שתף קטע נבחר

נדחתה עתירה נגד הקמת בי"ס חדש בהרצליה

תושבי שכונת "צמרת" טענו שגופי התכנון לא שמעו את קולם ולא התייחסו לטענות שלפיהן הפרויקט יגרום כאוס תחבורתי. ביהמ"ש לא הסכים איתם

בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב דחה לאחרונה עתירה שהגישו 25 תושבי שכונת "צמרת" בהרצליה כנגד החלטות מוסדות התכנון שהתירו להקים בשכונה בית ספר. השופטת הבכירה רחל ברקאי קבעה שבניגוד לטענות העותרים, הם קיבלו את ההזדמנות להשמיע את עמדתם במגוון הזדמנויות ואין עילה להתערב בהחלטות של מוסדות התכנון.

 

לפני כשנתיים וחצי ביקשה עיריית הרצליה היתר לבניית בית הספר עם הקלה מהוראות התוכנית, שאפשרו מבני ציבור ספציפיים של גני ילדים, מעונות, מועדונים, ספריה, בתי כנסת ומרפאות.

 

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מרחב הרצליה–כפר שמריהו אישרה את הבקשה בכפוף לתנאים, בהם שהוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב תאשר את השימוש המבוקש. בתוך כך דחתה הוועדה את רוב ההתנגדויות שהגישו תושבי הסביבה.

 

עוד לפני שהוועדה המחוזית קיבלה החלטה הגישו התושבים עררים על החלטת הוועדה המקומית. אלא שבינתיים, הוועדה המחוזית אישרה את השימוש תוך דחיית התנגדויותיהם וקבעה כי מדובר בשימוש דומה לשימושים שמותרים בתוכנית ממילא, ואף מתיישב עם הצפי לגידול באוכלוסייה עקב מיזמי פינוי בינוי.

אילוסטרציה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

בעקבות זאת ועדת הערר לתכנון ובנייה בתל אביב דחתה את הערר של התושבים, והבהירה כי אין לה כל זכות לדון בהחלטה של הוועדה המחוזית.

 

בעתירה שהגישו 25 תושבים כנגד החלטות הוועדה המקומית, ועדת הערר והוועדה המחוזית, הם טענו כי טרם דחיית התנגדויות לא ניתנה להם הזכות לטעון בעל פה בפני הוועדה מקומית וזכות הערר נשללה מהם.

 

הם טענו שההחלטה של ועדת הערר הייתה בלתי סבירה באופן קיצוני בהתחשב בכך שאושר שימוש קבוע של בית ספר אף שלטענתם הוא חורג מהתוכנית. לדבריהם, החלטת הוועדה המחוזית לא סבירה בין היתר נוכח הכאוס התחבורתי והבטיחותי שייגרם עקב הקמת בית הספר.

 

שלוש הוועדות הדגישו מנגד כי העותרים קיבלו את יומם ואף הופיעו פיזית בפני הוועדה המחוזית. עוד הובהר כי זכות הערר מוגבלת רק לסוגיית הקלות ושימושים חורגים ואילו במקרה הנוכחי הוועדה המחוזית הפכה את הקמת בית הספר לשימוש מותר.

 

הודגש כי העותרים לא הגישו בזמנו עתירה מנהלית נגד החלטת הוועדה המחוזית והם לא יכולים לתקוף אותה כעת. לגופו של עניין נטען כי הוועדות נתנו את הדעת להשלכות הקמת בית הספר, ואין הצדקה להתערב בשיקולים המקצועיים שלהן.

 

ואכן, השופטת רחל ברקאי דחתה את טענות העותרים. היא קבעה כי עקרונית אין חובה להעניק למתנגדים זכות טיעון פרונטאלית בפני הוועדה המקומית והעותרים מימשו את זכותם בכתב. אם לא די בכך, הרי שהם התייצבו לדיון גם בפני הוועדה המחוזית וגם בוועדת הערר.

 

היא ציינה כי מרגע שהוועדה המחוזית אישרה את השימוש של בית הספר היא אישרה למעשה תיקון לתוכנית. מכאן, שהשימוש לא נחשב לשימוש חורג או הקלה ולוועדת הערר לא הייתה סמכות לדון בערר, מה גם שהיא לא יושבת כערכאת ערעור על החלטות הוועדה המחוזית.

 

לבסוף השופטת הבהירה כי העותרים השתהו והם לא זכאים לתקוף כעת את החלטת הוועדה המחוזית שניתנה כמעט שנה לפני שהגישו את העתירה.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ העותרים: עו"ד דן נובהארי ועו"ד ברק קינן
  • ב"כ המשיבות: עו"ד אסף הראל (בשם משיבה 1), עו"ד יסקה פישר יוסף (בשם משיבות 2-3)
  • עו"ד עפר גמליאל עוסק בדיני מקרקעין
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד עפר גמליאל
מומלצים