שתף קטע נבחר

את נוחרת? לא נעים וגם מסוכן

25 אחוזים מהנשים נוחרות, לעומת 50 אחוזים מהגברים. אולם בגיל המעבר עולה שיעור הנוחרות ומשתווה כמעט לשיעור הנוחרים. מעבר לאי הנעימות הניכרת, הנוחרות סובלות גם מהפסקות נשימה בעת השינה, שבעקבותיהן שלל בעיות בריאותיות. הרופאים מחפשים פתרונות חדשים

זה כשנה מקפידה מלי (השם האמיתי שמור במערכת) להכין מראש מצעים ושמיכה על הספה בסלון מדי ערב. היא ובעלה נפרדים במהלך הלילה ואחד מהם עוזב את חדר השינה. לילה הוא, לילה היא. זה הסידור. לא בשל מריבה, חלילה, אלא כיוון שנחירותיה של מלי אינן מאפשרות לבעלה לישון. היא, מצידה, במיטה הזוגית או על הספה, ישנה "כמו תינוקת".

 

מלי ובעלה נמנעים מיציאה משותפת לנופש בחו"ל, מחשש שהנחירות הנשיות יהרסו את הלילות ואת מצב הרוח. בנסיעה אחת, שלא ניתן היה לוותר עליה, הוכן מבעוד מועד מזרן במרפסת חדר המלון, למקרה שההפרעה שהפכה קבועה בשנה האחרונה תחזור על עצמה.

 

"קצת אחרי שחגגתי יום הולדת 50, לפני כשנה, בעלי התחיל להתלונן שאני נוחרת נחירות עזות", מספרת מלי, "בהתחלה, למשך חודשיים בערך, עשינו מזה צחוק, אבל עם הזמן הנחירות שלי הפכו להפרעה של ממש באיכות חייו, והתחלנו יחד, בסודי סודות, לחפש פתרונות, כי השינה הזוגית שלנו נפגעה מאוד. אחד מאיתנו ממשיך כל לילה בסלון, בעלי מסרב לנסוע יחד לחו"ל עד שהבעיה תיפתר, והמצב הזה פוגע בחמימות בינינו, באינטימיות, כי אני בתחושה שבאיזשהו אופן הוא כועס עליי, למרות שהוא מבין לגמרי שזה לא באשמתי. אבל אנחנו זוג שרגיל להתחבק ולהתנשק בלילה, ופתאום זה לא קורה".

 

הנוחרות יוצאות מהארון

 

הסטטיסטיקה מדברת על 25 אחוזים מהנשים שנוחרות, לעומת 50 אחוזים מהגברים. הנחירות יכולות להופיע בכל גיל, אולם אצל נשים לרוב צצה הבעיה אחרי גיל 30 והיא נעשית נפוצה מאוד עם הפסקת הווסת, בגיל המעבר. ד"ר ירון דגן, מומחה לטיפול בהפרעות שינה והיועץ הרפואי של חברת "מדיסנור", מעריך שבגיל המעבר עולה שיעור הנוחרות בעשרות אחוזים ומשתווה כמעט לשיעור הנוחרים.

 

ד"ר דגן הציב לעצמו כמטרה "להוציא את הנוחרות מהארון". "נחירה היא קול שמופק בלוע", הוא מסביר, "ובניגוד למה שמקובל לחשוב, אין לה כל קשר לאף. מדובר בתופעה מאוד שכיחה, ולמרות זאת לא יודעים בדיוק איך היא נוצרת, אבל ברור שהיא קשורה למבנה אנטומי צר באזור הלוע, למצב של שינה ושכיבה, לעודף משקל ולגיל. ההערכה היא שהעלייה באחוזי הנשים הנוחרות בגיל המעבר נובעת מהירידה ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון המופרשים בגוף האישה, מה שמוביל לרפיון שרירים כללי, הכולל רפיון באזור הלוע".

 

לדברי ד"ר דגן, כ-15-20 אחוזים מהנוחרים, גברים ונשים, סובלים גם מתסמונת הפסקות הנשימה בשינה. הפסקות נשימה אינן דום נשימה, ואינן עלולות לגרום למוות כתוצאה מחנק בזמן השינה. עם זאת, בתסמונת הפסקות הנשימה בשינה יש הכרח לטפל, שכן היא מהווה גורם סיכון ליתר לחץ דם, התקפי לב, שבץ מוחי, אימפוטנציה וגם עייפות, פגיעה במצב הרוח וקשיים בריכוז.

 

ד"ר דגן מעריך כי אחוז הנוחרות גבוה יותר מהנתונים המתקבלים במחקרים, מאחר ששנת הגברים הישנים לצידן עמוקה והם אינם מבחינים בהפרעה, אינם סובלים ממנה ולא מדווחים עליה. "זו תופעה לא זניחה ולא מטופלת", קובע ד"ר דגן, "מספיק לחשוב על כך שכ-2-4 אחוזים מהנשים סובלות מתסמונת הפסקת הנשימה בשינה, זה הרי יותר משיעור הסובלות מאסתמה, ועדיין, במעבדות השינה רואים מעט מאוד נשים".

