שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

כדי שיוכלו לנסוע לחו"ל: מדינות יוצרות "בועות תנועה"

מעברי הגבול ברוב העולם עדיין סגורים לזרים, אך מדינות מתחילות לגבש הסכמים זו עם זו: "נאפשר לאזרחים לנסוע בינינו, ונישאר סגורים לשאר". המטרה: להמריץ את הכלכלה – ולשלוט בנגיף. אחרי "הבועה הבלטית" של אסטוניה ולטביה באה "הבועה הטרנס-טסמנית" של אוסטרליה וניו זילנד

אחרי חודשיים של סגר ושל הגבלות תנועה חמורות בגבולות, מדינות העולם מחפשות כעת עוד ועוד דרכים לאפשר תנועה חופשית יותר בתוכן וביניהן, ומונח שנשמע יותר ויותר בימים האחרונים הוא "בועת תנועה": בהיעדר אפשרות להיפתח לאזרחי העולם כולו, מדינות שונות מוצאות להן מדינה או שתיים שאיתן יש להן קשרים מיוחדים, ומסכמות איתן על מעבר חופשי-ברובו של אזרחים ביניהן – תוך שהן נשארות סגורות לשאר אזרחי העולם. ה"בועה" הזו יכולה לאפשר להן לחדש במידה רבה את הפעילות הכלכלית, ומצד שני להמשיך לעקוב באופן יעיל אחרי הנגיף.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

בעקבות קפטן טום: גיבורת מלחמה מגייסת תרומות

ג'ונסון: נתחיל בהקלות בסגר בשבוע הבא

בית ספר כמו נמל תעופה: סין אחרי הקורונה

באמזונס מתחננים לעזרה מהעולם: "אנחנו סובלים"

 

  ()

נגיף קורונה בועת תנועה ראש ממשלת אסטוניה יורי רטאס עם מנהיגי ליטא ו לטביה (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת אסטוניה יורי רטאס בשיחה עם מנהיגי ליטא ולטביה אתמול(צילום: רויטרס)

שלוש מדינות שכבר הכריזו על "בועת תנועה" הן המדינות הבלטיות לטביה, ליטא ואסטוניה. אתמול הודיעו מנהיגיהן כי הן יפתחו את גבולותיהן זו לזו ב-15 במאי, ובכך ייצרו "בועת תנועה" בתוך האיחוד האירופי. "זה יהיה צעד גדול בדרך לחיים נורמליים", אמר ראש ממשלת אסטוניה יורי רטאס.

טאלין בירת אסטוניה. לא יותר מחמישה נדבקים ביום (צילום: DepositPhotos) (צילום: DepositPhotos)
טאלין בירת אסטוניה. לא יותר מחמישה נדבקים ביום(צילום: DepositPhotos)

בועת התנועה הבלטית תהיה הראשונה בתוך האיחוד האירופי. רוב מדינות האיחוד הגבילו בחודשים האחרונים את כניסת מי שאינם אזרחיהן אליהן, ואת מי שכן רשאי להיכנס אליהן הן הכריחו להיכנס לבידוד כדי לוודא שלא נדבק בקורונה. לפי ההסכם שעליו הכריזו המדינות הבלטיות אתמול, אזרחי שלוש המדינות יורשו לנסוע ביניהן באופן חופשי, ואילו כל מי שייכנס אליהן מחוץ ל"בועה" – יחויב בבידוד של 14 יום עם הגיעו. בהמשך עשויה הבועה להתרחב גם לפולין ולפינלנד השכנות.

 

ליטא, לטביה ואסטוניה הן שותפות סחר גדולות זו של זו, ובימים אלה הן נוקטות גם צעדים לפתיחת כלכלותיהן. שלושתן חברות באיחוד האירופי מאז 2004, ובאזור שנגן, שבימים כתיקונם תנועת הנוסעים בין מדינותיו חופשית, הן חברות מאז 2007. בכל שלוש המדינות חלה ירידה דרמטית במספר הנדבקים בשבועות האחרונים, וביום שלישי השבוע אף אחת מהן לא דיווחה על יותר מחמישה נדבקים חדשים. עד כה נמנו באסטוניה 55 מתים מהנגיף, בליטא 48 ובלטביה 17.

  ()

צעדים ליצירת "בועת תנועה" ננקטים כעת גם במדינות אחרות בעולם. אוסטרליה וניו זילנד, ששתיהן הצליחו בשבועות האחרונים להשתלט על התפשטות הנגיף, שוקדות בימים אלה על חידוש התנועה ביניהן במסגרת מה שמכונה "בועה טרנס-טסמנית", על שם ים טסמן החוצץ ביניהן. 

 

בימים האחרונים מוזכרת האפשרות שלבועה ה"טרנס-טסמנית" יצטרפו מדינות איים קטנות באוקיינוס השקט, משום שאלה הצליחו להימנע מהתפשטות משמעותית של הנגיף בשטחן. אם הדבר יתאפשר, בועה כזו יכולה לא רק לחזק את כלכלתן של מדינות האיים הללו, אלא גם לחולל תפנית דיפלומטית: אוסטרליה וניו זילנד מנסות בשנים האחרונות להדוף את הניסיונות ההולכים וגוברים של סין להשיג דריסת רגל והשפעה באיים האלה.

ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן (צילום: AFP)
ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן. מאות אלפי תיירים מאוסטרליה(צילום: AFP)

בניו זילנד ואוסטרליה מעריכים שגם כאשר תוקם ה"בועה", תהיה בחינה קפדנית של התנועה בה – בכלל זה בדיקות חום לנוסעים. כדי לאפשר את הבועה הזו יהיה צורך בחידוש הטיסות, וב"אייר ניו-זילנד" כבר הביעו התלהבות מהדיווחים על הכוונה ליצור את הבועה.

 

לאוסטרליה וניו זילנד יש קשרי כלכלה הדוקים מאוד זו עם זו, וגם אחרי התגברות זרם התיירים מסין לניו זילנד מאז 2016 – אוסטרליה נותרה המקור הראשי לתיירים המגיעים מחו"ל לניו זילנד. בשנה שקדמה למרץ 2020 נפשו בניו זילנד 613 אלף אוסטרלים, לעומת 272 אלף סינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בינתיים נוסעים קרוב
צילום: shutterstock
מומלצים