שתף קטע נבחר

לוקחים אספירין? השילוב שלו עם תוספי מזון מסוכן

כנס אמריקאי שנערך לאחרונה דן בסיכונים שבנטילת תוספי מזון בשילוב עם מדללי דם כמו קומדין ואספירין • אחת המסקנות: כ-180 תוספי מזון עלולים להתנגש עם קומדין, ויותר מ-120 תוספים עלולים להתנגש עם אספירין ועם תרופות דומות • על מה צריכים המטופלים להקפיד, וממה עליהם להיזהר

בחודש ינואר השנה נערך בארה"ב כנס שדן בסיכונים שבנטילת תוספי מזון (כולל צמחי מרפא, ויטמינים ומינרלים) בשילוב עם תרופות מדללות דם כמו קומדין. לפי 'The Natural Medicines Comprehensive Database', כ-180 תוספי מזון עלולים להתנגש עם קומדין, ויותר מ-120 תוספי מזון עלולים להתנגש עם אספירין ועם תרופות דומות, כמו קלופידוגרל, טיקלופידין ודיפירידמול. את הכנס אירגן המכון הלאומי ללב, ריאות ודם ומימן מכון הבריאות הלאומי של הממשל האמריקאי.

 

"כשהייתי סטודנט לרפואה", אומר ד"ר רוברט שמרלינג מבית הספר לרפואה הרווארד בהתייחסו לסוגיות שנדונו בכנס, "אחד מהפרופסורים שלי נהג לומר 'כל התרופות הן רעל'. היה בזה משהו נכון: תרופות יכולות גם להזיק. גם התרופות הטובות והבטוחות ביותר כרוכות בסיכונים. החוכמה היא כמובן להשתמש בתרופה בצורה נכונה, כדי להפיק את מירב היתרונות ולהפחית את הסיכונים למינימום.

 

"כשלמדתי בהמשך על תרופות לדילול הדם (שמפחיתות את נטיית הדם ליצור קרישי דם), נזכרתי בשיעור הקודם שלי. קומדין, תרופה נפוצה לדילול הדם, היא גם רכיב פעיל ברעל עכברים. ובכל זאת, השימוש בה בבני אדם נחקר רבות והוכח במצבים רבים, נפוצים וחמורים כאחד, כולל מניעת שבץ וקריש דם בריאות. מדללי דם אחרים – ובהם אספירין, קלופידוגרל וטיקלופידין – יכולים להפחית את הסיכון להתקף לב ולשבץ אצל מי שנמצאים בסיכון גבוה, באמצעות בלימת התפקוד של תאי הדם שגורמים לקרישי דם. אי נטילת תרופות לדילול הדם במצבים האלה עלולה להיות מסוכנת, בעוד שהטיפול עצמו עלול לגרום לדימום מסכן חיים.

 

"סיבוכים מדימומים שקשורים לנטילת תרופה לדילול הדם נגרמים עקב נטילת מינון מופרז. לא פשוט להימנע מכך על ידי נטילת מינון זהה לזה שניטל במחקרים (אותם מחקרים שתיעדו את יעילות התרופה): המשתתפים במחקר מקבלים תזכורות לעיתים תכופות ועוברים ניטור. אנשים שלא משתתפים במחקר נוטים לשכוח ליטול את התרופה מדי פעם ונוטלים לפעמים מינון עודף. במקרה של תרופות לדילול הדם נטילת מינון קטן או גדול מדי עלולה לגרום להשלכות חמורות ומיידיות. התגובה לתרופה לדילול הדם שונה מאדם לאדם, ומדללי דם לפעמים מתנגשים עם תרופות אחרות, ובהן תרופות ללא מרשם. קומדין עלולה אפילו להתנגש עם מאכלים מסוימים.

 

"במשך זמן מה היה חשש שתוספי מזון ותרופות ללא מרשם עלולים להגביר או להפחית את יכולת הדם ליצור קרישי דם, ונשאלה השאלה איך הם ישתלבו עם תרופות לדילול הדם. לאור הידיעה לגבי בטיחות נטילת תרופות לדילול הדם רצו מארגני הכנס לבדוק עד כמה בטוח ליטול תוספי מזון בשילוב עם התרופות האלה".

 

אמצעי זהירות בעת נטילת תרופות לדילול הדם

 

1. אם אתם נוטלים תרופה לדילול הדם (כולל קומדין, הפרין, אספירין, קלופידוגרל, טיקלופידין ודיפירידמול), ידעו את הרופא לגבי תרופות אחרות (גם כאלה שנמכרות ללא מרשם רופא) ותוספי מזון שאתם נוטלים. יש תרופות שבולמות או מגבירות את ההשפעות מדללות הדם. לדוגמה, התרופה האנטיביוטית אריתרומיצין עלולה להגביר את ההשפעה מדללת הדם של קומדין, אבל האנטיביוטיקה ממשפחת הפניצילין עלולה להפחית אותה. ייתכן שהרופא יצטרך להתאים את מינון הקומדין או ימליץ על תרופה אחרת, שתפריע פחות לפעולתה. גם תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAID) כמו איבופרופן, נאפרוקסן, תרופות נגד שיעול או צינון ומשככי כאבים, יכולות להשפיע על פעולת מדללי הדם.

 

2. אם אתם נוטלים תרופה לדילול הדם ואתם מתחילים ליטול תרופה חדשה או תוסף מזון חדש, היוועצו קודם ברופא. יש לזכור שלא ידוע הרבה על השפעות תוספי המזון וכיצד הם מתנגשים עם תרופות לדילול הדם. בין הסיכונים האפשריים של השילוב בין מדללי דם ותוספי מזון:
  • חומצות שומן מסוג אומגה 3, ג'ינקו וויטמין E עלולים להעלות את הסיכון לדימום כשהם ניטלים בשילוב עם תרופות לדילול הדם.
  • לפוקוס (Fucus) ולדנשן (Danshen) עלולות להיות השפעות מדללות דם בדומה להפרין.
  • אלפלפא וקו אנזים Q10 עלולים להעלות את הנטייה לקרישת דם, ובכך
  • לבטל את ההשפעות של התרופות לדילול הדם.
  • ג'ינסנג ו-St. Jhons Wort עלולים לשנות את צורת ההתפרקות בדם של קומדין ושל תרופות אחרות לדילול הדם.

 

3. הקפידו על תזונה מאוזנת. היוועצו ברופא על שינויים תזונתיים משמעותיים מתוכננים, כמו דיאטת הרזיה. כמויות גדולות של מזון שמכיל ויטמין K (בעיקר ירקות עליים ירוקים כמו ברוקולי ותרד) יכולות להשפיע על פעולת מדללי הדם. הימנעו משינויים דרמטיים בצריכתו.

 

4. הימנעו מצריכת אלכוהול, שפוגע ביעילות התרופה.

 

5. הקפידו לעבור בדיקות תקופתיות, כולל בדיקות דם.

 

6. הקפידו לקחת את התרופה לפי הוראות הרופא.

 

7. היוועצו ברופא לפני שאתם מתחילים לבצע פעילות גופנית. ייתכן שהוא ימליץ לכם להימנע מענפי ספורט שכרוכים בנפילות ובפציעות.

 

8. השתמשו במברשת שיניים רכה. צחצחו והשתמשו בחוט דנטלי בעדינות כדי למנוע דימום מהחניכיים. היו זהירים בעת השימוש במברשת גילוח. מכונת גילוח חשמלית או קרם להסרת שיער מקטינים את הסיכון לחתכים.

 

9. אם אתם נחתכים, והחתך קטן, לחצו עליו עד להפסקת הדימום. זה יכול לקחת עד 10 דקות. אם הדימום לא נפסק, המשיכו להפעיל לחץ ופנו לחדר מיון. אם החתך גדול, הפעילו לחץ רציף וחייגו למד"א 101.

 

10. התקשרו לרופא אם אתם סובלים מתסמיני חולי כמו הקאה, שלשול, דלקת וחום. חולי יכול לשנות את דרך הפעולה של מדללי הדם.

 

11. נשאו תו זיהוי שמעיד שאתם נוטלים תרופה לדילול הדם.

 

12. נשים שנוטלות את התרופה ומתכננות להרות צריכות להיוועץ ברופא לגבי סיכונים אפשריים ודרכים להפחתתם. יש לספר לרופא מיד על כניסה להריון.

 

13. לפני קבלת טיפול רפואי (כולל טיפול שיניים) הודיעו לרופא שאתם נוטלים תרופה לדילול הדם. ייתכן שתצטרכו לעשות בדיקת דם לפני ניתוח או תהליך דנטלי ואף להפסיק את השימוש בתרופה לכמה ימים.

 

14. אם אתם מתכננים חופשה, שוחחו עם הרופא. ייתכן שתצטרכו לעבור בדיקת דם, ואולי תידרש התאמה של מינון מדלל הדם. במהלך הטיול נשאו איתכם את התרופות כל הזמן. אל תאחסנו אותן במזוודות שאתם שולחים ואל תשאירו אותן במכונית.

 

15. התקשרו לרופא אם אתם מבחינים באחד הסימנים הבאים לדימום או לחולי, שיכולים להשפיע על פעולת מדללי הדם: תחושת חולשה ועייפות חזקה מתמיד, או חיוורון (תסמיני אנמיה); דימום מחתך לא נפסק אחרי הפעלת לחץ במשך 10 דקות; שיעול או הקאת דם (דמוי משקעי קפה); דימום מהאף, מהחניכיים או מהאוזניים; צבע לא שגרתי של השתן או הצואה; חבורות (סימנים שחורים או כחולים על העור) לא שגרתיות מסיבה לא ידועה; דימום וסתי כבד או ממושך מהרגיל; חום או תחושת חולי שמחריפים; נפילה רצינית או מכה בראש; כאבים (כולל כאבי ראש) או נפיחות לא רגילים; סחרחורת; קשיי נשימה.

 

ייתכן שהרופא יערוך לכם בדיקת דם, יורה לכם להפסיק ליטול תרופה לדילול דם או ירשום לכם תרופה לעצירת הדימום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אספירין. יכול להיות מסוכן עם למעלה מ-120 תוספי מזון
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים