שתף קטע נבחר

בכירה ביצרנית המעבדים מס' 2: "אינטל מחקים אותנו"

AMD, יצרנית המעבדים מספר 2 בעולם, יצאה לאחרונה לדרך חדשה, שמנסה לשנות את כללי המשחק מול היריבה הגדולה והחזקה ממנה. בראיון עימה, לזלי סובון, מנהלת השיווק העולמית של AMD, מפגינה ביטחון עצמי: "אינטל הולכת בעקבותינו. היא מחקה אותנו"

בשיחת טלפון שקיימתי לאחרונה עם אחד ממנהלי השיווק של AMD באירופה, הודה אותו מנהל, בחור בשם איאן, כי ישראל היא "אגוז קשה", בכל מה שנוגע לשיווק מחשבים המבוססים על המעבדים והשבבים של החברה בישראל. כשפגשתי את לזלי סובון, מנהלת השיווק העולמית של AMD לתחום המחשוב, שאלתי אותה מה הייתה כוונתו. סובון, אישה נאה בשנות הארבעים לחייה ובעלת מראה כל-אמריקני, חייכה וענתה בשאלה על שאלה: "איאן בטח יודע יותר טוב ממני. אבל למה אתה חושב שזה כך?"

 

כמי שרגיל להיות בצד ששואל את השאלות, הופתעתי. סיפרתי לה שלאינטל, המתחרה הגדולה והחזקה מהם, יש מרכז פיתוח גדול בישראל שמעסיק אלפי עובדים, ושלדעתי, יש אהדה רגשית כלפי אינטל בזכות זאת (מעבר למעבדים המוצלחים אובייקטיבית). כדי להחזיר את הדברים למקומם הטבעי, מיהרתי לשאול: "לכם יש כוונה לפתוח מרכז פיתוח בישראל?" והתשובה (הצפויה) שקיבלתי הייתה – "אין לנו כרגע כוונות כאלו".

 

ביצועים להמונים 

הסיפור הזה הוא דוגמה זעירה, שממחישה את דרכה של AMD או בשמה המלא Advanced Micro Devices. חברת המעבדים מספר שתיים בעולם כבר תקופה ארוכה משתרכת אחרי אינטל המובילה עליה, סובלת מהפסדים – אך ממשיכה לדבוק בעקשנות בדרך שהתוותה לעצמה.

 

במקום לנצח את אינטל בביצועים, דבר שהתגלה כרגע כבלתי אפשרי בשל טכנולוגיית הייצור העדיפה של אינטל, ב-AMD מנסים לשנות את המשחק, ולהעביר את הדיון מ"למי יש את הכי גדול" ל"מי נותן ללקוח את התמורה הכי טובה לכסף".

 

אתם מצטרפים במחצית השניה של המשחק, אחרי ש-AMD שלפה את השפנים שלה מהכובע, והיא עוברת למתקפה. AMD, יצרנית המעבדים רכשה ב-2006 את ATI, יצרנית של מעבדי וכרטיסי גרפיקה שמושבה בקנדה. לאחר ש"בלעה" את החברה הקנדית הגדולה ממנה, AMD עוברת לייצר פלטפורמות - מערכות משולבות של מעבדים, לוחות אם וכרטיסים גרפיים.

 

כפי ששוקי גלילי טען, “פלטפורמה" היא שם שיווקי מפוצץ לחבילת רכיבים אשר נמכרים יחדיו. השפנים שנשלפו מהכובע בשבועות האחרונים, הם פלטפורמות חדשות למחשבים שולחניים וניידים שאמורות להציע יחס עלות /תועלת יוצא דופן. סובון גורסת שמדובר במענה אמיתי לצרכים של צרכנים, שמחפשים מחשב חזק יחסית, אבל גם זול. אם לנסח זאת בסיסמה – ביצועים להמונים.

  

"חיקוי הוא המחמאה הטובה ביותר"

יחסית לחברה שמשתרכת אחרי אינטל בכמעט כל מבחן ביצועים, אנשי AMD שופעים ביטחון עצמי שגובל בשחצנות של ממש. צביקה גרינשטיין, מנהל מוצר בחטיבת ערכות השבבים, אמר בזמנו ל-ynet, כי "אנחנו כבר לא משחקים במגרש של אינטל". סובון מפגינה גישה דומה, שנשמעת מעט תלושה מהמציאות: "אנחנו מובילים טכנולוגית על אינטל", היא טוענת. "אינטל הולכת בעקבותינו. הם מחקים אותנו, וחיקוי הוא המחמאה הטובה ביותר", באמירה שנשמעת כאילו נלקחה ישירות מספר התכסיסים של סטיב ג'ובס ואפל - שמפגינים יחס דומה

למיקרוסופט. האחרונה, אגב, כמו אינטל – מחזיקה בנתח שוק גדול בהרבה.

