שתף קטע נבחר
 

חוקרים פיתחו חיסון שעשוי למנוע אלצהיימר

מדענים יצרו מולקולות המונעות את היווצרותם של החלבונים ההורסים את קליפת המוח במחלת האלצהיימר. בעוד מספר חודשים יחלו הניסויים בחיות מעבדה בדרך לחיסון המיוחל

האם קרב קיצו של האלצהיימר? השבוע מדווחים מדענים בכתב העת היוקרתי Science כי הצליחו לפתח מולקולה המעכבת את היווצרותם של משקעים חלבוניים הגורמים להרס קליפת המוח במחלת האלצהיימר, בינתיים – בבדיקות מעבדה בלבד. בתוך שנה מקווים החוקרים להתחיל בניסויים בבעלי חיים.

 

כ-70 אלף ישראלים לוקים במחלת האלצהיימר. תסמיני המחלה כוללים אובדן זיכרון, יכולת ריכוז שיפוט והבנה. חלק מהחולים סובלים מעירנות יתר, הזיות וחוסר שינה. הנטל הכבד נופל לרוב על בני המשפחה: לאחר הידרדרות החולה, לא ניתן להשאירו בגפו והוא זקוק להשגחה רציפה בכל שעות היממה.

 

על אף שלושה עשורים של מחקר, טרם נמצא כל מזור למחלת האלצהיימר. התרופות מהדור החדש למחלה, מצליחות בחלק מהמקרים לעכב אך במעט את הידרדרות המחלה. הסיבה לכך היא שמרכיבי התרופות קטנות מהחלבונים ההרסניים ההורסים את קליפת המוח, ואינן מצליחות למנוע את היווצרות המשקעים. כך, בתוך זמן קצר מנצחת המחלה בקרב, ומצבו של החולה מידרדר עד למותו.

 

במחקר החדש הצליחו מדעני אוניברסיטת סטנפורד להתגבר על הבעיה: הם הגדילו את גודל המולקולות עד פי 15 מגודלן, עד שהצליחו להיקשר לחלבונים ולהפחית את יכולתם ליצור משקעים חלבוניים הרסניים. כתוצאה מכך הופחתו מספר המשקעים החלבוניים באופן משמעותי. המולקולות אף הפחיתו את רעילות החלבונים ואת הנזק הנוצר לתאי העצב.

 

לדברי החוקרים, ניתן יהיה להגדיל את המולקולות עוד יותר, על ידי הצמדתם לחלבונים "מלווים", וכך להגביר את יעילותם בשיעור ניכר. החוקרים מקווים כי בתחילת השנה האזרחית הקרובה יוכלו להתחיל בניסויים בחיות מעבדה בדרך לפיתוח החיסון המיוחל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אלצהיימר. משקעים חלבוניים הרסניים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים