"אם יוצאים, מגיעים למקומות נפלאים", אמר ד"ר סוס, והשאיר דורות של ילדים סקרנים עם כמיהה מובנית, ממומשת או לא, למסעות הרפתקניים. נכון שאני כבר לגמרי לא ילדה, ואפילו הילדים שלי עברו מזמן את שלב ד"ר סוס בחייהם, אבל נשארתי מאמינה גדולה באימרה הזו ואני משתדלת לתת לה ביטוי מירבי בחיי.
עוד כתבות שיכולות לעניין אותך:
כבר כתבתי פה לא פעם שכל יציאה מהבית היא מבחינתי הרפתקת אוכל שמחכה לקרות, ויום מוצלח בדרכים, קרובות או רחוקות, הוא יום בו פגשתי מישהו מעניין שעשה משהו מעניין, שהצית רעיון חדש במוחי ודחף אותי בסערה למטבח שלי ליום או ימים של בדיקות, התנסויות ופיצוחים חדשים שיתפסו מקום של כבוד בתפריט חיי.
וכך קרה שבשיטוט (לאו דוקא מעניין או משמח) בצפון, טעמתי במסעדת "שראביכ" של יעקב חיאט בכפר ראמה, נזיד מהביל של עדשים שחורות בתוכו טובלים נתחי חצילים שחומים, רכים וקטיפתיים, שמחליקים לגרון בנעימות אין קץ.
אני חסידה גדולה של תבשילי עדשים. לא מעט מהם מככבים על שולחני באופן קבוע, וזכו להופיע גם כאן ובספרים שלי. זה של יעקב היה טעים ומשמח, וכמו נולד להיכנס בהזדמנות הראשונה לרשימה הביתית שלי.
"שראביכ" היא מקום נפלא לאכול בו חצילים בכל צורה, מרקם ותיבול. יודע כל חובב חצילים שהתקנתם באופן ראוי, שלא לומר מושלם, אינה עניין של מה בכך. נזיד העדשים הזה מבקש נתחי חציל שחומים ורכים מאוד, שעברו טיגון חצי עמוק או צלייה בתנור (טיגון ייתן תוצאה רכה ומענגת יותר, אבל אם אתם נרתעים מהתהליך - אפשר בהחלט לצלות בתנור), חולצו מקליפתם ונקרעו לנתחים גדולים, בדרך להשתלב בתבשיל העדשים. אם נספג בהם בדרך מעט שמן זית עודף, גם הוא ישתלב היטב בתבשיל מבלי לפגוע בטעמו או במרקמו, להיפך.
מהמנה המופלאה של יעקב לקחתי את שיטת ההכנה. לתיבול הוספתי בעדינות רבה טעמי אניס (שילוב קלאסי במטבח הערבי), חמיצות של רכז רימונים ומתיקות של דיבס (דבש ענבים).
תבשילים חורפיים כבדים אוהבים רעננות ובעיטת חריפות. את אלה הוספתי בדמות משחה ירוקה מבריקה מעלי רוקט בשרניים, עלי שום ירוק צעיר ופלפל חריף (אפשר גם בלעדיו) ומזיגה נדיבה של שמן זית שאי אפשר בלעדיה. הפסטו הזה יהיה תוספת נפלאה גם לפסטה, לסנדוויצ'ים או לירקות צלויים.
יום יומיים אחרי, הנזיד יהיה אפילו סמיך וטעים יותר. ואם הסמיך יתר על המידה, אפשר ללא היסוס לדלל אותו במעט מים רותחים.
המצרכים:
לנזיד העדשים -
1/2 ק"ג עדשים שחורות
1 בצל גדול, קצוץ קטן
3 כפות שמן זית
1 כף דיבס, דבש ענבים (אם אין, אפשר להשתמש בכפית שטוחה של סילאן במקום או פשוט לוותר עליו)
1 כף רכז רימונים
3-2 כפות ערק
9 כוסות מים
מלח ים (להמליח רק כשהעדשים כבר רכות)
לחצילים -
2 חצילים טריים מאוד, פרוסים לרוחבם לפרוסות בעובי 2 ס"מ
שמן זית - למריחת החצילים או לטיגונם
מלח ים
לפסטו רוקט -
1 צרור רוקט טרי ובשרני, ללא חלקם התחתון של הגבעולים העבים
1 שום ירוק צעיר, החלק הירוק והלבן (אם אין, השתמשו בשן שום רגילה)
1 פלפל ירוק חריף, נקי מגרעינים (או יותר, תלוי בחריפות)
מלח ים
שמן זית בנדיבות
אופן ההכנה:
לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים", "טעמים ראשונים" ו"בלדי"
לכל הטורים של מיכל וקסמן