 

עוד הייתם מצפים מנציגה של מי שמציירת עצמה כיריבה המרה של אינטל (אנשי AMD מקפידים בכל הזדמנות לכנות את אינטל "המתחרים שלנו", מבלי להזכיר את השם המפורש, חס וחלילה), שתתקוף את הברית האנטי-תחרותית ההדוקה שקיימת בין אינטל ומיקרוסופט, ושעצם קיומה קיבל אישור רשמי בבית המשפט.

 

אך סובון מפתיעה, ודווקא על מיקרוסופט יש לה רק דברים חמים לומר. "יש לנו מערכת יחסים טובה עם מיקרוסופט. אנחנו עובדים איתם על חידושים טכנולוגיים, ההטמעה של DirectX 10.1 בפלטפורמות שלנו היא דוגמה טובה לשיתוף הפעולה הזה", היא אומרת.

 

סובון מודה שלא היה מזיק ל-AMD לעבוד עוד יותר על שיפור היחסים בכל מה שקשור לשיווק מערכות באופן משותף. על אף ההערכה של סובון לתקנים פתוחים, שגם משתקפת במדיניות של AMD, אין לחברה כוונות לייצר בריתות דומות בעולם הקוד הפתוח.

 

לא נכנסים לאולטרה ניידים

AMD שמה לעצמה למטרה לכבוש נתח שוק משמעותי בשוק העממי, של מי שמחפשים לקנות מחשב ביתי שגם יאפשר לשחק משחקים בלי חומרה יקרה מאוד. היא פונה גם לסטודנטים תפרנים שרוצים מחשב נייד עוצמתי ולעסקים קטנים (אם כי בחברה מסרבים לנקוב ביעדים מספריים של נתח שוק). אבל במקביל, מתפתח שוק חדש, אולי הטרנד החם ביותר כיום – המחשבים האולטרה ניידים (UMPC) ומחשבי מדיה זעירים (MID).

 

למי שלא מכיר, אלו מחשבים הניצבים בפלח השוק שבין מחשבים ניידים דקים וקלים לבין מחשבי כף יד, מבחינת סדרי גודל פיזיים. הרעיון הוא לספק מחשב קטן נייד וזול יחסית עם קישוריות חזקה (כמו ה-eee PC של אסוס, למשל) – שילך איתנו לכל מקום. השוק הזה הוא הדבר החם ביותר כיום בעולם המחשבים, ואינטל הטילה לתוכו את כובד משקלה עם מעבדי ה-ATOM שלה, שנבנו במיוחד למחשבים מסוג זה.

 

נחזור לעקשנות ולהתמדה. AMD, שאולי רוצה לשדר ביטחון עצמי למשקיעים בבורסה ולא להצטייר כחברה אופורטוניסטית, דווקא מדירה רגליה משוק זה: חוץ ממעבד ה-Geode AMD, שנבנה בשעתו בין השאר עבור פרויקט "מחשב נייד לכל ילד" שאמור לספק מחשבים זולים לילדי העולם השלישי, AMD לא טרחה לצאת עם תשובה ל-ATOM. על כך אומרת סובון ששוק ה-UMPC הוא שוק שעוד צריך להיבנות. "הוא שוק שכל הזמן סובל מבלימות. כרגע אנחנו נצמדים לתוכנית הנוכחית שלנו. כשהשוק יגדל, אנחנו ניכנס אליו.”

היא מסבירה.

 

העתיד: מחשוב מודולרי

כיוון עתידי אליו צומח שוק המחשבים ושלפי דבריה יצבור תאוצה, הוא מחשוב מודולרי, שקצת מזכיר משחק בלגו. הרעיון הוא יחידת מחשב בסיסית, אליה מחברים יחידות עיבוד חיצוניות נוספות, לפי הצורך באותו רגע – ללא הכרח להפעיל מחדש את המחשב כדי שאותה יחידת עזר תיכנס לפעולה.

 

המגמה הזו, שהחלה עם כוננים אופטיים וכרטיסי קול חיצוניים, מחלחלת גם למעבדים. AMD הציגה השבוע, את ה-ExGP, מעבד גרפי חיצוני המשווק במארז אסתטי, אותו ניתן לחבר למחשב נייד כל פעם שזקוקים ל"תגבורת" עיבוד גרפי במשחקים או ביישומים שתובעים זאת – ולנתק אותו כשלא זקוקים לו.

 

המעבר של AMD לייצר פלטפורמות, ומפת הדרכים שלה, מציגים חזון שלדעתם ישנה את פני עולם המחשוב לא רק בקרביים – אלא גם במראה החיצוני, במארז. הדור הבא של המעבדים של AMD, שכבר נמצא בפיתוח תחת שם הקוד Fusion, מדבר על שילוב של המעבד הראשי, ה-CPU והמעבד הגרפי, ה-GPU, על פרוסת סיליקון אחת.

 

"האינטגרציה של מעבד גרפי אל תוך אותה פרוסת סיליקון יחד עם המעבד הראשי, תשנה את הדרך בה בונים מחשבים“, סובון מסכמת.

 

גילוי נאות: הכותב היה אורח חברת AMD


פורסם לראשונה 06/06/2008 14:27

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינה ביטחון עצמי. סובון
מומלצים