפקד חיל האוויר ציין כי הפרסום היזום תוכנן ליום ראשון בבוקר, אך לא התבצע כתוצאה מתקלה פנימית בחיל האוויר".

 

מטוסי חיל האוויר לאחר שובם לפעילות מבצעית (צילום: דובר צה
מטוסי חיל האוויר לאחר שובם לפעילות מבצעית(צילום: דובר צה"ל)

מטוסי חיל האוויר לאחר שובם לפעילות מבצעית (צילום: דובר צה
מטוסי חיל האוויר לאחר שובם לפעילות מבצעית(צילום: דובר צה"ל)

הצפה בבסיס חצור ()
הצפה בבסיס חצור

מצה"ל נמסר עוד כי הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי קיבל את ממצאי התחקירים. "בהקשר תחקיר עיתוי הפרסום הבהיר הרמטכ"ל כי פנייה לצנזורה לעיכוב פרסום או מניעתו חייבת להיעשות ב'חרדת קודש"' וכי על כל בקשה לאיפול צנזוריאלי להישקל בכובד ראש ובשיקול דעת מחמיר.

 

"בתוך כך, קבע הרמטכ"ל כי הבקשה של חיל האוויר מהצנזורה לעכב את פרסום האירוע מיום חמישי ליום שישי הייתה נכונה. ואולם, היה מקום להודיע לצנזורה ביום שישי כי ניתן לפרסם את המידע לציבור. אי ההודעה לצנזורה הינה טעות של חיל האוויר".

 

הרמטכ"ל הדגיש כי "מפרטי התחקיר עולה שמתחילת אירוע ההצפה ולכל אורכו, לא היתה כוונה להסתירו מהציבור. ההיפך הוא הנכון – הייתה כוונה ברורה לפרסמו. לצד זאת, כאמור, נעשו טעויות באופן ההתנהלות". עוד קבע הרמטכ"ל כי התיאום ושיתוף המידע בין הגורמים המעורבים – חיל האוויר, הצנזורה הצבאית ודובר צה"ל – היו צריכים להיות הדוקים יותר.

 

הרמטכ"ל סיכם בדבריו כי צה"ל הוא "בית זכוכית" אשר הציבור צופה במתרחש בו ומצפה מהמשרתים בו ומהארגון כולו לאמות מידה גבוהות ולהתנהגות ערכית, מקצועית וישרה. הנושא מהווה נקודת חוזקה משמעותית של צה"ל, אך לצד זאת מטיל עליו מחויבות כבדה. הרמטכ"ל הוסיף כי צה"ל אינו חף מכשלים וטעויות, וכי "חובתנו לתחקר, ללמוד, להפיק לקחים ולהציגם בשקיפות לציבור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים