שתף קטע נבחר

צילום: טל שחר, רויטרס

מחאה סוערת נגד הממשלה: הופל מחסום ליד הכנסת

מאות מפגינים נגד הממשלה החדשה, שהשבעתה נדחתה, חלק קראו: "מושחתים נמאסתם". ח"כ רדאר מריח נישאה ע"י אחד המשתתפים אל המשכן. לירושלים עלתה שיירת מחאה של דרוזים וצ'רקסים, שדורשים תקציבים שהובטחו. הבוקר: גם מורי דרך ואנשי ענף התיירות הפגינו

 

 

מאות בני אדם מפגינים הערב (ה') מול משכן הכנסת בירושלים במחאה על הקמתה של הממשלה החדשה, שהשבעתה נדחתה בסופו של דבר. המפגינים קוראים בין היתר "סיפוח אינו תרופה", "דם ערבי אינו הפקר" ו"מושחתים נמאסתם".

 

בשלב מסוים סערו הרוחות והמפגינים התקרבו 50 מטר מעבר להיכן שהמשטרה התירה להם להפגין, תוך שהם מפילים מחסום שהוצב במקום. יו"ר יש עתיד-תל"ם, יאיר לפיד, שצפוי לעמוד בראש האופוזיציה, יצא אל המפגינים. בסרטון מההפגנה נראית ח"כ רדאר כמאל מריח ממפלגתו של לפיד נישאת על-ידי אחד המשתתפים אל עבר המשכן. טרם ברור מה בדיוק קרה לפני כן.

רדיר כמאל מריח ()
ח"כ מריח נישאת למשכן הכנסת ע"י אחד המפגינים

מפגינים פרצו מחסום בהפגנה מחוץ למשכן הכנסת ()
המחסום שהופל בהפגנה מול הכנסת

הפגנה מחוץ לכנסת (צילום: מוטי קמחי )
דגלי ישראל והעדה הדרוזית בהפגנה(צילום: מוטי קמחי )

הפגנה מחוץ לכנסת (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

בהפגנה משתתפים פעילים מכמה וכמה ארגונים, בהם התנועה לאיכות השלטון, שלום עכשיו, נשים עושות שלום, עמותת חוזה חדש וכן בני העדה הדרוזית. למקום הגיעו גם חברי כנסת מהרשימה המשותפת, בהם יו"ר הרשימה איימן עודה וכן עופר כסיף ועאידה תומא סלימאן. "הממשלה הזו תיפול כשמיליון אנשים יצאו לרחובות בהפגנות שמדברות על הכול", אמר עודה ל-ynet.

 

"עכשיו מדברים על סיפוח. מאיפה הכסף של הסיפוח? המצב הכלכלי כל כך קשה גם בעקבות הקורונה, מיליון מובטלים. רק להעמיק את הכיבוש, רק סיפוח על חשבון העניים ועל חשבון הכסף שאמור להגיע לאנשים הללו", הוא הוסיף. "אני קורא לכל האזרחים להתארגן ולצאת לרחובות כל הזמן במשך שבועות, במשך חודשים, עד שנפיל את הממשלה הזו".

 

עודה נשאל על פיגוע הדריסה בצהריים באזור הר חברון שבו נפצע בינוני-קשה לוחם גולני, והשיב: "תשמע, מתחת למדים יש בן אדם. ויש לו אבא ואמא ומשפחה. אני רוצה שכולם יחיו. מי שולח אותם? מי מעמיק את הכיבוש? מי גורם למצב הזה להתמשך? מי גורם לשפיכות דמים בקרב הפלסטינים והישראלים? צריך להפסיק את זה, יש לך נוסחה חוץ מלהגיע להסכם שלום? הכיבוש הוא שורש הרע, צריך להגיע להסכם שלום, נקודה".

 

במקביל להפגנה הזו, מאתיים וחמישים מבני העדה הדרוזית והצ'רקסית יצאו הערב בשיירת רכבים מצומת לטרון לכיוון הכנסת, בדרישה להכיר בזכויותיהם. המפגינים דורשים מממשלת ישראל שתכיר בהבטחות שהועברו להם בנוגע לתקציבים למועצות המקומיות, ושתדאג לפתרון מצוקת הבנייה בישובים ושתבטל את חוק קמיניץ.

הפגנה מחוץ לכנסת (צילום: מוטי קמחי )
"סיפוח? על חשבון העניים". איימן עודה(צילום: מוטי קמחי )
 

הפגנה מחוץ לכנסת (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

הפגנה מחוץ לכנסת (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

פריד אעלו, תושב עוספיא, אמר ל-ynet: "אני רוצה לשלוח קודם כל תנחומים למשפחת החייל שנהרג אתמול. באתי לזעוק על המחסור ומחדל הבנייה ועל התקציבים שהובטחו ולא הגיעו. לא באתי לבקש נדבות, באתי לבקש את מה שמגיע לנו. אני קורא מפה לשר המיועד עמיר פרץ שנכנס לממשלה החדשה שיעמוד בהבטחותיו ויודיע היום עם הקמת הממשלה על העברת התקציבים לרשויות וביטול חוק קמיניץ".

 

איוב שרוף, חבר מועצת עוספיא, אמר: "אנו רוצים להיות אחים לחיים, לא רק אחים למוות. העדה הדרוזית ומדינת ישראל קשורים בקשר חזק עשרות שנים. אנחנו רוצים לראות ממדינת ישראל את מה שמגיע לנו והובטח לנו. נתנו את הכול למדינה לאורך כל השנים מהקמתה, ועכשיו הגענו לדרוש את מה שמגיע לנו".

 

שרוף הוסיף: "עמדנו לצד מדינת ישראל בתקופות הקשות. אין לנו מדינה אחרת ואנו רוצים לקבל את מה שמגיע לנו ולא מעבר. היישובים בצפון שאנו גרים בהם חייבים חשיבה, תכנון ובנייה לשנים הבאות. העדה גודלת וההגבלות לא מאפשרות לנו להמשיך כך".

 

 

לפני ההפגנה הערב נערכה בבוקר בגן הוורדים שמול משכן הכנסת הפגנה של מאות מורי דרך ואנשי ענף התיירות. המפגינים דרשו שהממשלה תגבש תוכנית להצלת הענף. הם קראו בין היתר: "התיירות - צינור החמצן של כוחנו", ונשאו שלטים שעליהם נכתב "אין תיירים יש מובטלים", "בלי תיירות אין הסברה" ו"תיירות היא נכס".


לפני ההפגנה יצאו שיירות של רכבי תיירות - אוטובוסים, מיניבוסים, ג'יפים, רכבי אשכול ורכבים פרטיים - מחניון הצוק בתל אביב ומחניון מלחה בירושלים לכיוון קריית הממשלה.

הפגנת ענף התיירות (צילום: עמית שאבי)
"תיירות היא לא מותרות". ההפגנה בירושלים(צילום: עמית שאבי)
 

יוסי גרייבר, יזם תיירות ומנכ"ל קבוצת JLM Tim, קרא לממשלה לנקוט צעדים מעשיים: "אנחנו רוצים שמדינת ישראל תממן החזרה מחל"ת, זה תהליך הדרגתי שלוקח זמן, אנחנו רוצים מע"מ אפס לתיירות במשך שנה, אנחנו רוצים שהמדינה תתקצב הלוואות שיהפכו למענקים לעסקים, אנחנו רוצים קרן ביטוח במקרה של גל קורונה שני". 

 

איריס האן, מהחברה להגנת הטבע, אמרה כי אנשי הענף מורגשים מופקרים: "כשאנחנו יוצאים לטייל יוצאים איתנו לא רק המטיילים והמדריך, אלא נהגים, מאבטחים, אנשי אירוח, ספקי מזון, ועוד אנשים שכולם כבר חודשיים יושבים בבית. בתוך התהליך נשארנו בתחתית הרשימה של מקבלי ההחלטות. אנחנו קוראים לממשלה החדשה לשים את התיירות בראש סדרי העדיפויות, זה לא מותרות".

 

הפגנת ענף התיירות (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

הפגנת ענף התיירות (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)
 

אחמד ג'וחר, מנהל אכסניית ג'סר א-זרקא: "ממשלת ישראל חלאס, מספיק. מי שנפגע זה פריפריה, אוכלוסיות מוחלשות ועסקים קטנים. ביחד ננצח גם את הקורונה ונחזיר את התיירות" .

 

את ההפגנה יזמו כלל הארגונים העוסקים בתחום התיירות בארץ, בהם עמותת "מורשת דרך" – האגודה למורי דרך בתיירות נכנסת בישראל, ארגון חברות ההסעה, איגוד מפיקי התיירות ואירועים בישראל, איגוד משווקי התיירות, עמותת האכסניות העצמאיות, איגוד חברות הטיולים בתיירות חינוכית, ארגון מדריכי הטיולים בחו"ל, אגודת מורי הדרך, "מסעדנים חזקים ביחד" – עמותת בעלי המסעדות בישראל, ו"איגוד הלילה" – עמותת הברים והמועדונים.

 

לדברי המוחים, שהתאגדו יחדיו לגוף אחד שנקרא "מטה עתיד התיירות", המחאה התעוררה "בעקבות אי קבלת דמי אבטלה מביטוח לאומי, לצד התעלמות מוחלטת בקרב בכירי משרד האוצר אשר לא הכלילו את כלל העוסקים בענף, ואת מורי הדרך בפרט, במתווה הפיצויים שמוענקים לכלל העצמאים בישראל". לדבריהם, בימים הקרובים אף תוגש עתירה בנושא לבג"ץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מריח נישאת בהפגנה למשכן הכנסת, הערב
מומלצים