 

בעקבות שנת היופי

 

הנשים הנוחרות חוות פגיעה משמעותית באיכות חייהן. הן לא ייצאו לחופש עם חברות, ישתדלו לא להירדם בטיסות, יחששו לישון עם פרטנרים חדשים, יתחמקו משינה לצד בן הזוג, כדי להסתיר את העובדה הלא-אסתטית לכאורה שהן מייצרות בשנתן רעשים צורמים ומטרידים. שלא לדבר על הקושי ליהנות מ"ביוטי סליפ" ראויה לשמה.

 

טרם נמצא הפתרון האולטימטיבי לבעיית הנחירות. הפחתת משקל יכולה לעזור, טיפול הורמונלי חלופי עשוי לשנות את התמונה, ישנם טיפולי אף-אוזן-גרון בגלי רדיו להרחבת הלוע, התאמת סד לילה המביא להזזת הלסת התחתונה קדימה ולהרחבת הלוע, וקיימת ה-"CPAP", משאבת חמצן קטנה המולבשת על האף והפה ומופעלת באמצעות מדחס חשמלי. יעילות כל אחת מהשיטות הללו עומדת על 40-50 אחוזים. לא רע, אבל לא מספיק.

 

ד"ר דגן: "ה'סי-פי-איי-פי' הוא ללא ספק מכשיר יעיל, ואפילו הכרחי בעיניי עבור מי שסובלים מלבד הנחירות גם מהפסקות נשימה בשינה. אבל נשים וגברים כאחד לא אוהבים את הרעיון של שינה עם מסכת חמצן כזאת. הטיפול בגלי הרדיו אינו מסוכן, אך הוא פולשני ולפיכך מרתיע, ועל הטיפול בסד לילה מספרים שהוא כואב".

 

אחוז אפסי מהנוחרות מגיעות אל המומחים ומבקשות עזרה. חברת "מדיסנור" החליטה להקל עליהן, והיא מציעה אבחון וטיפול בנחירות בבית הלקוחה. "ההצעה שלנו כוללת ערכה המאפשרת אבחון וטיפול מיידי בבעיות נחירה בבית", מסביר ד"ר דגן, "הערכה כוללת את מה שמכונה 'השפם החכם' לאבחון הפרעות הנשימה ואת תרסיס הלוע וחגורת האל-גב, לטיפול מהיר בנחירות".

 

השפם, שהוא פטנט ישראלי, בוחן באמצעות חיישנים האם הנחירות מלוות בהפסקות נשימה בשינה. התרסיס המצורף אליו בערכה מבוסס על חומרים טבעיים שומניים, שבריסוס קצר עמוק בגרון יוצרים שכבה שומנית שמורידה את חיכוך האוויר, מפחיתה את הנחירות ולעתים מונעת אותן לחלוטין. "מדובר בתכשיר טבעי שאינו תרופה, אין לו תופעות לוואי והוא מתאים, עקרונית, לכולן", מסביר ד"ר דגן. חגורת האל-גב פשוט אינה מאפשרת לנוחרת לישון על הגב, תנוחה שבה הנחירות בדרך כלל מתעצמות.

 

- איך מתבצע הטיפול?

 

"הפונות לחברה יכולות להתחיל מיד אחרי הלילה עם השפם החכם, המודבק על השפה העליונה, לשלוח אותו אלינו במעטפה מבויילת שהן מקבלות מראש, ולהתחיל להשתמש בתרסיס. במידה שמתברר בפענוח השפם החכם שהן סובלות גם מהפסקות הנשימה, אין טעם במיסוך הבעיה ואז נציע להן מפגש והתאמה של מסכת 'סי-פי-איי-פי'". כדי לבוא לקראת הנשים הנוחרות, מציעה "מדיסנור" גם את התאמת המסיכה בבית הלקוחה, על ידי טכנאי, ללא צורך להעביר לילה במעבדת שינה.

 

להתגבר על המבוכה

 

אירית (השם האמיתי שמור במערכת), 52, לא נרדמת ללא התרסיס למניעת נחירות. "לפני שנתיים בעלי התחיל לספר לי שאני נוחרת", היא מספרת, "וברגע שזה הפך למטרד עבורו, זה הפך למטרד גם עבורי. המחשבה שהוא מוטרד הציקה לי והתחלתי לחפש פתרונות, ניסיתי תכשירים שונים, עד שהגעתי לספריי. אני מרססת שלושה ריסוסים כל לילה לפני השינה, ולפי דיווח הסובבים אותי, זה פשוט עובד. יש לזה אמנם טעם דומיננטי של צמח מרפא, אבל לא משהו שאי אפשר לעמוד בו, והנחירות, לשמחת כולנו, נעלמו".

 

ד"ר דגן מדגיש, כי במקרים בהם התרסיס מתגלה כלא יעיל, מנסים מומחי החברה לסייע לנוחרות ולנוחרים בדרכים אחרות. "ידוע שלאנשים שלא ישנים טוב נוצרים עיגולים כהים מסביב לעיניים, יש להם יותר קמטים ואני מקווה שאם לא ההכרה בחשיבותה הבריאותית של השינה, אולי עניין המראה ישפיע על הנשים להיפטר מהמבוכה ולטפל בנחירות שלהן. אין ספק שהגיע הזמן לשבור את קשר השתיקה סביב תופעת הנחירות הנשיות, מאחר שאין כל הצדקה לפגיעה באיכות החיים של הנשים הללו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
נוחרת? כדאי שתטפלי בזה
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים