שתף קטע נבחר

אלצהיימר: חמור ומהיר יותר אצל אקדמאים

אמא שלכם, שדחפה אתכם ללמוד, לא תאהב את זה: חוקרים בארה"ב מצאו כי היכולת החשיבתית והזיכרון אצל חולי אלצהיימר משכילים מידרדרים מהר יותר מחולים אחרים. ההשערה: למשכילים פחות רזרבות בתאי המוח. בישראל חיים כ-70 אלף חולי אלצהיימר

בעוד שמחקרים קודמים מצאו כי תהליכי למידה עשויים לעכב את התפרצותה של מחלת האלצהיימר, מחקר חדש מצא כי כשהיא כבר פוגעת באקדמאיים – ההידרדרות הקוגניטיבית מהירה הרבה יותר בהשוואה לאנשים משכילים פחות. הממצאים החדשים מדווחים בכתב העת Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, בגליונו החדש.

 

בישראל חיים כיום כ-70 אלף חולי אלצהיימר, ועד שנת 2020 צפוי המספר להגיע לכ-120 אלף איש ואישה. החולים לוקים בניוון מוחי, המתחיל בשיכחה ובלבול, ממשיך בהפרעות נפשיות וחוסר יכולת לזהות קרובים ועצמים, עד לניתוק כללי מהסביבה, שיתוק ומוות. את המחלה לא ניתן לאבחן מבעוד מועד ואין לה, נכון להיום, כל ריפוי.

 

במחקר החדש נבדקו 312 תושבי ניו יורק בגילאי 65 ומעלה, שאובחנו בעבר כחולים באלצהיימר. החוקרים עקבו אחר החולים במשך 5 שנים, כשהם עוברים הערכות נוירולוגיות שונות הבודקות תפקודים שונים של המוח.

 

החוקרים מצאו כי התפקוד הקוגניטיבי של החולים צנח בשיעור של 9 אחוז מידי שנה. אלא שכל שנת לימודים נוספת שהיו באמתחתו של נושא המחקר גרמו לירידה נוספת בשיעור של 0.3 אחוז מידי שנה. ההידרדרות הייתה בולטת במיוחד במהירות החשיבה (צניחה של 0.6 אחוז בשנה), ובזיכרון (צניחה של 0.5 אחוז בשנה).

 

תיאוריית "הרזרבה הקוגניטיבית" שהועלתה בעבר, גורסת כי אנשים משכילים הם בעלי כמות גבוהה יותר של תאי עצב או קשרים בין עצביים, מה שמותיר אותם עם רזרבות מעטות יותר, אם חלק מהמוח נהרס. כשהרזרבות הללו אוזלות, ההידרדרות הופכת מהירה יותר במוחם, והמוח אינו מסוגל עוד לפצות על תאי המוח שאבדו.

 

החוקרים הסבירו כי הממצאים יסייעו בעתיד להבין טוב יותר את הקשר בין רמת השכלה לבין מחלת האלצהיימר, ולבחון את ההבדלים שבין מידת הפגיעה במוחו של אדם אקדמאי, לעומת מוח של אדם שאינו משכיל.

פורסם לראשונה 18/02/2006 23:44

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלצהיימר. חמור יותר אם אתם אקדמאיים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים