שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הבית הלבן מסתייג מהסכם באלי: יש לנו חששות

בבית הלבן מגיבים בזהירות להסכם שהושג בוועידת האקלים בבאלי, שקורא למאבק בפליטת גזי החממה: צריך לוודא שגם כלכלות מתפתחות וצומחות כמו סין והודו, שפולטות לא מעט גזים לאוויר, יחוייבו להפחית בזיהום שהן מייצרות

העולם שיבח בסוף השבוע את ארצות הברית על שהסכימה לשנות את עמדתה הנוקשה ולתמוך ב"מפת הדרכים" של ועידת האקלים בבאלי. הנציגים באולם הדיונים פצחו בתשואות כשראש המשלחת האמריקנית הודיעה כי הוא מצטרפת לקונצנזוס הכללי.

 

מומחים הביעו מורת רוח על הנוסח שרוכך כדי לאפשר את צירופה של ארצות הברית להסכם. הם ציינו כי מדובר למעשה בניצחון אמריקני, ושוושינגטון כפתה את עמדתה על העולם כולו. ועם זאת הם אמרו כי הפשרה הייתה מתבקשת, ושנעילת הוועידה ללא הסכם הייתה חלופה גרועה יותר מהפשרה שהושגה לבסוף.

 

עוד בנושא:

 

ודווקא בבית הלבן, שאמור היה לקצור כעת את הפירות הפוליטיים מהמהלך ההיסטורי, הביעו הסתייגות מהנוסח שאומץ בוועידה. דוברת הבית הלבן דיינה פרינו אמרה אמנם כי ההסכם "חיובי למדי", אך בה בעת ציינה כי לארצות הברית יש "חששות כבדים באשר להיבטים של ההחלטה, בעת שאנו נכנסים לשלב המשא ומתן".

 

בלב הויכוח: מי יידרש להפחית בפליטות

ההסכם בבאלי מציב למעשה מתווה למשא ומתן שייארך שנתיים על האופן בו יאבק העולם בזיהום האטמוספירה בגזי חממה. המומחים קובעים כי כדי להיטיב את המאבק בהתחממות כדור הארץ יש להטיל על מדינות העולם מכסות של פליטת גזים באופן מדורג, תוך צימצום הדרגתי של הפקת האנרגיה משריפת דלקים. בתום המשא ומתן, בסוף 2009, אמורה להחתם בקופנהאגן אמנה כלל-עולמית שתחליף את אמנת קיוטו, שתוקפה יפוג בשנת 2012. בין 2009 ל-2012 צריכות המדינות החתומות על האמנה לאשרר אותה - ולהערך ליישום הוראותיה.

 

בבאלי רצו מדינות האיחוד האירופי לקבוע מראש יעדים להפחתת פליטת גזי החממה בשיעור של בין 25 ל-40 אחוז מהרמה של שנת 1990. ארצות הברית התנגדה לנוסח בו יאוזכרו ערכים מספריים של הפחתת פליטה, בטענה שהדבר מחשק מראש את המשא ומתן. ארצות הברית טענה גם שקביעת המכסות צריכה להעשות בהסכמה ולא בכפיה, ושהנטל צריך להתחלק בין המדינות המפותחות והמתפתחות גם יחד - בשונה מהמצב כיום בו כלכלות מתפתחות פטורות מכל מגבלה.

 

ארצות הברית היא המדינה שפולטת הכי הרבה גזי החממה לאטמוספירה אולם היא לא שותפה לאמנת קיוטו. אחריה ברשימת המזהמות מדורגות סין, רוסיה והודו. בבית הלבן אמרו כי הנושאים והנותנים על האמנה העתידית צריכים יהיו לתת את דעתם לכך שמדינות מתפתחות כמו סין והודו פולטות כמויות משמעותיות של גזי חממה, ולפיכך יהיה עליהן לקבל על עצמן מכסות פליטה מתאימות. וושינגטון מתעקשת שבשונה מאמנת קיוטו, כל הסכם עתידי יכלול הטלת מכסות גם מדינות מתפתחות ומזהמות כמו סין והודו.

 

"חיוני שכלכלות מתפתחות ומדינות מפותחות יהיו מוכנות לדון על מחוייבויותיהן, בהתאם לנסיבות המיוחדות שלהן, ולתרום תרומה הולמת לצימצום פליטת הגזים", אמרה פרינו. עוד היא אמרה כי האמנה העתידית צריכה לקחת בחשבון את זכותה של ארצות הברית לשמר את הצמיחה הכלכלית שלה, את יכולתה להתחרות בשוק הגלובלי ואת משק האנרגיה שלה.

 

ארצות הברית אמרה כי השיחות בעתיד צריכות לקחת בחשבון שמדינות מפותחות ועשירות כמוה לא יכולות לקחת על עצמן את כל העול של צימצום פליטת גזי החממה, ושיש לצרף לתהליך גם מדינות מתפתחות. "מחקרים מדעיים... מלמדים שהפחתת הפליטה על ידי המדינות המפותחות לבדן לא תספיק על מנת להאבק במשבר העולמי בצורה יעילה", נאמר בהודעה שיצאה מהבית הלבן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחלק את נטל הפחתת הפליטות. נשיא ארה"ב בוש
צילום: איי פי
מומלצים