שתף קטע נבחר

אכזבה: חומצה פולית לא משפרת תפקוד הלב

אמרו לכם שוויטמינים יתרמו לבריאות הלב? אז אמרו. מחקר שכלל אלפי נבדקים מצא כי ויטמינים וחומצה פולית במיוחד, עליה הומלץ בעבר כמגינה על הלב, אינם מפחיתים את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם

תהילת תוספי התזונה ממשיכה להתפוגג: מחקר רחב היקף מגלה כי ויטמין B וחומצה פולית אינם מפחיתים את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. המחקר החדש סותר המלצות קודמות התומכות במתן חומצה פולית להפחתת הפגיעה בלב. המחקר החדש פורסם בגליון החדש של כתב העת של ההסתדרות הרפואית האמריקנית JAMA.

 

במחקר החדש השתתפו 3,096 חולי לב מנורבגיה. בתחילת המחקר היו

הנבדקים בתחילת שנות ה-60 לחייהם בממוצע. יותר מ-75 אחוז מהנבדקים נטלו תרופות ממשפחת הסטטינים, תרופות נוגדות קרישה ותרופות ממשפחת חסמי ביטא - כולם לטיפול במחלת הלב.

 

הנבדקים המשיכו ליטול את התרופות הקבועות וחולקו למספר קבוצות: האחת שימשה קבוצת בקרה שנטלה תרופת פלצבו (שאינה מכילה חומר פעיל), ויתר הקבוצות נטלו חומצה פולית, עם או בלי ויטמינים B6 או B12.

 

במהלך המחקר שנמשך שלוש שנים עברו הנבדקים מספר בדיקות דם למדידת רמת הכימיקל הומוציסטאין שרמה גבוהה שלו נמצאה קשורה לשיעור גבוה של מחלות לב. החוקרים ציפו שבקרב הנבדקים שנטלו חומצה פולית, תצנח רמת ההומוציסטאין. היא אמנם ירדה, אך לא הביאה לכל שינוי במצבם הבריאותי.

 

במהלך המחקר, אצל לה שנטלו חומצה פולית בשילוב עם ויטמין B12 נמצאה הירידה הגבוהה ביותר ברמות הומוציסטאין - עד 26% הפרש, בהשוואה לאלה שלא נטלו חומצה פולית. עם זאת, חרף רמת ההומוציסטאין שצנחה, לא נמצא כל שינוי בסיכון ללקות בהתקפי לב, שבץ מוחי, תעוקת חזה או צורך בצנתור לב.

 

"הממצאים מראים כי ויטמיני B או חומצה פולית אינם מגינים בפני תמותה אצל חולי לב", אמרו החוקרים מאוניברסיטת הוקלנד שבנורבגיה, "במקביל נמצאה שכיחות מעט נמוכה של שבץ מוחי, ושכיחות גבוהה של מחלות סרטן אצל חולים שטופלו בחומצה פולית, אולם השינויים היו מינוריים ולא משמעותיים מבחינה סטטיסטית. תוצאות המחקר לא תומכות במתן הוויטמינים וחומצה פולית בחולי לב".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ויטמינים. לא עוזרים ללב
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים