שתף קטע נבחר

בוטלה הרחקתם של המפגינים נגד אדלשטיין

המשטרה הרחיקה מירושלים שמונה מהמשתתפים בהפגנה נגד התנהלות יו"ר הכנסת. הם פנו לביהמ"ש, שקבע: מדובר בצווים לא מידתיים

 

שיירת רכבים יצאה הבוקר לכנסת ירושלים במחאה על הניסיונות לחיסול הדמוקרטיה הישראלית (צילום: גיל יוחנן)
ההפגנה בירושלים לפני כשבועיים(צילום: גיל יוחנן)

בית משפט השלום בירושלים קיבל לאחרונה את הערר שהגישו שמונה ממשתתפי ההפגנה שנערכה בעיר נגד התנהלות יו"ר הכנסת לשעבר, יולי אדלשטיין, וביטל את ההחלטה של המשטרה להרחיק אותם מהעיר. השופט דוד שאול גבאי ריכטר קבע כי אמנם נוכח החשש מהפצת הקורונה פעלה המשטרה באופן סביר בעת פיזור ההתקהלות, אך הצווים המגבילים את חופש התנועה של המפגינים לא היו מידתיים.

 

שמונת העוררים, תושבי הצפון, המרכז ואזור ירושלים, נעצרו ונחקרו בחשד להשתתפות בהתקהלות אסורה, הפרת שלום הציבור, הפרת תקנות החירום והעלבת עובד ציבור, ושניים מהם אף נחשדו בתקיפת שוטר. הם נקנסו ב-3,000 שקל ושוחררו מהמעצר תחת תנאים מגבילים שכללו צווי הרחקה מירושלים למשך 15-14 יום.

 

בערר שהגישו הם טענו בין היתר שמדובר בפגיעה לא מידתית בחופש התנועה שלהם. לדבריהם, התקנות שאסרו על ההתקהלות לא היו חוקיות שכן הגבילו באופן קיצוני את הזכות החוקתית להפגין, ועובדה שיומיים לאחר ההפגנה הן תוקנו וכיום מותר להפגין במרחב הציבורי. הם הוסיפו שדווקא בעת הזו יש הכרח לאפשר לאזרחים לממש את חופש הביטוי וחירות המחאה לצורך שמירה על הדמוקרטיה, שאינה פחות חשובה מבריאות הציבור.

 

המשטרה ציינה מנגד כי טענות העוררים כנגד חוקיות התקנות צריכות להיות מופנות לבג"ץ. לטענתה השוטרים פעלו באופן סביר ומידתי בהתחשב במצב החירום שבו נתונה המדינה והעובדה שהעוררים לא שמרו על מרחק האחד מהשני והפרו את הוראות קצין המשטרה.

 

השופט גבאי ריכטר הסכים שבחינת חוקיות התקנות והצווים שהוציאה הממשלה נתונה לסמכותו של בג"ץ, אך לצד זאת החליט להתערב בהחלטות קצין המשטרה להגביל את חופש התנועה של העוררים.

 

הוא ציין כי נקודת המוצא של ההחלטה הוא החשיבות שבשמירה על זכויות היסוד המשמעותיות של חופש הביטוי, ההפגנה וחופש התנועה. קצין המשטרה אמנם פעל בסבירות לפיזור ההתקהלות, ועצר חלק מהמפגינים שהתגודדו והתקרבו זה לזה תוך הפרת התקנות, אך ההחלטה על הרחקת העוררים מעיר הבירה לא הייתה מידתית.

 

בפסק הדין צוין כי העוררים ביקשו להפגין למען הדמוקרטיה הישראלית ו"על מה שנתפס בעיניהם כמשבר דמוקרטי חריף ועמוק", וזוהי אחת הזכויות החשובות שמוקנות להם כשאזרחי ישראל. כולם אנשים נורמטיביים ונעדרי עבר פלילי שמבינים היום שאסור להפר את תקנות החוק, ומשכך אין כל חשש שיעשו זאת בשנית.

 

בנסיבות אלה, קבע השופט, הצווים שמרחיקים אותם למשך שבועיים באופן גורף מירושלים, בירת המדינה, אינם מידתיים ועליהם להתבטל.

 

את פסק הדין סיים השופט עם המלצה לכולנו: "בימים טרופים ומתוחים אלו, טוב יעשה כל אחד מיחיד הציבור, אזרח ושוטר כאחד, אם יגבל סבלנות, סובלנות ואמפטיה לזולתו. בדרך זו, יימצא האיזון הנכון שיאפשר מיצוי מלוא זכויותינו הבסיסיות והיסודיות לטוב ולמוטב, תוך שמירת שגרת החיים הבונה והחיובית".

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ העוררים: עו"ד גבי לסקי
  • ב"כ המשטרה: לא צוין
  • עו"ד ענת נוי פרי עוסקת בפלילי
  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ההפגנה בירושלים
צילום: גיל יוחנן
עו"ד ענת נוי פרי
מומלצים