שתף קטע נבחר

מחקר חדש: אספירין מדי יום מפחית הסיכון לסרטן השד

ידענו כבר שהוא מוריד חום ומסייע במניעת התקפי לב – אבל עכשיו מתברר שאספירין נלחם גם בסרטן. חוקרים אמריקנים גילו כי נשים שהשתמשו באספירין דרך קבע הפחיתו בעשרות אחוזים את הסיכון ללקות בסרטן השד. עם זאת הרופאים מזהירים: אל תרוצו עדיין לארון התרופות, יש צורך במחקר נוסף

נטילה יומית של כדור אספירין עשויה להפחית בעשרות אחוזים את הסיכון לחלות בסוג השכיח של סרטן השד – כך עולה ממחקר חדש שממצאיו הדרמטיים התפרסמו אתמול בארה"ב. עם זאת, לא מומלץ לרוץ מיד לארון התרופות ולהתחיל ליטול אספירין: החוקרים טוענים כי עדיין דרוש מחקר נוסף בנושא.

 

חוקרים מאוניברסיטת קולומביה ניתחו מידע רפואי של 1,442 חולות בסרטן השד שגילן הממוצע 59, והישוו אותו למידע רפואי שנאסף מקבוצה של 1,420 נשים בריאות. כל הנשים שהשתתפו במחקר נשאלו על הרגלי השימוש שלהן בשלושה משככי כאבים: אספירין, איבופרופן ("אדוויל" ו"נורופן") ואסטמינופן ("טיילנול" – המכיל את אותו חומר המצוי ב"אקמול").

 

המימצאים היו חד-משמעיים: הנשים שהשתמשו באספירין בדרך קבע חלו פחות בסרטן השד – בעיקר נשים שנטלו שבע או יותר טבליות בשבוע ועברו את גיל המחזור. מספר הנשים שנטלו "אדוויל" היה קטן, ולכן לא ניתן להסיק מסקנות חד-משמעיות לגבי הקשר בין התרופה למחלה. המחקר לא מצא שום קשר בין הופעת סרטן השד לנטילת "טיילנול".

 

חשוב לציין כי המחקר, שמומן על-ידי מכון הסרטן הלאומי האמריקני, גילה כי נטילת אספירין מפחיתה את הסיכון להופעת גידולים סרטניים מסוג מסויים בלבד – גידולים בשד הניזונים מהורמוני המין, אסטרוגן או פרוגסטרון, שאחראים להופעת כ-70 אחוז מכלל הגידולים בשד. כמעט שני שלישים מהגידולים בשד בנשים לפני גיל המעבר, ושלושה רבעים מהגידולים בנשים שאחרי גיל המעבר, גדלים בנוכחות ההורמונים הללו.

 

המחקר מצא כי נשים שנטלו אספירין לפחות פעם בשבוע במשך תקופה של חצי שנה, הפחיתו את הסיכון לפתח גידולים סרטניים בשד ב-20 אחוז. נשים שנטלו את התרופה לפחות ארבע פעמים בשבוע למשך תקופה של שלושה חודשים – הפחיתו את סיכוייהן לפתח סוגי סרטן השד הניזונים מהורמוני המין ב-30 אחוז – לעומת נשים שלט נטלו כלל אספירין.

 

לאספירין לא היתה כל השפעה על התפתחותם של סוגים אחרים של גידולים בשד, שאינם ניזונים מהורמונים. המדענים מספקים גם הסבר אפשרי לקשר שבין אספירין לבין הפחתה בשיעור התחלואה: האספירין "מתערב" בייצור האסטרוגן בגוף, ולכן יתכן שהוא גורם בעקיפין להפחתת רמות האסטרוגן בחזה.

 

אגב, מחקרים קודמים שנערכו בעבר הגיעו למסקנות סותרות בשאלה האם יש קשר בין נטילת אספירין לסרטן השד. מחקרים שונים העלו את האפשרות שאספירין מפחית את הסיכון לפתח סוגי סרטן אחרים, בהם סרטן הלבלב, סרטן השחלות וסרטן בלוטות הלימפה.

 

מומחים אמריקניים לסרטן הגדירו אתמול את המחקר כ"ציון דרך בחקר הסרטן". "המחקר מוסיף לעדויות הגוברות והולכות התומכות בכך ששימוש שגרתי באספירין ותרופות אחרות מסוגו, עשוי להיות גורם מונע להתפתחות סרטן השד", אמרה אתמול אחת החוקרות, ד"ר מרי בת' טרי.

 

עם זאת, גם עורכי המחקר עצמם הזהירו אתמול כי עדיין נדרש מחקר נוסף לפני שרופאים יוכלו להמליץ למטופלות ליטול אספירין כדי למנוע את הופעת המחלה. שימוש באספירין עלול לגרום לתופעות לוואי שונות במערכת העיכול, בהן אי-נוחות ודימום. אספירין אינו מתאים לכל אחד ובכל מקרה אין להתחיל ליטול ממנו מבלי להתייעץ עם רופא.

 

"המחקר החדש נשמע מעניין מאוד", אמרה אתמול בתגובה ד"ר שולה ריזל, מנהלת השירות לסרטן השד בבית-החולים "בילינסון". "עם זאת, חשוב לזכור כי תהליך ההתפחות של סרטן השד קשור במספר גורמים שונים. ידוע כי גורמים כמו תזונה ופעילות גופנית משפעים על התפתחות המחלה. המחקר החדש מצביע כעת על גורם נוסף שיש לבחון אותו.

 

"עם זאת, יש לקחת בחשבון שהמחקר נעשה על מספר קטן יחסית של נשים, ולכן נראה לי שעדיין מוקדם מדי להסיק מסקנות גורפות על יעילות השימוש באספירין למניעת המחלה. על מנת להעריך באמת האם אספירין מונע סרטן, צריך לתת אותה לאורך שנים רבות לקבוצת נשים גדולה בהרבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אספירין. כדור נגד סרטן השד וגם נגד כאב ראש
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים