שתף קטע נבחר

נמנע משבר חמור עם ארה"ב: הסינים לא זכו במכרז ההתפלה

שבועיים לאחר שמזכיר המדינה פומפאו העלה בפני נתניהו את החשש מהמעורבות הסינית בהקמת מתקן התפלת המים הגדול מסוגו בעולם - שורק 2 בפלמחים - נודע ל-ynet כי הסינים לא זכו במכרז. הרקע: העימות בין וושינגטון לבייג'ינג והחשש האמריקני שסין תיחשף לטכנולוגיות מתקדמות

 

פרסום ראשון: הסינים לא זכו במכרז להקמת מתקן התפלת המים הענק בפלמחים, מכרז שתוצאותיו עוררו דאגה אמריקנית רבה. שבועיים לאחר שמזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו העלה בפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו את דאגת ארצות הברית מהמעורבות הסינית במכרז להקמת מתקן התפלת המים הגדול מסוגו בעולם בפלמחים - נודע ל-ynet כי החברה הסינית האצ'יסון לא זכתה במכרז ההתפלה. הזוכה במכרז היא חברת IDE הישראלית.

 

בכך נמנע משבר חמור עם ארצות הברית - אך ייתכן שהחלטה זו תוביל לעימות עם הסינים. בשיחה לפני שבועיים נתניהו אמר לפומפאו שהנושא נמצא בדיונים של ועדת ההשקעות הזרות במשרד האוצר. ארה"ב חוששת מהשקעות סיניות ברחבי העולם, שעלולות ליצור תלות של חברות ומדינות בסין, ופועלת כדי למנוע אותן.

 

מתקן שורק 2, בעל תפוקה של 200 מיליון קוב מים לשנה, צפוי להיות הגדול מסוגו בעולם ולהגדיל את כושר ההתפלה של מדינת ישראל בכ-35%. מתקן ההתפלה החדש מצטרף לחמישה מתקנים שכבר פועלים בישראל.

 

ועדת המכרזים הבין-משרדית להתפלת מי ים, שהכריזה על הזוכה, משותפת למשרדי האוצר, האנרגיה, רשות המים וחברת ענבל, בראשות איציק מרמלשטיין, מנהל יחידת תשתיות ופרויקטי PPP בחשב הכללי.

 

"כושר ההתפלה של ישראל יגדל בכ-35%" 

בהודעת משרד האוצר בנושא צוין כי "פחות משנתיים מהחלטת הממשלה להגדיל באופן משמעותי את כושר ההתפלה של מדינת ישראל, חברת IDE טכנולוגיות ובנק לאומי נבחרו כזוכים במכרז PPP להקמת מתקן ההתפלה חדש בשורק. הצעתה של חברת IDE עמדה על מחיר חסר תקדים של כ-1.45 שקל לקוב מים, מחיר הנמוך בכ-65 אגורות לעומת המחיר הנמוך ביותר לקוב מים המשולם כיום. הוזלה זו תחסוך למשק המים כ-3.3 מיליארד שקל לאורך תקופת פעילות המתקן. מתקן שורק 2, בעל תפוקה של 200 מיליון קוב מים לשנה, צפוי להיות הגדול מסוגו בעולם ולהגדיל את כושר ההתפלה של מדינת ישראל בכ-35%".

 

עוד נמסר כי "מימון הפרויקט יתבצע על ידי קונסורציום של גופים הכולל את בנק לאומי ובנק KFW הגרמני, כמו גם את בנק ההשקעות האירופי (EIB) אשר יעמיד לטובת הפרויקט הלוואה בהיקף של 150 מיליון אירו. הלוואה זו תחסוך למשק המים כ-100 מיליון שקל. השקעה של האיחוד האירופי בישראל באמצעות בנק ההשקעות שלו תוך כדי משבר הקורונה מהווה גושפנקה להשקעות נוספות בישראל בתחום התשתיות".

 

שר האוצר ישראל כץ אמר: "אני מברך את ועדת המכרזים והחשב הכללי על העבודה המקצועית והמהירה שנעשתה. מתקן ההתפלה שיוקם יהיה הגדול מסוגו בעולם, יגדיל באופן משמעותי את היצע המים של המדינה ויחסוך סכומי עתק למשק המים. אמשיך לפעול לפיתוחן של תשתיות לאומיות בעלות חשיבות אסטרטגית למדינת ישראל".

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ אמר: "אני גאה להעביר את משק המים לשר זאב אלקין כשהוא במצב מעולה. לפני כשנתיים, העברתי בממשלה תכנית מהפכנית להתמודדות עם תקופות בצורת עתידית, במסגרתה גם החלטתי על הכפלת יעד ההתפלה לשנת 2030. מתקן ההתפלה שיוצא היום לדרך, שיהיה הגדול מסוגו בעולם, הוא תוצאה של יישום תוכנית זו, ויחד עם מתקן ההתפלה בגליל המערבי שכבר יצא גם הוא לדרך, גידול משמעותי בהיקף הפיתוח וצעדים נוספים, מצב משק המים הישראלי ומוכנותו לעתיד הוא מצוין".

 

שר משאבי המים וההשכלה הגבוהה זאב אלקין אמר: "סיום המכרז ויציאה לדרך בהקמת מתקן התפלה חדש בשורק הוא אירוע היסטורי במשק היום הישראלי. הקמתו תיתן למדינת ישראל ביטחון באיתנות משאבי המים שלנו גם ברצף של שנות בצורת, והמכרז החדש מאפשר גם לצמצם את העלויות בצורה ניכרת. מדינת ישראל שוב מוכיחה שהיא מעצמה טכנולוגית מובילה בעולם בתחום משאבי מים והמתקן החדש בשורק יהיה הגדול מסוגו בעולם".

 

האתגר הבא: החברה הסינית וחברת החשמל

כעת נשואות העיניים להחלטה נוספת שצפויה להתקבל בימים הקרובים, בדבר התמודדות החברה הממשלתית הסינית צ'יינה הארבור במכרז למכירת תחנת הכוח של חברת החשמל ברמת חובב.

 

ועדת המכרזים מצויה במלכוד: אם ההצעה תהיה הטובה ביותר - יהיה על החברה לקבלה ובכך תמצא עצמה ישראל שוב בעמדת מגננה מול האמריקנים. אם ההחלטה תידחה - הצעד יאותר לסינים כי העמדה האמריקנית התקבלה וכי הם אינם רצויים במכרזי התשתיות בישראל. מכל מקום, מדובר בהחלטה שצפויה לעורר הדים משמעותיים במשק האנרגיה כמו גם ביחסים בין ישראל לארצות הברית וסין.

 

לפני שבועיים ביקר כאמור בישראל מזכיר המדינה האמריקני פומפאו, ולאחר הביקור דווח כי ארצות הברית מפעילה מכבש לחצים על ישראל לצמצם את מעורבות סין במכרזי התשתית. בכירים במחלקת המדינה האמריקנית הזהירו את ישראל משיתוף פעולה עם סין. "לא טסנו חצי עולם לדבר על סיפוח", אמרו אז הגורמים האמריקנים, "המסר שלנו עבר. הסינים לא שותף אמין וזה עניין שאנו מעלים בכל העולם".

 

בכיר אמריקני אמר בעקבות הביקור כי "למזכיר המדינה אין בעיה שיש קשרים ומסחר עם סין, אבל נגיף הקורונה הבהיר את הסכנות בקשר עם מדינות שאינן שקופות, שאינן מנהלות מסחר הוגן, שממנפות את הסחר ליתרון עם פני שותפיהן. אנחנו רואים מלכודות סחר בג'יבוטי למשל שבה סין מקבלת נמל בהחכרה ל-99 שנה. זה גורם לסוגיות כלכליות משמעותיות".

 

הגורם התריע במיוחד מפני בעיות בהשקעות אסטרטגיות על-ידי חברות פרטיות בסין: "אם אתה משתמש בוואווי, אם אתה משתמש בכל סוג של חברה שיש לה גישה ל-DNA שלך, ה-DNA הזה והמידע הזה הופך לרכוש המפלגה הקומוניסטית בסין. וזו סוגייה ביטחונית. ולכן, בפרויקטים גדולים של תשתית, יש כל מיני סוגים של סכנות. חשוב לנו כבעלי ברית, כשותפים אסטרטגיים לדבר על אותם איומים ועל הדרכים לצמצם את אותם איומים".

 

אחד הגורמים הבכירים במחלקת המדינה אמר אז: "אנו בעלי ברית של ישראל הרבה זמן. היחסים האסטרטגיים עם ישראל הולכים ומתקרבים בכל יום - בין אם זה במישור הכלכלי, במישור הצבאי, חילופי מודיעין ועוד. ויש לנו יחסים שהם בוגרים מספיק לדבר על נושאים קשים והמסר עובר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך אתר רשות המים
אזור הקמת מתקן ההתפלה בפלמחים
מתוך אתר רשות המים
מומלצים