שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: בשורה חדשה לסובלים מלחץ דם - מלטונין

אצל רוב הסובלים מיתר לחץ דם, הערכים של "הרוצח השקט" יורדים במהלך הלילה. אולם ישנה קבוצת חולים שאצלה לחץ הדם לא נח ולכן היא נמצאת בסיכון מוגבר להחמרת המחלה ולתמותה. מתן של הורמון השינה מלטונין מסייע לאיזון לחץ הדם שלהם בשעות הלילה

הורמון המלטונין מסייע לא רק לשנת לילה טובה ולהתגברות על תופעת הג'ט לג. מחקר חדש מצא שנטילת מלוטנין במהלך הלילה מורידה את לחץ הדם אצל קבוצת חולים הסובלים מיתר לחץ דם גם במהלך הלילה.

 

המחקר, של פרופסור אהוד גרוסמן, מומחה לייתר לחץ דם ומנהל מחלקה פנימית והיחידה ליתר לחץ דם ב"שיבא", מתפרסם בגיליון אוקטובר של כתב העת "אמריקן ג'ורנל אוף מדיסין".

 

במדידה של לחץ הדם לאורך שעות היממה עולה כי רמת לחץ הדם אצל חלק גדול מהחולים הסובלים ממנו, יורדת בלילה באופן נורמלי. אולם ישנה קבוצת חולים שאצלם גם בלילה ערכי לחץ הדם נשארים גבוהים והדבר חושף אותם לסיכון גבוה יותר להחמרת המחלה ואף לתמותה. מדובר על קבוצה שבין 30 ל-40 אחוז מהסובלים מייתר לחץ דם באוכלוסיה המבוגרת.

 

אותה קבוצה, שגם בלילה לחץ הדם שלה לא נח, נמצאת בסיכון מוגבר לחלות במחלות לב וכלי דם. בדיקה של קבוצת החולים הזו העלתה שרמתו של הורמון השינה, מלטונין, נמוכה אצלם. במחקר נבדקו 38 חולים שסובלים מיתר לחץ דם לילי. חלקם נטלו כשעתיים לפני השינה את הורמון המלטונין וחלקם קיבלו תרופת דמה (פלסבו). התוצאות הראו שלחץ הדם ירד באופן מובהק אצל החולים שקיבלו מלטונין, בעיקר בין השעות 2 ל-5 לפנות בוקר.

 

לממצאים עשויות להיות השלכות טיפוליות יישומיות כבר בטווח הקרוב: ייתכן שתוספת מלטונין לתרופות נגד יתר לחץ דם לפני השינה תאזן את לחץ הדם של החולים. "זה פותח פתח לשפר את לחץ הדם ולהקטין את הסיכון למחלות לב ויתר לחץ דם", אומר פרופסור גרוסמן, אך מסביר שאין אפשרות לעשות שימוש במלטונין כטיפול להורדת יתר לחץ דם בשעות היממה האחרות בגלל תופעת הלוואי המטרידה שלו: עייפות ורצון לישון.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לחץ הדם ירד בלילה בעקבות שימוש במלטונין
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים