שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי

גם בלי תסמינים: כך תדעו אם אתם זכאים להיבדק לקורונה

שר הבריאות החדש יולי אדלשטיין הודיע בתחילת השבוע כי הוא מרחיב את הקריטריונים לזכאות בדיקות קורונה. כך תדעו אם אתם יכולים להיבדק - ואיך הבדיקה מתבצעת

מרחיבים את מעגל הנבדקים לקורונה: שר הבריאות הנכנס, יולי אדלשטיין חולל את המהפכה הראשונה עם כניסתו לתפקיד, והחליט להרחיב את הקריטריונים לזכאות לבדיקת קורונה.

 

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

במסיבת עיתונאים שקיים ביום א', הודיע השר כי מעתה יאושרו דגימות נרחבות  גם למי שאינו סובל מתסמיני קורונה ונחשד בהדבקה או כאלה שסובלים מתסמינים ואינם חשודים בהדבקה. השר הדגיש כי כמות הישראלים המבקשים דיגום קורונה הולכת ופוחתת: כאלפיים דגימות התבצעו בימים האחרונים, בעוד שהמעבדות בישראל מסוגלות לבדוק 15 אלף ויותר ביממה.

 

החידוש העיקרי של שר הבריאות, הוא שמעתה יאושרו בדיקות הקורונה גם למי שסובלים מתסמינים החשודים לקורונה (חום, שיעול, קוצר נשימה, הקאות, צמרמורות וכאבי גרון) ושלא נחשפו לחולה, או לכאלה שנחשפו – ואינם סובלים מתסמינים. הקריטריונים החדשים הללו, צפויים להוסיף אלפי נבדקים ביום, ולסייע עוד יותר באיתור חולים נגועים חדשים.

 

3082 ()
מגדילים את מעגל הזכאים לבדיקה

 

כך תוכלו לקבל את הבדיקה

את בדיקת הקורונה רשאים לאשר כיום שני גופים: משרד הבריאות באמצעות מד"א או רופאי קופות החולים. ואלה הקריטריונים המעודכנים לקבלת דגימה:

 

1. שבים מחו"ל: נכנסים לבידוד אוטומטי למשך 14 ימים. אלה הסובלים מתסמינים יעברו דיגום בנתב"ג, או שיתבקשו להתקשר למוקד 101 ופראמדיק יגיע לביתו של השב הנמצא בבידוד לביצוע דיגום. מי שאינו סובל מתסמינים או מפתח תסמינים בהמשך, צריך ליצור קשר עם הרופא המטפל לבקשת דיגום לקורונה.

 

2. מי שנחשף לחולה מאומת: אלה שקיבלו הודעה על חשיפה, או שחושדים שנחשפו לאדם חולה, גם אם אינם סובלים מתסמינים כלשהם - צריך להתקשר למוקד 101, באותה דרך של השבים מחו"ל.

 

3. מי שסובל מאחד או יותר מתסמיני הקורונה: חום מעל 38.1 מעלות, שיעול, קוצר נשימה, צמרמורות, הקאות או כאבי גרון (כשמשטח הגרון שלילי, כלומר אין דלקת מחיידק הסטרפטוקוק) – צריכים לפנות טלפונית לרופא המשפחה או לרופא הילדים, שישקול האם לאשר בדיקת הקורונה.

 

4. קחו בחשבון: אם הופניתם לבדיקת קורונה, עליכם להיכנס מיידית לבידוד, שעלול להימשך גם שבועיים ויותר. מרגע זימון הבדיקה, כל יציאה מהבית היא עבירה על החוק.

 

ישיבת ממשלה (צילום: אלכס גמבורג)
יולי אדלשטיין, שר הבריאות הנכנס(צילום: אלכס גמבורג)

 

כך מתבצעת הבדיקה

מהנבדק נלקחת דגימה מהאף באמצעות מקלון המוכנס למבחנה, שמועברת אל המעבדה בתל השומר.

 

במעבדה, תעבור הדגימה בדיקה במכשיר הקרוי RT PCR או בשמה המלא: Real Time Polymerizrd Chain Reaction. בבדיקה זו משוכפל המטען הגנטי של הנגיף מהדגימה, לכמות של מיליארד עותקים, ולאחריו נמדד האור שנפלט מעותקים אלה. אם הוא זהה לזה של וירוס הקורונה, הרי שמדובר בהדבקה.

 

שלב נוסף של הבדיקה כולל סימון של החומר התורשתי שבמכשיר באור פלואורסצנטי. לאחר שהתקבלו כל עותקי החומר התורשתי של וירוס הקורונה, כשהם מסומנים באור, בודק המכשיר כמה מאותו אור פלואורסצנטי משתחרר.

 

את התוצאה משווה המכשיר באמצעות תוכנת מחשב, לנתונים מערכה של ארגון הבריאות העולמי, ובה נתונים על נגיף הקורונה. התהליך המורכב הזה, אורך ארבע עד שש שעות בסיומו מתקבלת התוצאה המבוקשת שקובעת האם בדגימה אכן ישנה עדות לנגיף הקורונה או לא.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר מד"א
בדיקת קורונה
צילום: דובר מד"א
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים