שתף קטע נבחר

האב פשט רגל, הסב הוריש הכל לנכד בן ה-7

המנהל המיוחד בתיק פשיטת רגל דרש לחקור את האותנטיות של צוואה שקבעה שלחייב אין חלק בעיזבון אביו. אבל בית המשפט דחה את בקשתו

בית המשפט המחוזי בחיפה דחה לאחרונה בקשה של מנהל מיוחד בתיק פשיטת רגל לזמן את אחי החייב וגיסתו לחקירה פומבית נוכח חשדו כי ייתכן שצוואת אביו המנוח, שהוריש את כל רכושו לנכדו בן ה-7, פסולה. השופטת רבקה איזנברג קבעה כי הפסיקה שוללת מהמנהל המיוחד את הזכות לזמן עדים שיכולים להקנות לו יתרון דיוני לא הוגן במסגרת תביעה שהוא מתכוון להגיש בעתיד, במקרה הזה לפסילת הצוואה.

 

המנהל טען כי החשד שלו עלה נוכח סתירה בין גרסאות החייב בנוגע לצוואת אביו. לטענתו, בהליך פשיטת רגל קודם שהתנהל בעניינו הוא טען שאבא שלו כלל לא השאיר צוואה. לאחר מכן הוא טען כי אביו ציווה את כל רכושו לבנו על רקע חובותיו, ובהליך הנוכחי הוא טען שהוא לא יודע מדוע אביו החליט את שהחליט.

 

עוד הוא טען שקצת מוזר שהאב הותיר את כל רכושו לנכד שהיה במועד פטירתו בן 7 בלבד ושהמשפחה המתינה 15 שנה עד שהגישה בקשה לקיום הצוואה.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

בשל כך הוא ביקש לזמן את אחיו של החייב ורעייתו שהיו העדים לצוואה וחתמו עליה. הוא טען כי הגיש את הבקשה לאחר שהרעייה סירבה להגיע לחקירה במשרדו.

 

גיסתו של החייב טענה כי הצוואה נערכה מרצונו החופשי של חמיה, בעזרת עו"ד ובתקופה שבה היה בריא וצלול, ואף אחד מבני המשפחה לא התנגד לה. עוד היא טענה כי בעלה עבר אירוע מוחי קשה ואינו מסוגל להגיע לבית המשפט.

 

השופטת רבקה איזנברג ציינה כי סמכות החקירה של המנהל המיוחד היא רחבה אבל בצד זאת הפסיקה אסרה על קיום חקירה שמטרתה לסייע לו בניהול תביעה קיימת או עתידית בעניינו של החייב, באופן כזה שיקנה לו יתרון דיוני בלתי הוגן בהליך האחר.

 

במקרה הנוכחי ברור שהמנהל המיוחד מבקש לחקור את בני משפחת החייב כדי לבדוק אפשרות של הגשת תביעה עתידית לפסילת הצוואה, וזאת עוד לפני שאפילו ביקש מהם מסמכים כלשהם. "מאחר שאין המדובר במסמכים או מידע ספציפי שהתבקש ולא הומצא, אלא בחקירה גרידא לצורך התביעה העתידית אין לאפשר למנהל המיוחד יתרון דיוני בחקירה מקדימה של העדים לצוואה אשר לביטולה הוא מתכוון לעתור, שלא במסגרת התביעה עצמה", כתבה השופטת.

 

השופטת הוסיפה כי בכל מקרה הדרך הנכונה לנהוג הייתה קודם כל לבקש מהאח ורעייתו להמציא לו מידע ומסמכים ורק אם לא היו נענים לה להגיש את הבקשה לזימונם לחקירה.

 

לפיכך בקשת המנהל המיוחד לזימון בני המשפחה לחקירה פומבית נדחתה. בתוך כך השופטת ציינה כי אם הוא סבור שיש בידיהם מסמכים שעשויים לסייע לו לברר את החדש לגבי האותנטיות של הצוואה הוא רשאי להגיש בקשה מתאימה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: אביגיל פפרנו
עו"ד נמרוד חיים הראל
צילום: אביגיל פפרנו
מומלצים