שתף קטע נבחר

יהלומים לנצח? על מתנה עם אג'נדה בצידה

אם נותן המתנה ידע שהמקבל יאהב אותה ו"אפקט השופוני" הוא בונוס עבורו, אין סיבה שלא נראה בפריט מתנה מהלב. ומה אם נותן המתנה חשב רק על הסביבה החיצונית כשרכש אותה? בקשר זוגי, בו לכל מילה או מעשה יש חשיבות, גם מתנה מסמלת משהו. האם יש מתנה שהיא יקרה מדי?

היה לי פעם חבר שבמסגרת עבודתו טס פעמים רבות לחו"ל. כבר בתחילת הקשר, לאחר הדייט השלישי, הביא לי מתנה יפה מלונדון, ומאז הפך זאת לנוהג. לא היתה נסיעה ממנה שב בידיים ריקות. ומאחר שהבחור טס לפחות פעמיים בחודש, הצטברו בביתי מתנות רבות ויפות. בתחילה התרגשתי ושמחתי שיש לי חבר כל כך מפנק שחושב עלי תמיד, אבל ככל שעבר הזמן הפריעה לי כמות המתנות ותדירות קבלתן. צרות של עשירים? ייתכן. ואולי זה מצריך מחשבה נוספת, כי בקשר זוגי, בו לכל מילה או מעשה יש חשיבות, גם מתנה מסמלת משהו. האם אפשר לקבל יותר מדי מתנות? האם יש מתנה יקרה מדי?

 

עבור מי המתנה?

כדי להתחיל את הדיון, עלינו לשאול את עצמנו עבור מי נרכשה המתנה. התשובה לכאורה מובנת מאליה: אדם אחד רוכש מתנה, ואדם שני מקבל אותה. אבל יש מתנות שאנו קונים לא רק עבור מקבל המתנה כי אם למען הסביבה כולה. כך, למשל, כשהיינו בתיכון האופנה השלטת היתה שרשרת לב חצוי, כשכל אחד מבני הזוג ענד את החצי הנושא את שם האחר. קניית שרשרת כזו לחבר לא היתה רק מתנה כי גם סמל סטטוס, למען יידעו כולם כי כל החצ'קונים שבעולם לא הפריעו לך למצוא חבר, ואף היתה מעין סימון טריטוריה, שכן עתה יודעות כל הרווקות ערלות הלב בשכבה שהבחור שלך תפוס ונעול בשרשרת זולה מצופה כסף.

 

גם כשבגרנו לא וויתרנו על "קניות השופוני". גבר רוכש לאשתו תכשיטים יקרים לא רק על מנת להביע את אהבתו או לשמח אותה, אלא גם כדי להראות לסביבה שהוא בעל ממון. אשה הרוכשת לבעלה מסגרת לתמונה על מנת שכולן במשרד יידעו שהוא מחוץ לתחום שכן הינו בעל משפחה, וכן הלאה.

 

האם פריטים מעין אלה נחשבים מתנה רק משום שעלו כסף? אולי כן. אם נותן המתנה ידע שמקבל המתנה יאהב אותה ו"אפקט השופוני" הוא בבחינת בונוס עבורו, אין סיבה שלא נראה בפריט מתנה מהלב. ומה אם נותן המתנה חשב רק על הסביבה החיצונית כשרכש אותה? האם המניע לרכישת המתנה בכלל משנה, כל עוד מקבל המתנה אהב אותה ממילא? כאן אולי נכנס השיקול האישי: יש נשים שלא אכפת להן לקבל מתנות נטולות כוונה אישית, ויש כאלה שיעדיפו מתנה יקרה פחות אבל בניחוח אישי, כזו שתראה שבן הזוג מכיר אותן ויודע מה הן אוהבות.  

 

מתנה על שום מה?

המהדרין נותנים מתנות בימי הולדת, ימי נישואים, לפעמים בחגים "הגדולים" דוגמת ראש השנה ופסח, או לרגל אירוע דוגמת קידום בעבודה. לזוגות מסוימים יש סיבות נוספות למתן מתנות, דוגמת רצון לכפר על פגם במערכת היחסים: את עובדת עד השעות הקטנות של הלילה ולא מספיקה לראות אותו? לא משהו שבקבוק וויסקי איכותי לא יכול לכפר עליו. צעקת עליה? לא נורא, תמיד יש פרחים או סוף שבוע זוגי ביערות הכרמל. כלומר, מתנות לא תמיד באות כדי לציין אירוע, אלא לעיתים כדי לתקן את מה שקלקלנו. באופן פרדוקסלי, המתנות היקרות והמושקעות ביותר הן דווקא ביטוי לעצלות: במקום לדבר על הבעיה, לנסות להבין את המקור לה ולפתור אותה, או להחליט שהיא לא ניתנת לפתרון ולהיפרד, אנחנו הולכים לחנות וקונים את הסליחה של הצד השני בכסף.

 

אבל ככל שהפגם עמוק יותר, המתנה, יקרה ככל שתהיה, שקולה לפלסטר המונח על רגל שבורה. התכשיט שקיבלה האשה הנבגדת יכול להחזיק את הנישואים לתקופה קצרה או ארוכה, בלי קשר למחירו. אולי היא סלחה באמת בלי קשר לתכשיט, ואולי היא פשוט מפחדת להתגרש ומוכנה לחיות עם בעל בוגדני כל עוד תפוצה בהתאם.

 

צרות של עשירים

אז האם יש דבר כזה יותר מדי מתנות, או מתנה יקרה מדי? יכול להיות. אם הזכרנו את המתנה כפיצוי על התנהגות קלוקלת, מתנה יכולה לשמש גם לרכישת בן זוג. רבים מהגברים נוהגים להתלונן בתגובות על נשים שלא משלמות בדייט, ונשאלת השאלה, מי הכריח אותם לשלם עליה? האם מופרך לחשוב שגברים מסוימים יזמינו אשה למסעדות יוקרה בדייטים הראשונים, בין היתר כדי להוכיח לה שמצבם הכלכלי איתן וכי הם גברים נדיבים? אלה הם בדיוק הגברים שימהרו להזמין את בנות זוגן החדשות לסוף שבוע, או לרכוש להן מתנה יקרה. גם כאן המתנה עשויה להיות עלה התאנה המחפה על בעיות הקיימות כבר בראשית הקשר. הרכב היוקרתי שרוכשת האשה המבוגרת לבן זוגה הצעיר והאטרקטיבי ממנה, או התכשיטים שרוכש הגבר המבוגר לחברתו הצעירה, כל אלה פוטרים אותם מהצורך להתמודד עם פערים הקיימים ביניהם, שכן בכל פגישה נערך טקס מתן המתנה, פתיחת העטיפה וקריאות ההתפעלות המייתרים את הצורך בקיום דו-שיח אמיתי בין הצדדים.

 

לדעתי האישית, יש מתנות יקרות מדי, ויש גם דבר כזה "יותר מדי מתנות". לא מדובר במדד אובייקטיבי, ולא אני או אתם נוכל לשפוט אשה המוכנה לקבל שרשרת יהלומים מגבר שפגשה זה מכבר. מדובר במדד סובייקטיבי. כשמקבל המתנה מתחיל להרגיש חוסר-נוחות למראה השי, כשהוא מרגיש שזה לא במקום או חוצה את גבולות הטעם הטוב שלו ושלו בלבד, זה סימן שהמתנה אינה רצויה.

 

טיפ גדול – מתנה קטנה

רובנו אוהבים לקבל מתנות. רובנו נשמח לקבל אותן לא רק ביום ההולדת, אלא בהפתעה גמורה, כשאין כל אירוע ראוי לציון באופק. רובנו נשמח לקבל מתנה יקרה שאנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו. אבל רובנו גם לא ירגיש נוח עם מתנות יקרות מדי, או עם זרם מתנות בלתי נפסק. המתנות הרומנטיות משלבות שני אלמנטים: (1) אלמנט ההפתעה – המתנות הכייפיות ביותר יחכו לכם באמצע השבוע, בסוף יום עבודה מעייף או מוקדם בבוקר, על השולחן במטבח רגע לפני שאתם ממהרים לצאת מהבית. (2) היחס האישי – שרשרת יהלומים זה נחמד, אבל מתי אני אמורה לענוד אותה? הדגם החדש של יגואר מדהים, אבל באמת תחנה אותו ברחוב מתחת לדירה השכורה?

 

המתנות הכי יפות ומרגשות הן דווקא הקטנות, שמעידות על כך שבני הזוג שלנו מקשיבים לנו, מפנימים את ששמעו ופועלים בעניין. זה יכול להיות מסטיק-אבטיח שבעלך זוכר שמאוד אהבת כילדה. זה יכול להיות דיסק עם שירים שהיא יודעת שאתה אוהב, או סתם בית מבריק שמחכה לך בשבוע שבו אתה היית אמור לנקות.

 

מתנות באות בכל מיני צורות, אבל יש מתנות שיגעו בלבנו במיוחד, מפני שהגיעו מאדם שאוהב אותנו, במטרה מיוחדת לשמח אותנו. בלי שום אג'נדה נסתרת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צרות של עשירים?
צילום: רויטרס
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים