שתף קטע נבחר

יורשים יפצו את גרושתו של אחד מהם ב-2.5 מיליון ש'

בני זוג בנו בית על הנחלה על סמך התחייבות הוריו למנות אותו כבן ממשיך. כשנפרדו, ההורים חזרו בהם. תביעת האישה התקבלה בתום הליך ארוך

בית המשפט המחוזי בתל אביב חייב לאחרונה יורשי נחלה במושב לשלם לגרושתו של אחד מהם 2.5 מיליון שקל. הפיצוי נקבע בשל התחייבות של ההורים למנות את בני הזוג כבנים ממשיכים בנחלה, מה שהביא לכך שהם השקיעו כספים רבים בבניית בית.

 

בני הזוג נישאו ב-1986 ונולדו להם חמישה ילדים. להורי הבעל היו זכויות בנחלה בשטח של 28.5 דונם במושב. ב-1992 חתמו ההורים על ייפוי כוח בלתי חוזר להעברת זכויותיהם לבנם כבן ממשיך. על רקע זה בנו בני הזוג בית בקצה הנחלה, בשטח של יותר מ-300 מ"ר על קרקע בגודל של דונם.

 

יחסי בני הזוג נקלעו למשבר וב-2003 ביטלו ההורים את ייפוי הכוח. האישה הגישה נגדם תביעה לבית המשפט למשפחה וטענה שביטול ייפוי הכוח נעשה בחוסר תום לב והיא זכאית לפיצוי בגובה שווי מחצית הנחלה.

  (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

בפסק הדין נקבע כי לא ניתן היה כלל להעניק זכויות של בן ממשיך לאיש לפי ההסכם בין המינהל לאגודת המושב. במקביל נקבע כי האישה הסתמכה על ההתחייבות למנות את הבעל כבן ממשיך והיא ובעלה השקיעו סכום לא מבוטל בבניית ביתם תוך שוויתרו על דירה שהייתה להם. לפיכך נקבע שהאישה זכאית לחצי משווי הבית, סך של 770 אלף שקל, וכן חצי משווי הקרקע שהוקצתה לבני הזוג על ידי ההורים, שטח של כ-500 מ"ר.

 

ב-2017 עזבה האישה את הבית ותבעה את הפיצוי המגיע לה בגין הקרקע. שמאי שמינה בית המשפט העריך את שווי מחצית המגרש בכ-2.5 מיליון שקל ולפני כשנה בית המשפט פסק לטובתה את הסכום.

 

הבעל ואחיו (יורשי ההורים) הגישו ערעור. הם טענו בין היתר כי היה צריך לנכות מסכום הפיצוי את התשלומים שיידרשו לצורך פיצול המגרש, שמגיעים לסכום של מעל מיליון שקל. לדבריהם, יש לקחת בחשבון את המס שיידרשו לשלם בגין מכירת הנחלה ולהטיל את חלקו היחסי על האישה.

 

האישה השיבה כי הנחלות במושב בו מדובר נרכשות על ידי "האלפיון העליון" ואין לבצע ניכויים בשל פיצול רעיוני, במיוחד בשעה שהמערערים הודו שהם מתכוונים למכור את הנחלה כולה כמקשה אחת.

 

השופט נפתלי שילה דחה את הערעור וציין כי בית המשפט למשפחה קבע מנגנון ייחודי לפיצוי צודק של האישה לנוכח הסתמכותה על ייפוי הכוח. הוא הדגיש כי אם ייפוי הכוח היה נאכף, האישה הייתה זכאית לחצי משווי הנחלה כולה, סך של שישה מיליון שקל, בהתאם להסכם בינה לבין בעלה.

 

כמו כן, מטענות המערערים בהליכים קודמים עלה שהם מתכוונים למכור את הנחלה כולה ולא לפצל אותה כך שאין בסיס להפחתת עלויות פיצול.

 

השופט קבע שלאור הרציונל והמניע שהביא להענקת הפיצוי לאישה משיקולי צדק, מגיע לה לקבל את שווי הקרקע בערכי ברוטו וללא ניכוי מס. המערערים חויבו בהוצאות של 20 אלף שקל. השופטים שאול שוחט ועינת רביד הצטרפו לפסק הדין.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערערים: עו"ד נמרוד תבור
  • ב"כ המשיבה: עוה"ד ליזי זוהר חמו ויוגב חאמו
  • עו"ד צביקה גלזר עוסק בנחלות ומשקים במושבים, ירושות וצוואות
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: M&M
עו"ד צביקה גלזר
צילום: M&M
מומלצים