שתף קטע נבחר

הדיאטה הנטורופתית: בלי לרעוב, בלי לספור קלוריות

אפשר לרזות מבלי שתרגישו רעבים או תיצמדו לטבלת הקלוריות ואפילו תהנו מארוחת שחיתות פעם בחודש. הדיאטה הנטורופתית מתמקדת באיזון הגוף ובבריאותו. הקילוגרמים שנושרים זה הבונוס

אז מה אם קינואה זה אוכל לציפורים ולסיבים יש טעם של קרטון. עם השנים הגוף שלנו מאבד את הסבלנות ומתחיל לבקש בדרכים בוטות (יותר או פחות) קצת תשומת לב. לפעמים הוא מבקש את זה בצורת מיגרנות, בעיות בבלוטת התריס או טחורים ולפעמים הוא פשוט תופח. ואנחנו, כרגיל, מחפשים את הפתרונות המהירים: רצים אל הרופא לחפש גלולה שתשכך את הכאב ומנסים את הדיאטה האופנתית האחרונה רק כדי להעלות בסיומה את כל מה שהורדנו, פלוס עוד כמה קילוגרמים.

 

תמר ברנר, אם לשלושה ילדים, לא הייתה קורבן דיאטות, כי תמיד רזתה בקלות ברגע שהפחיתה בממתקים. עד הלידה השלישית. מאז לא הצליחה להשיל את 20 הקילוגרמים שנוספו למשקלה במהלך ההריונות. כשהתינוקת שלה הייתה בת שנה, פנה אליה בחור אנונימי במהלך אירוע חברתי ושאל: "נכון שאת אוכלת רק בצקים ופחמימות? תדעי לך", הוא הוסיף, "שאת סוכרתית גבולית ואת צריכה לקחת את עצמך בידיים". אותו בחור היה נטורופת. במקום לעבור שולחן, תמר לקחה את עצמה בידיים.


אורז פרא. פחמימה מורכבת בעלת אינדקס גליקמי נמוך (צילום: ירון ברנר)

 

"הבחור הזה קלע בול", היא מספרת, "באותה תקופה לא הקפדתי על תזונה נכונה. אכלתי מכל הבא ליד ובעיקר את מה שאני הכי אוהבת: לחם, עוגות ומתוקים. המילים האלה הגיעו אלי בדיוק בזמן הנכון". במהלך השנתיים האחרונות "לקחה את עצמה בידיים", הקפידה על תזונה בריאה, טיפולים בדיקור, רפלקסולוגיה וצעידה ברגל. ובכל זאת, לא ממש הצליחה להשיל את הקילוגרמים המיותרים. ואז נזכרה באותו אדם אנונימי ופנתה לייעוץ נטורופתי.

 

תמר: "בפגישה הראשונה עם הנטורופתית קיבלתי תפריט, בין השאר, בלי מוצרי חלב. בשלושת הימים הראשונים סבלתי מעייפות קיצונית ומכאבי ראש. הנטורופתית הרגיעה אותי ואמרה שאלה סימפטומים קלאסיים של ניקוי הגוף. אחרי

 שבועיים רזיתי 2 ק"ג ואז חזרו כאבי הראש וקצת עליתי במשקל למרות שהקפדתי על התפריט. בשבוע הרביעי שוב רזיתי ק"ג, והתחלתי להרגיש טוב.

 

"בשונה מדיאטות אחרות", היא מספרת, "לא מדובר בתהליך דרסטי. יש לי פחות צורך במתוק ואני פחות עייפה, בעיקר אם אני נצמדת לתפריט. הדיאטה הזאת לא קשה יותר מדיאטות אחרות, הבעיה היחידה שצריך לבשל יותר, אבל גם בזה אני לומדת להתייעל עם הזמן: לבשל הרבה ולהקפיא, או לקנות אוכל שמתאים לתפריט כדי להקל על עצמי. אם היה מישהו שיכול לבשל לי את כל מה שכתוב בתפריט זה היה פשוט, כי בתור אמא לילדים ואשה עובדת, קצת קשה להיצמד אליו. אם אני עסוקה מאוד ושוכחת לאכול כל 4־3 שעות, אני מתחילה לחטוא ולנשנש יותר. אבל, בשורה התחתונה, אני אמשיך בדיאטה כי נכנסתי לעניין, ולמרות כל העליות והמורדות, אני מרגישה שזה עושה לי טוב".

 

מילת המפתח: איזון

הדיאטה הנטורופתית היא לא דיאטת הרזיה אלא דרך חיים. היא בנויה על תפריט שעוזר לגוף לשחרר את התחלואים והפתולוגיות שדבקו בו, להשיל את הקילוגרמים העודפים, ולהתקדם אל חיינו הבוגרים כאנשים שמכבדים את הכלי החשוב ביותר בחיים ושומרים עליו: הגוף שלנו.

 

לפי התפיסה הנטורופתית הגוף יכול לרפא את עצמו אם רק נעניק לו את הכלים המתאימים. ומהו הכלי המתאים? איזון. אורח חיים בריא ומאוזן הוא המתכון היחיד להשגת בריאות, שלווה ומשקל תקין. לכן, גם אם המטופל מגיע אל הנטורופת

 במטרה לרזות, הוא יגלה שהטיפול אינו מתמקד בהשלת קילוגרמים עודפים. על־פי עקרונות התזונה הנטורופתית דיאטה היא לא מתכון בזק לירידה דרמטית במשקל, אלא למידה של אורח חיים בריא ומאוזן לחיים שלמים. ללמודי דיאטות הרצח שבינינו כדאי לשים לב, שהמוטיב המרכזי הוא שליפת אלמנט הסבל. מכיוון שמדובר בפרויקט רחב יריעה (משהו כמו, נגיד, לכל החיים) הניסיון הוא ליצור תפריט שפוי, לכן אין בו ספירת קלוריות, הגבלה בכמויות אוכל ואיסורים מפחידים. אין רעב, אין שקילות ואין משקלי יעד. מה כן יש בה? הרבה היגיון, התאמה אישית של תפריטים ובעיקר היכרות עם הגוף שלנו וניסיון להעניק לו את החומרים שהוא זקוק להם בדרך לבריאות ולמשקל מאוזן.

 

"המפגש הראשון עם הנטורופת", מסבירה קירה לוי, נטורופתית מוסמכת, "מורכב בעיקר מתשאול ארוך שבו מתייחסים לכל הוויית האדם: בעיות לב, בעיות במחזור, אלרגיות, בעיות בפעילות בלוטת התריס ודיאטות בעבר. ככל שהגוף עבר יותר דיאטות, כך הוא פחות סובלני לדיאטות חדשות. אנחנו מנסים להכיר את האדם ולהבין אותו, את סדר היום שלו, סוג העבודה, העדפות תזונתיות וכל דבר שקשור באורח חייו".

 

מפגש ההיכרות אורך שעה וחצי בממוצע. המטופל יוצא ממנו עם רשימה של תפריטים לדוגמה ורשימה של מה בריא לו לאכול, מה אסור לו לאכול, ודברים שכדאי לשים עליהם דגש. "בצורה כזאת יש לו אפשרות לתלות תפריטים על המקרר ולעקוב אחריהם במדויק, או לאלתר מתוך מה שמותר ואסור", אומרת לוי.

 

ובהמשך? אלוהים גדול. יש שבוחרים לקבל תפריט ולהיפרד, אבל ההמלצה היא להגיע לפגישה נוספת לצורכי מעקב ועדכון התפריט. למשל, יש כאלה שתיאורטית תבשיל קינואה וירקות נשמע להם נפלא, אבל בפועל, תכולת הסיר הועברה אל הכלבה של השכנים. מה עושים? נפגשים שוב וחושבים על תחליפים. מובן שאם מדובר בדיאטת הרזיה, תמיכה מתמשכת היא הפתרון האידיאלי: פגישה של פעם בשבוע־שבועיים תעזור לנפש שלכם להתמודד עם מה שעובר על הגוף, ורוב הסיכויים שיחד תצליחו להתגבר על תקופת ההסתגלות הראשונית.

 

אז מה בעצם ההבדל בין תפריט נטורופתי לתפריט דיאטתי? המיקוד. בעוד שבדיאטה קונבנציונלית המיקוד הוא בהשלת הקילוגרמים שבעקבותיהם תגיע ההטבה הבריאותית המתבקשת, הנטורופתיה, כאמור, מתמקדת קודם כל

 באיזון ובבריאות, שכתוצאה מהם יושלו גם הקילוגרמים העודפים. נוסף על כך, הדגש הוא על מאכלים בעלי אינדקס גליקמי נמוך (בעלי פחמימות שהופכות לגלוקוז בדם באופן איטי): הרבה פחמימות מורכבות כמו קינואה, פסטה מלאה, גריסי פנינה וקטניות, ובעיקר אוכל מלא וטבעי כמו לחם שיפון, אורז מלא וירקות. לכן, מזהירה לוי, מי שמגיע אל הדיאטה הנטורופתית כדי לרזות שלא יפתח ציפיות גבוהות. "המשקל לא צונח במהירות ואנחנו גם לא רוצים בזה כדי לא להכניס את הגוף ללחץ. רוצים ירידה מתונה, פחות או יותר חצי ק"ג בשבוע. לרוב, אלה שעשו את כל הדיאטות הקיימות, רוב הסיכויים שההרזיה שלהם תהיה איטית עוד יותר, בייחוד בשלבים הראשונים (שיכולים לארוך שבועות). מעבר לזה, כל השאר זו פונקציה של היצמדות להנחיות התזונתיות ולפעילות גופנית. המגמה היא ללמד את האדם אורח חיים בריא, וכמובן, אין דבר כזה בלי תנועה וספורט". 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאזן את התזונה. הדיאטה הנכונה
צילום: חיים זיו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים