שתף קטע נבחר

נתגלה גן הגורם לאסתמה – עשוי להוביל לריפוי המחלה

חוקרים בבריטניה מצאו כי ילדים חולי אסתמה נושאים שינוי גנטי באחד הכרומוזומים, המגבירים את הסיכון ללקות במחלה בשיעור של 60 אחוז. הממצא עשוי להוביל לטיפולים שיביאו לריפוי המחלה

חוקרים גילו שינוי גנטי המעלה את סיכון הילד לפתח אסתמה. התגלית עשויה להוביל לטיפולים חדשים עבור אחת המחלות השכיחות ביותר אצל ילדים. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת Nature.

 

לדברי ד"ר ויליאם קוקסון מהמכון הבריטי ללב וריאות, הממצאים מוסיפים עדות נוספת לתפקיד הגנטי שבהתפתחות מחלת האסתמה, בניגוד לסברות המקובלות עד כה, כי המדובר במחלה אלרגית בלבד. "אנחנו נוטים לחשוב על אסתמה במונחים של אלרגיה", אמר קוקסון בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס. "אולם הגן שמצאנו אינו משפיע על אלרגיות, וככל הנראה ישנם גורמים אחרים למחלה". 


אסתמה. החוקרים משערים כי המחלה תורשתית (צילום: גט אימג')

 

אסתמה, הגורמת לקוצר נשימה, שיעול וציפצופים, היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר בילדים. על פי ההערכות, עד 20 אחוז מהילדים בישראל לוקים באסתמה, כ-60 אחוז מהם יסבלו מאסתמה גם בבגרותם.  

 

אסתמה נחשבת למחלת אלרגיה, שהגורמים לה רבים, אולם העיקריים שבהם הם שינויי מזג האוויר והזיהומים הוויראליים בתקופות החורף, בעיקר במעונות או בחדרים סגורים. אסתמה עלולה להיגרם גם בשל חשיפה למחוללי אלרגיה (אלרגנים) שונים, ובהם קרדית אבק הבית, פרוות חתול, עצים ועוד.  

 

באחרונה נמצא כי נגיף ה-RSV , מחולל מחלת הברונכיוליטיס (מחלה דלקתית של הריאות אצל תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים) גורם לרגישות יתר, שמגבירה את הסיכון לפתח התקפי אסתמה בהמשך.  

 

קוקסון ועמיתיו החוקרים מצרפת, גרמניה, ארצות הברית ואוסטריה השתמשו בטכניקה חדשה לזיהוי גנים המעלים את סיכון הילד ללקות במחלות. החוקרים בדקו את החומר התורשתי DNA בכאלף ילדים חולי אסתמה, ובכ- 1,200 ילדים בריאים. הממצאים הצביעו על הבדל בין שתי הקבוצות בכרומוזום מספר 17.  

 

שינויים גנטיים על כרומוזום 17 מגבירים את פעילות גן הקרוי ORMDL3 המצוי על כדוריות הדם של ילדים חולי אסתמה, מה שמעלה את הסיכון ללקות במחלה בשיעור של 60 אחוז. לדברי החוקרים, הממצא פותח דרכים לטיפולים חדשים שיבצעו שינויים בגן הפגום וכך ימנעו את התפרצות המחלה. 

 

החוקרים הוסיפו כי מחקרים קודמים מצאו קשרים בין תורשה לאסתמה, אולם המחקר הנוכחי מעניק את ההוכחה המשמעותית ביותר כיצד משפיעה הגנטיקה על האסתמה. "התמונה מורכבת", אמר ד"ר קורקסון, "אולם הממצאים מהווים צעד חשוב בהבנת המחלה". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
20% מהחולים בילדותם יסבלו מאסתמה גם בבגרותם
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים