שאלות ותשובות: איך מזהים "עכברת" ומתי לרוץ למיון?
לפחות 32 אנשים אובחנו עד כה כסובלים מהדבקה בחיידק "לפטוספירוזיס", כמחציתם אושפזו. כיצד מזהים את סימני מחלת העכברת, מה הסכנות ומתי לפנות בדחיפות לעזרה רפואית?
עוד נדבקים במחלת העכברת: משרד הבריאות דיווח כי לפחות 32 חולים אובחנו כלוקים בלפטוספירוזיס, מחלה חיידקית שעלולה לגרום לסיבוכים קשים ללא טיפול. מחצית מהחולים אושפזו.
כיצד מאבחנים את המחלה, איך חודר החיידק לגוף, מהו הטיפול ומה הסימנים שדורשים לפנות לחדר המיון?
כיצד החלה ההדבקה בישראל?
בשבוע האחרון התקבל במשרד הבריאות מידע על תחלואה בקרב מטיילים שביקרו בנחלים בדרום רמת הגולן. עד כה ידוע על 32 נדבקים, מתוכם אושפזו כמחצית בשל סיבוכים.
מהו החיידק הגורם לעכברת?
מדובר בחיידק לפטוזפירוזיס המתפשט באמצעות שתן של בעלי חיים נגועים. השתן ובו החיידק מגיע למים או לאדמה, ועלול לשרוד במשך שבועות עד חודשים.
צפו בהסבר על המחלה וסכנותיה:
אילו בעלי חיים עלולים להדביק בחיידק?
בעלי חיים רבים נושאים את החיידק ובהם, בקר, חזירים, סוסים, כלבים, עכברים וחולדות. כאשר בעלי החיים הללו נדבקים, הם עשויים לא ללקות באף תסמין. בעלי החיים עלולים להמשיך ולהפריש את החיידק לסביבה במשך חודשים ואפילו שנים.
כיצד נדבקים בני אדם במחלה?
בני אדם עלולים להידבק דרך מגע עם הפרשות בעל החיים (שתן, צואה), או דם אך לא רוק. הדבקה תיתכן גם באמצעות חשיפה למים, אדמה או מזון מזוהם בשתן בעלי חיים.
מרבית מקרי ההדבקה בעכברת שתועדו בעולם הם דווקא של אלה העובדים בסביבת בעלי חיים כמו וטרינרים, איכרים או כאלה העובדים עם מערכת ביוב. ברוב המקרים ההדבקה מתרחשת סביב מים בנחלים או אגמים טבעיים בהם מצוי השתן של בעלי החיים.
האם כל מי שנחשף לחיידק יחלה?
לא, מרבית האנשים הבריאים ללא בעיות במערכת החיסון לא ילקו כלל במחלה. חלק ילקו בתסמינים קלים או שלא ילקו בתסמינים כלל והמחלה תחלוף מאליה. לפיכך גם אלה שביקרו במקורות מים חשודים כמזוהמים ואינם סובלים מכל סימן מחלה, אינם צריכים לפנות לרופא על פי הוראות משרד הבריאות.
כיצד חודר החיידק לגוף?
החיידק מדביק וחודר לגוף דרך העור או ריריות (עיניים, אף או פה), במיוחד אם קיימים חתכים או שריטות על העור. שתיית מים מזוהמים עלולה גם היא להדביק בחיידק. במקרים מסוימים די לבלוע בטעות מים מנחל מזוהם כדי להידבק בו.
האם אפשר להידבק גם מתקיפה של חיה נגועה?
בהחלט, מגע עם הפרשות החיה על פצע או שריטה עלולים לגרום להדבקה, כוו גם חשיפת אלה בעלי פצעים או בעיות בחלל הפה.
מה התסמינים?
בבני אדם לפטוספירוזיס עלול לגרום למגוון רחב של תסמינים המתחילים לרוב בסימפטומים דמויי שפעת ובהם חום גבוה, כאבי ראש, צמרמורות, כאבי שרירים, הקאות, צהבת, עיניים אדומות, כאבי בטן, שלשול ופריחה.
רבים מהתסמינים מבלבלים כאילו מדובר במחלה אחרת. בנוסף, חלק מהאנשים הנדבקים עלולים להיות חולים מבלי שלקו בתסמינים בכלל.
זמן הדגירה של החיידק בגוף, כלומר הזמן בין החשיפה לחיידק לבין הופעת התסמינים, אורך בין יומיים ל-4 שבועות. המחלה לרוב מתחילה בפתאומיות עם חום גבוה יחד עם חלק מהתסמינים האחרים.
לפטוספירוזיס מופיע בשני שלבים:
לאחר השלב הראשון הכולל חום, צמרמורות, כאבי ראש, כאבי שרירים, הקאות או שלשול, המטופל לרוב מחלים לזמן קצר אולם שוב הופך חולה.
אם השלב השני מתרחש, הוא חמור יותר והאדם כבר סובל מכשל כלייתי, נזק לכבד או דלקת קרום המוח. בשלב זה נמשך החום הגבוה, יחד עם הקאות, כאבי בטן, צהבת של העור, ירידה במתן שתן, קשיון עורפי ורתיעה מאור.
מהו הטיפול?
לפטוספירוזיס מטופלת על ידי אנטיביוטיקה כמו דוקסיציקלין או פניצילין, כבר בתחילת המחלה. אנטיביוטיקה לתוך הווריד נדרשת לאלה הסובלים מתסמינים חמורים כמו הקאות מרובות, זיהום כללי, ירידה במצב ההכרה או קשיי נשימה.
מהן ההנחיות לציבור?
חולים עם מחלת חום מעל 38 מעלות שטבלו במימי הנחלים זאכי, יהודייה, משושים וזוויתן החל מתאריך 1.7.18, שחלו לפני פחות מ-3 שבועות מתבקשים לפנות לרופא המשפחה.
מי שטבל באחד או יותר מהנחלים ואינו סובל ממחלת חום או סימני מחלה אחרים אינו צריך לגשת לרופא. בנוסף, חל איסור לטבול בנחלים הללו עד להודעה אחרת ממשרד הבריאות.
אם ביקרתם באגם מים טבעי, ואתם סובלים מתסמינים חמורים כמו חום ממושך, הקאות מרובות, פחד מאור, קשיון של העורף (חוסר יכולת לקרב את הסנטר לחזה בשכיבה), מיעוט במתן שתן, ירידה במצב ההכרה, בלבול או צהבת של העור – יש לפנות מיד לחדר המיון.