שתף קטע נבחר

ה-FDA מזהיר: משכך הכאבים "ויוקס" מגביר הסיכון להתקף-לב

מחקר שכלל יותר ממיליון נבדקים גילה כי משכך הכאבים הפופולרי גם בישראל, מגדיל את הסיכון להתקפי לב ומוות בשיעור של 50 אחוזים ויותר. חברות הביטוח הרפואי בארה"ב כבר מאיימות: נפסיק לסבסד את התרופה. מומחה ישראלי: התוצאות מדאיגות מאוד ומחייבות בירור מעמיק

מינהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA, הזהיר השבוע כי מחקרים אחרונים מעלים קשר בין התרופה ויוקס לשכיחות גבוהה להתקפי לב. הודעת ה-FDA כבר עוררה בהלה בארצות הברית, שם מאיימים עתה חברות הביטוח הרפואי כי יפסיקו לסבסד את התרופה למבוטחיה.

 

ויוקס היא אחת ההבטחות הגדולות בשיכוך כאב וטיפול בדלקות. התרופה זכתה בשנים האחרונות להצלחה מסחררת גם בישראל, בשל פעילותה נוגדת הדלקת המביאה להקלה משמעותית בכאבי פרקים, דלקות ואף כאבי ראש. ייחודה של התרופה הוא בכך שהיא משפיעה פחות על הפרשת חומצה בקיבה ומכאן – סכנה מופחתת ללקות בכיב קיבה.

 

כבר בשנת 2001 פורסם מחקר בירחון הרפואי JAMA בו הזהירו חוקרים מבית החולים "קליבלנד" שבארצות הברית, כי ויוקס (ובשמה הרפואי "רופקוקסיב") פוגמת בהרחבת כלי דם ומניעת היווצרות קרישים. החוקרים גילו כי בעקבות תופעה זו, נרשמה שכיחות גבוהה יחסית של התקפי לב ותמותה בקרב נבדקים שהשתמשו בתרופה.

 

בעקבות פרסום המחקר העבירה "שרותי בריאות כללית" חוזר לרופאי הקופה ורוקחיה, שם היא מזהירה מפני תופעות הלוואי האפשריות, ובהם היצרויות וחסימות כלי דם, התקפי לב ואף שבץ מוחי. אלא שחרף החוזר המשיכה ויוקס להימכר בהצלחה רבה, בזכות פעולתה העוצמתית בשיכוך הכאבים.

 

במחקר החדש, נבדקו תיקיהם הרפואיים של 1.4 מיליון מבוטחים אמריקאים. במחקר נמצא כי אלה שנטלו את התרופה ויוקס במינון הרגיל (25 מ"ג) היו מצויים בסיכון גבוה ב-50 אחוז ללקות בהתקף לב או מוות בהשוואה לקבוצת הבקורת. אלה שנטלו מינון יומי של 50 מ"ג היו בסיכון גבוה פי שלושה ללקות בהתקפי לב או מוות פתאומי.

 

"קבוצת התרופות המכונה NSAIDS ובה נמנית ויוקס, נושאת בחובה סכנות בריאותיות רבות", אומר ל-ynet ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה לרפואה פנימית מהמרכז הרפואי שיבא, "למרות שהן אפקטיביות בטיפול בכאבים. בין היתר, הן גורמות לפגיעה כלייתית, כבדית, החמרת יתר לחץ דם ואי ספיקת לב".

 

"התוצאות החדשות שפורסמו מאוד מדאיגות", מוסיף אלקיים, "והן מחייבות בירור מעמיק של השפעות התרופה. אני מקווה שרשויות הבריאות יתנו את הדעת האם יש מקום להמליץ לחולים בסיכון גבוה להימנע מנטילת התרופה כפי שאנו ממליצים לחולים מסויימים כבר היום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
ויוקס. פוגם בהרחבת כלי דם
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים