שתף קטע נבחר

המעשנת הצעירה: אימפולסיבית עם הפרעות קשב

חוקרים ב"הדסה" התחקו אחר צעירות ישראליות בנות 20-25, הקבוצה בה שכיחות המעשנות הגבוהה ביותר, וגילו: אלו שמעשנות או שנגמלו מעישון הן אימפולסיביות ומתקשות לעמוד במטלות הדורשות קשב לאורך זמן. הסבר אפשרי: הניקוטין מקנה ריכוז לטווח קצר ובכך מקל על המעשנות

חלק ניכר מהצעירות הישראליות שמעשנות סובלות מהפרעות בקשב ואימפולסיביות – כך מצא מחקר שנערך במעבדה לפסיכיאטריה ביולוגית ב"הדסה".

 

מהמחקר, שהוצג בשבוע שעבר בכנס איגוד הפסיכיאטריה בירושלים עולה עוד כי לנשים המעשנות ישנם קשיים קוגניטיביים והן משתמשות למעשה בניקוטין, המסייע לשמור על קשב לטווח זמן קצר.

 

"הנשים המעשנות עוזרות לפתור את בעיות הקשב של עצמן בעזרת הניקוטין. זה למעשה סוג של ריפוי עצמי (self medication), אם כי על ידי חומר שאינו בריא", הסביר ד"ר אבי יקיר פסיכיאטר בכיר, וחוקר במעבדה לפסיכיאטריה ביולוגית ב"הדסה".

 

כיום מתמקדים רוב המאמצים למניעת עישון בנושאים כמו הסברה וחקיקה, אך המחקר פותח אפשרויות נוספות. "למחקר יש השלכה על האופן שבו ניתן לעזור לנשים להיגמל מעישון. יכול להיות שאם נעזור להן לטפל באימפולסיביות ובהפרעת הקשב הן יוכלו לוותר על העישון", הסביר ד"ר יקיר.

 

סקרים של משרד הבריאות שמצאו כי נשים צעירות (בנות 20-24) היא הקבוצה שבה שכיחות המעשנות היא הגבוהה ביותר, זאת למרות המודעות לנזקי העישון, וכי בשנים 2002-2004 אף היתה עלייה בשיעור המעשנות בגילאים אלו.

 

המחקר שהוצג הינו חלק ממחקר מקיף בנושא עישון בקרב נשים שמתקיים במעבדה לפסיכיאטריה ביולוגית, בראשות פרופסור בני לרר. המחקר בודק, מלבד ההיבט הקוגניטיבי גם אספקטים גנטיים, פסיכולוגייים וסביבתיים, המשפיעים על עישון בקרב נשים.

 

המחקר בדק 501 סטודנטיות, בנות 20-25, שעברו מבחנים קוגניטיביים. הנשים חולקו ל-4 קבוצות: מעשנות כבדות, לא מעשנות, "משנוררות" – כאלו שמעשנות מדי פעם ונשים שעישנו והפסיקו. המחקר מצא שהפרופיל הקוגניטיבי של הנשים ש"נגמלו" דומה לנשים המעשנות. בשתי הקבוצות הללו נמצאו אימפולסיביות והפרעות בקשב, שהתבטאו בקושי בעמידה במטלות שהצריכו שמירה על קשב לאורך זמן.

 

"הנחנו שיש כאן מרכיב דומה בין שתי הקבוצות, שפיתח אצלן את הצורך בעישון", הסביר ד"ר יקיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עישון. סוג של ריפוי עצמי
צילום: אביגיל עוזי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים