שתף קטע נבחר

"אני אחות סוכרת ובעיניי זה תפקיד עם שליחות"

לרגל יום האחות הבינלאומית, אחות סוכרת בבית החולים ברזילי מספרת על האתגרים בתקופת הקורונה (היה לי קשה לא לפגוש פיזית את המטופלים), על הקשר המיוחד עם החולים (למטופלים יש את מספר הפלאפון האישי שלי) ומה עושים עם אוכלוסיות שמתקשות לקבל טיפול (הקמנו קבוצת וואטסטפ עם מתרגמת מאמהרית). טור אישי

בשיתוף אסטרהזניקה

 

עולם הבריאות תמיד עניין אותי. עוד מימי השירות הצבאי רציתי לעסוק בתחום הרפואה ולשמחתי גם זכיתי להגשים את החלום. שירתתי כחובשת תעופתית מוטסת שאחראית על צוערי קורס טיס. לפני למעלה משלושים ושלוש שנה למדתי סיעוד והפכתי לאחות.

 

במשך 28 שנה עבדתי בטיפול נמרץ – הלב הפועם של בית החולים. לפני עשרים שנה עברתי לתפקיד ''אחות מתאמת סוכרת''. למעשה, אני אחראית לרכז את התחום בבית החולים ברזילי באשקלון וכל דבר שקשור לסוכרת עובר דרכי – החל ממכשור, כנסים והדרכות, השתלמויות ואפילו תרופות וטיפולים. זה תפקיד עם אחריות גדולה אבל מלווה עם תחושת שליחות עצומה.

 

טיפול בחולי סוכרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפול בחולי סוכרת(צילום: shutterstock)

 

גם האחות יכולה לתת מרשם לסוכרת

סוכרת היא מגפה. זו מחלה נפוצה מאוד ולכן נעשים המון מחקרים על מנת ללמוד אותה בצורה טובה ומעמיקה יותר. אנו יכולים להעריך שבין 6%-8% מהאוכלוסייה חולים בסוכרת והיא מדורגת במקום הרביעי בגורמי התמותה הנפוצים בישראל, בעיקר משום שהיא מחלה שעלולה לגרום לסיבוכים מגוונים. זאת אחת המחלות השכיחות בעולם ועל-פי הערכות עד שנת 2025 יהיו כמיליון חולי סוכרת בישראל.

 

לאיתור מחלת הסוכרת בזמן יש חשיבות גדולה מפני שטיפול מוקדם יכול להפחית את הסיבוכים ולאזן את המטופל. לצערנו, פעמים רבות אחות סוכרת בבית החולים נאלצת לעסוק ב'כיבוי שריפות' מפני שרוב החולים מגיעים רק לאחר שהתפתחו אצלם סיבוכים של המחלה כמו התקפי לב או אירועים מוחיים. לכן התפקיד שלנו הוא אינטנסיבי, מורכב וקשה אבל גם מאתגר ומלא בסיפוק.

 

בשנים האחרונות אנו רואים מגמה מדאיגה של ירידה בגיל הופעת מחלת הסוכרת. התופעה נובעת מאורח חיים יושבני, תזונה לא נכונה ומיעוט בפעילות גופנית המאפיינת מדינות רבות בעולם המערבי. הטיפול במחלה נעשה על ידי שילוב של טיפול תרופתי יחד עם שינויים באורחות החיים – בתזונה ובפעילות גופנית וכל זאת בהתאמה לכל מטופל ואורח חייו.

 

במסגרת התפקיד שלי כרכזת תחום ומומחית קלינית לסוכרת, ניתנו לי הרשאות ספציפיות לרשום מרשמים למטופלים. יש לי אחריות לטפל בכל אחד מהחולים על מנת שיקבלו את הטיפול הטוב ביותר לא פחות מאחריותו של הרופא.

 

למטופלים יש את מספר הטלפון האישי שלי

לחיות עם סוכרת זה אתגר לא פשוט. הקשר בין איש המקצוע והמטופל יכול לעשות את ההבדל. החשיבות לשמור על רצף טיפולי ולבצע במידת הצורך התאמות של הטיפול התרופתי מחייב לפעול מהר ולהכיר את המטופל. זאת הסיבה שלמטופלים ולמשפחותיהם יש את מספר הטלפון הסלולארי שלי. בעיניים שלי, ההתמודדות עם סוכרת היא לא נחלתו של המטופל בלבד ואני משתדלת לשמור על קשר עם כל מטופל.

 

יש אוכלוסיות שיותר קשה להן לשמור על קשר עם הצוות הרפואי ואנחנו כל הזמן מנסים למצוא פתרונות. כך למשל לפני מספר חודשים פתחנו קבוצת ווטסאפ של חולים בני העדה האתיופית, שחווים קושי להתבטא בעברית. הניסיון מלמד שמטופלים מרגישים נוח יותר לשתף ולהקפיד על טיפול נכון כשמבינים אותם ומדברים איתם באותה שפה.

 

החולים חששו להגיע לטיפול בגלל הקורונה

בחודשים האחרונים עם התפשטות נגיף קורונה, מטופלים חששו להגיע לטיפולים ולמעקב במרכזים הרפואיים. בעקבות כך חולים רבים לא קיבלו טיפול ואצל חלקם המחלה יצאה מאיזון. גם הלחץ שנובע מחוסר הוודאות של התקופה הנוכחית גורם לאכילה רגשית שמזיקה מאוד לאיזון ערכי הסוכר של החולים. בימים האחרונים – עם החזרה של המשק לפעילות הדרגתית – מטופלים הגיעו למרפאה בבית החולים עם החמרה במצבם.

 

חולי סוכרת נמצאים בקבוצת סיכון לסבול מסיבוכים או תמותה כתוצאה מקורונה מפני שחלק מהסוכרתיים סובלים לא רק מהמחלה, אלא גם ממחלות נוספות המהוות גורם סיכון לסיבוכים מהנגיף. לעיתים כבר קיימת אצל החולים פגיעה בכלי דם כתוצאה מהסוכרת ולכן לגוף קשה להתמודד במקרים של הידבקות. יחד עם זאת, לחולה מאוזן יש סיכוי יותר טוב יותר להחלים מהנגיף בהשוואה לחולה שערכי הסוכר שלו אינם מאוזנים.

 

עצות לחולי סוכרת

מהלך המחלה משתנה עם הזמן ולכן הטיפול צריך להתקדם במקביל. חשוב מאוד להקפיד להגיע לבדיקות תקופתיות. הן מאפשרות לבחון כל הזמן אם הטיפול צריך להשתנות בהתאם לצרכים והמאפיינים של כל מטופל.

 

כיום ישנן תרופות מהדור החדש שמסייעות לא רק לאזן את ערכי הסוכר אלא גם להקטין את הסיכון לחלק מסיבוכים הנלווים למחלה, בעיקר סיבוכים הקשורים ללב. תרופות מסוימות עוזרות לחולה להתמודד עם עודף משקל או עם יתר לחץ דם במטרה להשפיע על הלך המחלה דרך מספר חזיתות. בנוסף, צריך לקבל ייעוץ וטיפול מצוות רב מקצועי שכולל רופא, אחות ודיאטנית ולעיתים יש לשקול התערבות גם של עובד סוציאלי.

 

הכותבת הינה רכזת תחום ומומחית קלינית לסוכרת בית החולים ברזילי

 

 בשיתוף אסטרהזניקה

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים