שתף קטע נבחר

"גם לי האזינו". אלופים במיל' על המעקב הסודי

ראש השב"כ לשעבר עמי אילון אמר לאולפן ynet שהאזנות לבכירי צה"ל אינן עניין חדש, וכמה אלופים מסכימים שרה"מ פעל כראוי. גרשון הכהן: "האזינו בהתנתקות, אין מה להתרגש". עמידרור: "צריך למנוע הדלפות". דני רוטשילד חושב אחרת: "אם אתה לא בוטח בקצין - תפטר"

 

 

על רקע הראיון של ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו לתוכנית "עובדה", שבו נטען שראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש להדק את הפיקוח על הדלפות – ובעקיפין לאפשר האזנה לראש המוסד והרמטכ"ל - מתקשים אלופים במילואים להבין את הסערה. אלוף (מיל') עמי אילון אמר הבוקר (יום א') לאולפן ynet שגם בעבר ביקשו ראשי ממשלה להאזין לבכירים בצה"ל, ואכן - שורת אלופים לשעבר טוענים בתגובה שמדובר לא רק במהלך לגיטימי של ראש ממשלה, אלא אף מתבקש. חלקם מניחים שגם להם האזינו בעבר, ואין להם שום בעיה עם זה.

 

אלוף (מיל') יעקב עמידרור מחזק את דבריו של אילון: "תפקידו של ראש הממשלה לוודא שסודות מדינה חשובים לא ידלפו כדי למנוע פגיעה בביטחון המדינה. לשם כך קיימים מנגנונים שאליהם הוא פונה בשעת הצורך והם מחליטים למי להאזין. כלומר, ראש הממשלה לא יכול לקבוע למי להאזין".

 

אלוף (מיל') גרשון הכהן, לשעבר מפקד הגיס המטכ"לי: "אין ממה להתרגש. גם עליי היו האזנות. זה קרה, אני מודע לכך וזו חלק מהמחויבות של אדם הנמצא בתוך מערכת ביטחונית. בתקופת ההתנתקות הייתי מפקד הכוחות שצפויים לפנות את תושבי גוש קטיף אבל התפללתי יום יום שזה לא יקרה. יש להניח שהייתה שאלה היכן אני עומד. ביני לבין הרמטכ"ל דן חלוץ היה אמון, לכן אמרתי לו כמילה של כבוד שאני עומד לבצע את מה שמטילים עליי. האם האמינו לי או לא, אני לא יודע. אבל סביר להניח שבמצב כזה יאזינו לי.

 

"מערכת של אי-אמון בין ראש ממשלה לראשי מערכת ביטחון זה מצב בעייתי, אבל לא רק נתניהו עמד במצב הזה. היו חילוקי דעות גם בין דוד בן גוריון לבין הרמטכ"ל יגאל ידין במלחמת העצמאות. הוויכוחים היו גלויים ואפשר היה לראות אותם. החשדנות והמתחים האלה בין הראשים הם חלק בלתי נפרד ומובנה בכל מערכת שהיא לא פס ייצור לתפירת בגדים".

בני גנץ בנימין נתניהו תמיר פרדו (צילום: מוטי קמחי, אמיל סלמן, יאיר שגיא)
בני גנץ, בנימין נתניהו ותמיר פרדו(צילום: מוטי קמחי, אמיל סלמן, יאיר שגיא)

האלוף גרשון הכהן (צילום: דובר צה
אלוף (מיל') גרשון הכהן. "גם לי האזינו"(צילום: דובר צה"ל)

מצטרף אליו אלוף (מיל') עמירם לוין, לשעבר המשנה לראש המוסד ומפקד פיקוד הצפון: "הנושא של הגנה על מבצעים סודיים הוא חשוב כדי לוודא שאין דליפה ולהרתיע מפני הדלפות. יש לי הערכה רבה לתמיר פרדו, אבל הוא מראה שלקראת מבצע תקיפת פרויקט הגרעין שררו חוסר אמון וחוסר יכולת הידברות בשקיפות בצמרת הגבוהה ביותר. הצמרת הזו צריכה יחד לקבל את ההחלטות ולכן זה חמור ומדאיג. אני לא יודע אם ראש הממשלה ביקש באופן ספציפי את ההאזנות, אבל ההחלטה אם במקרה כזה או אחר צריך להשתמש בהאזנה היא לגיטימית וזה תפקידו של השב"כ.

 

"יש בכירים שאמורים לשמור על ביטחון המדינה, והאחריות והידע שלהם צריכים להספיק להם כדי לנצור את לשונם. אבל בתקופה האחרונה יש פטפטת של בכירים, כולל ההחלטה של נתניהו לחשוף את פרטי מבצע הגרעין והספר שהוציא אהוד ברק. בעיניי זו הדלפה של סודות מדינה. תופעה מדאיגה ברמה של הפקרות ולכן צריכים לנהוג בכל האמצעים על מנות שזה לא יקרה".

 

גם אלוף (מיל') עמוס ירון, לשעבר מנכ"ל משרד הביטחון וראש אגף כוח האדם בצה"ל, תומך בדברים של איילון: "בעבר היו הדלפות שלא היה צריך שתהיינה, וזו הסיבה שיש חוק ושסמכותם של ראש הממשלה וראש השב"כ להחליט בנושא הזה. למשל, ב-1981 הייתה הדלפה בתקיפת הכור העיראקי וכתוצאה מההדלפה התקיפה נדחתה. כך שאם יש אירוע מסוג זה, וראש הממשלה חושב שהדבר הכי נכון הוא למנוע הדלפות, יש לו את הסמכויות בחוק לעשות זאת. באופן שבו הוצגו הדברים מדובר בהגזמה פראית שהמטרה שלה ככל הנראה לפגוע בנתניהו".

 

מנגד טוען אלוף (מיל') דני רוטשילד, לשעבר מתאם פעולות הממשלה בשטחים, ש"לא ידוע לי שהיו האזנות לקצינים בכירים, ובמידה שהיו אני חושב שזה מיותר, פסול ולא נכון. מפני שאם אתה לא בוטח בקצין מסוים - תפטר אותו. מספיק שראש ממשלה, רמטכ"ל או שר ביטחון יגידו שהם לא רוצים הדלפות כדי שלא יהיו. אלוף מנהל מערכות מאוד רגישות ואם אתה לא בוטח בו שלא ידליף איך אתה בוטח בו למלא את תפקידו?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי, אמיל סלמן, יאיר שגיא
גנץ, נתניהו ופרדו
צילום: מוטי קמחי, אמיל סלמן, יאיר שגיא
מומלצים