אשפוז שרון ברשת: הרבה שמועות, מעט מידע

אירועים סגורים כמו אשפוז שרון, אשר המידע הדולף מהם מועט, לא מאפשרים לאינטרנט למצות את כוחו כמדיום של גולשים. עם זאת, הרשת, יותר מהטלוויזיה, שימשה אמש כמדורת שבט קטנה. אפשר לשלוח לרה"מ ברכות החלמה דרך אתר האינטרנט של "הדסה עין כרם"

גל מור פורסם: 05.01.06, 15:17

אשפוזו המפתיע אמש של ראש הממשלה אריאל שרון, וההתפתחויות הדרמטיות בעקבותיו, לא ייזכר כאירוע מכונן בתולדות ימיו הקצרים של האינטרנט ככלי תקשורת.

 

אירועים סגורים כאלה, אשר המידע הדולף מהם מועט, לא מאפשרים לרשת למצות את כוחה כמדיום אינטראקטיבי, כפי שבא לידי ביטוי בחדשות דרמטיות כמו רעידת האדמה בפברואר 2004, פיגועי הטרור בלונדון ביולי, 2005 או הצונמי בדרום מזרח אסיה בדצמבר, 2004 - אירועים שמאות עד רבבות גולשים נחשפו אליהם וחלקם דיווחו על מה שהם ראו בפורומים ובלוגים. גולשים אלה שימשו מקור מידע חשוב לאתרי החדשות ברשת, כמו גם לערוצי הטלוויזיה והעיתונים.

 

הפעם, האינטרנט, כמו הטלוויזיה, סבל ממחסור חמור בתמונות ומידע. הבלוגים הישראלים כמעט שלא דיווחו כי לא היה להם על מה לדווח, ועיקר התנועה התנקזה לאתרי החדשות הגדולים. אגב, הבלוג "מציאות נושכת"ריכז תצלומי מסך המתעדים את כותרות אתרי החדשות הגדולים בישראל אמש, חלקן מעניינות למדי.

 

בפורומים, כמו בפורומים, נכתבו השמועות כיד הדמיון הטובה (והרעה). כמו תמיד במקרים כאלה, היעדר מידע מדויק הוביל לחרושת של שמועות על מותו של שרון, שהופצו במהירות בעזרת הפורומים והדואר האלקטרוני, והשפעתן הייתה כה גדולה עד כי בבית החולים "הדסה עין כרם" נאלצו לפרסם הודעה מכחישה.

 

הבעיות של שני האמצעים לא היו דומות: ערוצי הטלוויזיה נאלצו למלא את זמן המסך בהרבה אוויר חם, השערות מביכות ותמונות, חלקן באיכות ירודה, ששודרו בלופ. אתרי החדשות ברשת ניצלו את המדיום האינטראקטיבי כדי להגיש לגולשים את כל המידע העדכני בלחיצת עכבר, במינון ובכמות בשליטתם.

 

זפזופ ורענון

 

אך בשעות הלילה, גם אתרי החדשות לא תמיד הצליחו להרוות את צמאון הגולשים למידע, פשוט בגלל שהיקף העדכון לא עמד בקצב הלחיצות על מקש ה-F5 (רענון). וכך, צופים רבים העבירו את שעות הלילה הדרמטיות בזפזופ בשלט הטלוויזיה מחד, ורענון בלתי פוסק של אתרי החדשות מנגד. שני כלי התקשורת השלימו זה את זה, גם אם לא סיפקו תמיד את הסחורה.

 

יחד עם זאת, דומה שהאינטרנט הצליח לשדרג את חוויית מדורת השבט שניצתת מחדש בהיקף קטן ברגעים כאלה: את מקום פורמט המעגלים הטלוויזיוני (נוסח דן שילון של שנות ה-90) תפסו התגובות לכתבות (ובמידה קטנה יותר - הפורומים) תפסו את מקומו. אלפי תגובות נרשמו בידיעות שפורסמו במהלך הלילה ב-ynet, חלקן מתלהמות ומתבהמות, אך רבות ביטאו כאב אמיתי וניסיון לחלוק אותו עם אחרים.

 

לצד תגובות בנוסח "אוהב אותך מעריץ שלך איש אמיץ!" ("ערן") ו-"אריק אני מתפלל לנס! ("אבי"), ו-"מתפללים בשבילך, אוהבים אותך, תהיה חזק" ("מורן"), נרשמו גם תגובות ציניות וניתוחים פוליטיים ובריאותיים נפתלים.

 

האתרים הפוליטיים לא הרבו לעדכן

 

מי שפנה אתמול לאתרים הפוליטיים ולאתרי הממשלה בתקווה להתעדכן במידע חדש לא קיבל את מבוקשו. באתר מפלגת קדימה, שהושק לאחרונה, פורסם הבוקר דיווח קצר על מצבו של ראש הממשלה והודעה בנוסח: "סיעת קדימה, חברי המפלגה, תומכיה, אוהדיה ופעיליה מתפללים לשלומו של ראש הממשלה, אריאל שרון. חברי הסיעה, סגני השרים ושרי קדימה מתייצבים ונרתמים לסייע בידי ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד

אולמרט להוביל את המדינה בשעה זו".

 

באתר הרשמי של משרד ראש הממשלה פורסמו שני עדכונים בלבד על מצבו של שרון - אחד מהם פורסם אמש והשני הבוקר, המצטט את דברי ראש הממשלה בפועל, אהוד אולמרט, מישיבת הממשלה הבוקר. באתר משרד החוץ באנגלית פורסם עדכון תמציתי המפנה את המתעניינים לחוק יסוד הממשלה (באנגלית), לדברי אולמרט באנגלית ולאתרי חדשות נוספים.

 

הדיווחים על מצבו של שרון הגיעו לכותרות של אתרי החדשות הגדולים בעולם וגם למרכזי חדשות (News hubs), אתרים כמו Google News, המרכזים באופן אוטומטי כותרות חדשות מכל רחבי הרשת. הכותרת הראשית ב-Google News מפנה כרגע לכ-2,560 דיווחים על אשפוז שרון, אך גם במקרה זה בא לידי ביטוי מיעוט המקורות - מאות מהם מפנים לידיעות זהות של סוכנויות הידיעות.

 

זינוק בהתעניינות בשרון בבלוגים

 

ברחבי הבלוגוספירה נרשמה התעניינות ערה במצבו של שרון. מספר האזכורים לשם אריאל שרון זינק ביממה האחרונה ל-750 ביום לעומת 250 בימים רגילים, על פי אינדקס הבלוגים Technorati.

 

על אף מספר ערוצי הטלוויזיה הזרים ששידרו בשידור ישיר מירושלים עד לשעות הקטנות של הלילה, נוצר צמא אדיר בחדשות, בעיקר בקרב גולשים יהודים וכאלה המקורבים בישראל. אלה נעזרו ברשת של בלוגים המופעלים על ידי יהודים ועוסקים בישראל, המחוברים ביניהם באמצעות קישורים. למשל, הבלוג של israellycool.com תירגם עבורם את הדיווחים בערוצי הטלוויזיה בישראל בזמן אמת.

 

אפשר לשלוח ברכות החלמה לשרון

 

אגב, גוף רשמי שכן השכיל לנצל את היכולות של הרשת הוא בית החולים "הדסה עין כרם". מבית החולים נמסר, כי ניתן לשלוח ברכות החלמה לראש הממשלה דרך טופס מקוון באתר הרשמי, והברכות יועברו לחדרו של ראש הממשלה.