שתף קטע נבחר

נדחתה בקשה לכפות ניתוח על חולת סכיזופרניה

בת 70 סירבה להליך לקיבוע שבר בעצם הירך. ביהמ"ש סבר שלא קיבל עריכה קפדנית של מסמכים ותעודות בהליכי אפוטרופסות לצרכים רפואיים

בית המשפט למשפחה בנצרת דחה לאחרונה בקשה דחופה שהגיש אחיינה של בת 67 למנות אותו כאפוטרופוס זמני לצורך מתן הסכמה לניתוח לקיבוע שבר בעצם הירך, מאחר שהיא סירבה להליך. לבית המשפט הוגשו תעודות רפואיות שמהן לא היה ברור אם מצבה הקוגניטיבי תקין, ולבסוף מונה לה אפוטרופוס לדין שמצא כי מצבה הנפשי והתודעתי תנודתי אך היא כשירה לקבל החלטות על עצמה.

 

מדובר ברווקה ללא ילדים. בתחילת יולי הגיש אחיינה לבית המשפט בקשה דחופה למנות אותו כאפוטרופוס זמני לצורך מתן הסכמה וחתימה על הסכמה לקיבוע שבר בצוואר הירך. הוא ציין כי דודתו מאושפזת כ-18 יום במחלקה פנימית בבית החולים "העמק" בעפולה אך מסרבת לתת הסכמה לניתוח.

 

לפי תעודה רפואית שצורפה לבקשה, יש צורך בהליך פולשני של שחזור וקיבוע שבר בירך באמצעות מסמר. בתעודה צוין כי התועלת בהליך היא הקטנת הכאבים, מניעת פצעי לחץ, יכולת ניידות וסיעוד וחזרה מהירה לתפקוד בסיסי.

 

השופט אסף זגורי כתב בתגובה כי במסמכים שצורפו לבקשה לא עלה באופן ברור שהאישה אינה יכולה להביע עמדה ביחס להליך או זקוקה באופן חד משמעי לאפוטרופוס שיקבל החלטה במקומה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

למחרת הגשת הבקשה הוגשה לתיק תעודה רפואית נוספת אך הכתב לא היה ברור והיא לא כללה את פרטי ההערכה הקוגניטיבית הנדרשת.

 

בשלב זה הוגשה תעודה רפואית מורחבת יותר בה נרשם כי האישה סובלת מסכיזופרניה כרונית וכי היא במצב של פסיכוזה פעילה שפוגעת ביכולתה להבין את מחלתה ואת הטיפול הנדרש. ואולם, התעודה נשאה תאריך המוקדם במספר ימים להגשת הבקשה ולא ניתן היה לדעת ממנה אם היא עדיין רלוונטית.

 

בהמשך הוגש לבית המשפט מסמך בו צוין שהאישה מתנגדת לניתוח כי היא "פוחדת למות" למרות שהצוות הסביר לה שהסיכון למות כתוצאה מהניתוח נמוך מאוד. במסמך זה צוין שהבעיה בכשירות קשורה בעיקר למצבי דליריום חוזרים (הפרעה לא קבועה המתבטאת בערפול המודע).

 

לנוכח אי הבהירות מינה השופט אפוטרופוס לדין. האפוטרופוס לדין ביקר את האישה ומסר כי היא מתמצאת במקום ובזמן ויכולת לתת דעתה ביחס להליכים בעניינה. לדבריו, היא מסרבת לעבור את הניתוח מאחר שהיא חוששת מסיכוני ההרדמה.

 

בטרם דחה את הבקשה הבהיר השופט את חשיבות קיומו של הליך ראוי בכל מקרה של בקשה למינוי אפוטרופוס לצורך מתן הסכמה לטיפול רפואי באדם המתנגד לטיפול.

 

"בקשות מסוג זה מוגשות חדשות לבקרים לבתי המשפט למשפחה בארץ ושופטי המשפחה נדרשים לטפל בהן תוך זמן קצר ביותר, לעתים תוך דקות ספורות ותוך שהם עסוקים בדיונים ובהליכים נוספים", כתב. לכן, הציפייה היא שהבקשה תכיל את מלוא המסמכים והחומר העדכני.

 

לדבריו, מקרה זה מלמד עד כמה יש לנהוג משנה זהירות בבקשות ובהליכים מסוג זה לפני קבלת החלטה הפוגעת באוטונומיה של האדם הזקוק לטיפול, בייחוד של אדם שסובל ממחלת נפש תנודתית.

 

"יש לזכור עד כמה תלוי האדם המאושפז בבית חולים בצוות הרפואי... אל לנו לשכוח כי במיטה שוכב אדם עם רצונות ודעות שאין להתעלם מהם", סיכם.

 

  • לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המבקש: לא צוין
  • האפוטרופוס לדין: עו"ד ראמח עוואד מטעם הלשכה לסיוע משפטי במחוז צפון

     עו"ד נטלי זץ-חורש עוסקת בדיני משפחה

  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: סם יצחקוב
עו"ד נטלי זץ-חורש
צילום: סם יצחקוב
מומלצים