שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

המשטרה אוכפת גם באוטובוסים: "נגיע לכל מקום"

ראש מפלג חקירות במשטרה הודה באולפן ynet כי "תשומת הלב המשטרתית לקורונה הייתה פחותה לאחרונה". היום תועדה אכיפה בקו 239 בלוד. בכיר משרד הבריאות, ד"ר אשר שלמון, אמר כי "החמרת הקנסות על הפרק". על השבת הטיסות: "נדע עוד שבועיים, יש ביקוש רב"

 
 
נתוני התחלואה ממשיכים לזנק, ועל רקע התמונות והעדויות שפורסמו ב-ynet על נוסעים ללא מסכות באוטובוסים - המשטרה מגבירה את האכיפה, ולא מחריגה את האוטובוסים. בריאיון לאולפן ynet הבוקר (ב') אמר סגן נציב זיו שגיב, ראש מפלג חקירות במשטרה, כי "אם צריך, נעלה לאוטובוסים". ואכן, כבר היום נראו שוטרים באוטובוסים. אחד מהם צולם בקו 239 ביציאה מהתחנה המרכזית בלוד, כשהוא בוחן אם הנוסעים עוטים מסכות.
 
בפתח ישיבת קבינט הקורונה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "אנחנו עומדים בפני עלייה שיטתית בתחלואה. נדון בהגברה דרמטית של האכיפה, זה כולל גם את הגדלת הקנסות, מינהלת אכיפה ריכוזית תחת משרד הבט״פ, ורתימת כל הכוחות וכוחות נוספים למשימת הפיקוח והאכיפה. הדבר השני זה שימוש בכלים הדיגיטליים. אנחנו יודעים שהנושא הזה הוא בעייתי, אבל מנגד אנחנו יודעים גם שהוא תרם לנו רבות לריסון המגפה, ונראה כיצד אנחנו יכולים להתגבר על הבעיות על מנת להשיג הורדה של התחלואה".
 
"אנחנו לא רוצים לחזור למראות שראינו בפסח, בעצמאות, ששוטרים עומדים ברחובות, עוצרים כלי רכב, עוצרים אנשים", אמר סנ"צ שגיב. "לא הייתי רוצה לחזור לזה, אבל כנראה שאנחנו ניקרא שוב לדגל ונצטרך לחזור לאכיפה. כמה היא תהיה מאסיבית זה תלוי באחריות האזרחים".

 

לדבריו, "ה-200 שקל שמקבל אזרח זה לא מה שיביא לעטיית מסכה. האחריות הציבורית האזרחית, ההבנה של האנשים שכשיוצאים מהבית שמים מסכה - זה מה שיכול למנוע הידבקות. אתם צודקים שתשומת הלב המשטרתית הייתה בתקופה האחרונה פחותה, אבל אנחנו נחזור ונאכוף. אי אפשר כל הזמן לתת את תשומת הלב לנושא אחד. אנחנו מטפלים גם בתאונות דרכים, בעבירות אלימות, אלימות במשפחה, פשיעה. נחזור ונאכוף גם את זה".
 
אוטובוס ()
אכיפה בקו 239 בלוד
 
 
אוטובוסים  ()
בלי מסכות באוטובוסים
באר שבע מרכז  (צילום: הרצל יוסף)
הרכבת חזרה. תחנת באר שבע מרכז הבוקר(צילום: הרצל יוסף)
סנ"צ שגיב הבהיר כי "נהיה במרכזים מסחריים, מגרשי כדורגל, חופי ים. גם ברחובות ייערכו ביקורות. לאיפה שצריך אנחנו נגיע. אם צריך לאכוף באוטובוסים נעלה גם על האוטובוסים. אנחנו נציב מחסומים, נאכוף במוניות, נגיע בסופי שבוע למועדונים, למרכזים שיש בהם קהל. נשים את הכוח איפה שיש לו השפעה משמעותית יותר. בכל מקום ציבורי שאליו נצטרך להגיע - אנחנו נגיע".

 

ד"ר אשר שלמון, מנהל המחלקה ליחסים בינלאומיים במשרד הבריאות, התייחס בריאיון לחזרה המדורגת לשגרה על אף נתוני התחלואה בקורונה שממשיכים לעלות ואמר כי "הציבור עדיין לא הפנים את הכללים, החמרת הקנסות על השולחן". לדבריו, "איכוני השב"כ תרמו לנו משמעותית, זה היה כלי יעיל בדיכוי גל התפרצות גדול. כשאין איכון, התוצאה היא שיש פחות מאותרים".

 

באשר לפתיחת הרכבת לראשונה אחרי כשלושה חודשים אמר ד"ר שלמון כי "כרגע הרכבת מתפקדת היטב, אין צפיפות נוסעים. אבל נראה מה יקרה כשציבור רחב יותר ינסה להשתמש בשירותי הרכבת". הוא נשאל אם במקרה של אבחון נוסע ברכבת יצטרכו כל הנוסעים להיכנס לבידוד: "המטרה היא למנוע תזוזה של אנשים בין קרונות ושכל נוסע ידע בדיוק היכן הוא יושב כדי שנוכל לאתר את המגעים הקרובים באותו קרון ואותם לבודד".

Young people socialize in Tel Aviv without face masks during the pandemic  (Photo: Moti Kimchi)
"דנים בהגדלת הקנסות, הציבור לא מפנים". אנשים ללא מסכה בדיזנגוף בת"א(Photo: Moti Kimchi)
 

אשר שלמון (צילום: שחר גולדשטיין)
ד"ר אשר שלמון(צילום: שחר גולדשטיין)
 

- יכול להיות שדווקא בגל השני אתם פחות ממוקדים?

"תראה אין ספק שהיה חילופי משמרות התחלף שר, התחלף מנכ"ל, הממשלה התחלפה כולם לומדים מהר את המצב ואני מניח שנגיב מהר. נכון אנחנו נמצאים במקום שונה הן מבחינת האוכלוסייה שחולה הן מבחינת תנאי המשק אבל בסופו של דבר צריך לפעול בצורה נחרצת ובאכיפה כדי שהציבור יבין מה מצופה ממנו".

 

- 200 שקלים זה לא בדיוק מרתיע.

"אנחנו דנים האם יש מקום לעלות את גובה הקנס, האם יש מקום לסנקציות נוספות הרי בסופו של יום המטרה היא לא להשיק עונשים על הציבור. המטרה היא לקבל היענות מקסימלית ובמקום הראשון היא אותה היענות אז באמת האחריות הציבורית היא הכלי המרכזי. האכיפה נועדה קודם כל לטפל באותם מפרים סדרתיים או אנשים שמראש בריש גלי מצפצפים על הכללים".

 

- מה דעתכם על איכוני השב"כ?

"הכלי עצמו הוא כלי יעיל. אני חושב שהסוגיה של שמירת החיים היא סוגיה משמעותית. ברור לכולנו עד כמה חובת הפרטיות ושמירת הפרטיות של האזרחים היא דבר חשוב ולכן צריך להימצא איזון שיאפשר איכון יעיל מהיר ואפקטיבי שיכניס באמת את מי שחייב להיות בבידוד לבידוד. כשאין איכון התוצאה היא שיש פחות מאותרים וזמן האיתור ארוך יותר לכן צריך למצוא דרך את שביל הזהב שיאפשר איכון אפקטיבי".

 

 

נתב
נתב"ג שומם. שמיים פתוחים באוגוסט? "נדע תוך שבועיים"(צילום: סיון פרג'- רשות שדות התעופה)
 

לקראת היציאה לחופש הגדול וההכנות לשנת הלימודים הבאה העריך ד"ר שלמון כי בתי הספר ייפתחו בספטמבר "אלא אם תהיה קטסטרופה". לדבריו, "אנחנו צריכים להתכונן לאחד בספטמבר כבר מהיום. צריך להפיק לקחים מהפתיחה שהייתה בחודש מאי-יוני. אני עוד לא יכול לומר אם נעבוד בקפסולות או מסגרת אחרת אבל ללא ספק נצטרך למצוא דרך".

 

הוא התייחס גם לסוגיית החזרת הטיסות ב-1 באוגוסט, תאריך היעד עליו הצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמר כי עוד מוקדם לדעת אם אכן הדבר יקרה. "אנחנו נראה בשבועיים שלושה הקרובים את המגמה המתפתחת בהיקף התחלואה מתוך כך יגזרו החלטות רבות - גם החלטת השמיים הפתוחים. אנחנו כן נערכים למצב בו נוכל לחדש טיסות למדינות מסוימות החל מ-1 באוגוסט יש ביקוש רב. אם נוכל, נשמח לראות את השמיים נפתחים בהקדם האפשרי".

 

- יש תחושה שכולנו נמצאים בניסוי גדול.

"אנחנו אמנם נמצאים בהתמודדות עם נגיף חדש שלא היה מוכר למין האנושי וייקח לנו עוד זמן רב ללמוד את ההיבטים השונים של המחלה, אבל אנחנו מנסים על סמך הנתונים שנאספים בכל העולם לקבל החלטות. תקרא לזה ניסוי. אני לא יודע, בסופו של דבר מדינת ישראל תוך כדי פתיחה הדרגתית וזהירה של מירב השירותים בכפוף לכך שתשמר אותה הרחקה חברתית שאנחנו מדברים עליה".


פורסם לראשונה 22/06/2020 10:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים