שתף קטע נבחר

משרד הבריאות: אלו הצעדים למיגור העכברת, המצב תחת שליטה

בדיון חירום רב משתתפים שכינס סגן השר ליצמן, עלה כי עד עתה נפגעו 42 בני אדם מהחיידק וקיימים עוד 242 מקרים של חשד להידבקות. עדרי בקר יחוסנו ומים יוזרמו לנחלים. מנכ"ל משרד הבריאות: "נוכל להגיע למצב שבקיץ הבא ידווחו שהמחלה נכחדה"

ראשי משרד הבריאות התכנסו היום (א') לדיון חירום בהתפרצות מחלת העכברת, שבו החליטו על צעדים למיגור המחלה - בהם חיסון עדרים נגועים ושיפור רמת התברואה. בדיון עלה כי עד עתה נפגעו 42 בני אדם מהחיידק וקיימים עוד 242 מקרים של חשד להידבקות. בפתח הדיון אמר סגן השר יעקב ליצמן כי "המצב תחת שליטה ואנו מבקשים מהציבור להישמע להוראות אנשי המקצוע ולשמור מכניסה למקומות מסוכנים".

 

 

מלבד ליצמן השתתפו בדיון מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, המשנה למנכ"ל פרופ’ איתמר גרוטו, מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי ונציגי המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים, מועצות מקומיות, רשות המים וארגון מגדלי הבקר.

  

נקבע כי המשרדים השונים יפעלו יחדיו באופן מתואם על מנת להביא למיגור המחלה. בין היתר נקבעו כמה צעדים שיתבצעו:  

  1. הסדרת מקורות השתייה ושטחי המרעה של הבקר וגידור מעיינות על מנת למנוע גישה של בקר למקורות המים.
  2. הזרמת מים על ידי רשות המים למעיינות. הובהר כי רוב המאמצים צריכים להיות מושקעים בהסדרה של נושא הבקר וחזירי הבר החופשיים שמעבירים את המחלה. 
  3. חיסון עדרים נגועים. 
  4. פעילות לשיפור רמת התברואה על ידי הרשויות המקומיות.

 

לצד כל אלו ימשיך משרד הבריאות לעדכן את הציבור באופן שוטף על מצב הנחלים והמעיינות שבהם אסור לטבול.

יעקב ליצמן בישיבת חירום של משרד הבריאות על עכברת (צילום: אלכס קולומויסקי)
דיון החירום במשרד הבריאות(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

מבקרים בחורשת טל ( צילום: פארס דעבוס, רשות הטבע והגנים)
פחות מטיילים בחורשת טל( צילום: פארס דעבוס, רשות הטבע והגנים)

גן לאומי מעיין חרוד (צילום: רקפת שלו, רשות הטבע והגנים)
מטיילים במעיין חרוד(צילום: רקפת שלו, רשות הטבע והגנים)

נחל קיבוצים מטיילים מזג אוויר מים (צילום: אבי מועלם)
מטיילים בנחל הקיבוצים ליד בית שאן(צילום: אבי מועלם)

סגן השר ליצמן אמר בפתח הדיון: “אנו מתמודדים עם תופעת העכברת. משרד הבריאות עוקב ובודק את המקומות הללו בעיקר בצפון וסגרנו חלק ובחלק אפשר להשתמש".

 

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר בדיון כי "העניינים בשליטה ואנו עוקבים באופן יומי גם אחרי מקורות המים ואחרי דפוסי התחלואה. תקשיבו רק להנחיות שלנו, כי יש הרבה מאוד דברים לא מבוססים, שקריים ומוטים". הוא ציין כי הפעולות הנדרשות דורשות שיתוף פעולה של כל הגורמים שהגיעו לדיון, "נוכל להתמודד עם זה ברמה כזאת שבקיץ הבא לא יהיו כותרות 'העכברת חוזרת', אלא נכחדה ונעלמה".

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר: "התמונה כל הזמן מתעדכנת. אפשר לראות באתר שלנו מה האתרים שלא מומלץ להגיע. חשוב לנו להדגיש שבכל שאר המקומות אין מגבלות והמחלה לא עוברת לא באוויר ולא במי בריכות. כל מי שתכנן טיול לצפון ולא הולך לאחד המקומות האלה, יכול להסתובב באופן חופשי, יכול ללכת ליד נחלים אחרים שאפשר עוד ללכת".

 

צניחה במספר המטיילים בצפון

לפטוספירוזיס, או עכברת, היא מחלה זיהומית שנגרמת על ידי חיידק הלפטוספירה שנמצא אצל בעלי חיים. המחלה מועברת לבני אדם מבעלי חיים וישנם יותר ממיליון מקרי תחלואה בעולם בשנה, בעיקר במדינות עולם שלישי. בישראל המחלה נדירה יחסית, עם ממוצע של 10 מקרים בשנה. המחלה נמצאת אצל חלק מבעלי החיים שמפרישים את החיידק דרך השתן. בעלי החיים העיקריים שמפיצים את המחלה הם המכרסמים ובעיקר העכברים ומכאן שמה של המחלה. גם בעלי חיים אחרים כמו פרות וכלבים עלולים להפיץ את המחלה. סימני המחלה האופייניים דומים למחלת השפעת: חום, כאבי ראש, כאבי שרירים. עם זאת בחלק מהחולים תיתכן פגיעה בתפקודי כבד וכליה.

 

ההדבקה היא רק בחשיפה להפרשות, בעיקר לשתן, ולכן אין סכנה אמיתית בהדבקה בין אדם לאדם. החולים במחלה מטופלים באנטיביוטיקה בכדורים או דרך הווריד. חלקם אושפזו.

 

 

אתמול דווח ב-ynet כי בהלת העכברת הובילה לירידה חדה במספר המטיילים באתרי המים בצפון. כך עולה מנתוני רשות הטבע והגנים. בחורשת טל ירד מספר המטיילים ביותר מחצי: מ-1,800 בשבת שעברה ל-800 אתמול. בשמורת נחל שניר צנח מספר המבקרים מ-1,650 ל-700. בגן השלושה ירד מספרם מ-2,800 ל-1,700, בבניאס מ-970 בשבוע שעבר ל-900 בשבת הזו ובשמורת תל דן ביקרו רק 550 מטיילים לעומת 817 בשבת שעברה. בשמורת המג'רסה שנסגרה היו בשבת שעברה כ-1,300 מטיילים. 

 

לעת עתה, משרד הבריאות מזהיר לא להיכנס למים או לאדמה רטובה ממי הנחלים הבאים: 

יהודייה  

זוויתן  

הזאכי (שפך המשושים)  

המשושים 

שפך דליות (המג'רסה) 

ג'ילבון 

פארק הירדן

  

חולים שטבלו במים או בבוץ רטוב ממי הנחל באותם נחלים החל מ-1 ביולי וסובלים מחום של יותר מ-38 מעלות הנמשך יותר מיממה בתקופת זמן של פחות משלושה שבועות לאחר הטבילה, מתבקשים לפנות לרופא המשפחה. המשרד מחדד את האזהרה מפני כניסה למים כלפי נשים בהריון, קשישים, ילדים ובעלי מחלות כרוניות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן בדיון המיוחד שכינס
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים