שתף קטע נבחר

מובארק מודאג יותר מהכלכלה מאשר מהחמאס

שנת 2008 לא היטיבה עם המשק המצרי, וקיים חשש ש-2009 תהיה גרועה יותר. לנוכח הצפי הכלכלי העגום, חוששים מצרים רבים כי הממשלה תטיל מסים חדשים או תקצץ בסובסידיות

שנת 2008 שמסתיימת בקרוב לא היטיבה עם המשק המצרי, וקיים חשש שהשנה הבאה תהיה גרועה יותר. סביר להניח כי גם כשישב עם שרת החוץ ציפי לבני ודן במשבר עם חמאס, היו מחשבותיו של נשיא מצרים חוסני מובארק נתונות לא מעט למציאת פתרונות - אפילו חלקיים - למצוקות הכלכליות הקשות הניצבות בפני ארצו.

 

 

גם בימים כתיקונם, האתגר הכלכלי במצרים אינו פשוט, ודורש לספק את צורכיהם של קרוב ל-80 מיליון נפש. עוד לפני המשבר הפיננסי העולמי נוצר אי שקט במצרים בשל האינפלציה המשתוללת (למעלה מ-20% ב-11 החודשים הראשונים של השנה).

 

במחצית הראשונה של השנה דווח על שביתות עובדים, שלעיתים הגיעו לכדי התנגשויות אלימות עם כוחות הביטחון. אותם פועלים - המשתכרים שכר נמוך ביותר - יצאו לרחובות כדי למחות על שחיקת שכרם. בנוסף, התבצע ניסיון של קבוצת מחאה ליזום שביתה כללית במשק באמצעות רשת האינטרנט - דבר שלא צלח בסופו של דבר, אולם מגמת אי השקט על רקע כלכלי הייתה ברורה.

 

מאז החל המשבר הפיננסי הוטל צל כבד נוסף על הכלכלה המצרית. הבורסה המצרית ירדה בכ-40% מאז אוקטובר השנה, ושאר האינדיקטורים הכלכליים אינם מבשרים טובות למשק המצרי.

 

חשוב לזכור כי הכנסות המט"ח של המשק המצרי מבוססות על ארבעה יסודות: יצוא גז ונפט, העברות עובדים מצרים בחו"ל, הכנסות תעלת סואץ והכנסות מתיירות. ב-2009 צפויה ירידה בהכנסות מכל המקורות האלו, ולכן נאלצו הרשויות המצריות לעדכן לפני ימים אחדים את צפי הצמיחה לשנה הבאה ל-5.5% בלבד. רק לפני כחודשיים העריך ראש ממשלת מצרים, אחמד נט'יף, כי שיעור הצמיחה של המשק בשנה הבאה יסתכם ב-6.8%.

 

"פוליטיזציה" של נתונים?

מומחים במצרים מטילים ספק בהערכות הממשלה. ככלל, ממשלת מצרים נתונה באחרונה תחת ביקורת נוקבת מצד חוגים כלכליים נרחבים, שטוענים כי הנתונים הרשמיים המתפרסמים מעת לעת עברו תהליך של "פוליטיזציה" בכדי לייפות את המצב.

 

כך למשל הלשכה הסטטיסטית המצרית דיווחה כי שיעור האבטלה ברבעון השלישי של 2008 ירד ל-8.6%, לעומת 8.9% ברבעון המקביל ב-2007. על כך הגיב יועץ כלכלי מצרי: "נתון זה הוא בדיחה. הם מחשיבים בנתונים כל מי שעובד גם חצי שעה ביום".

 

ויכוח קיים בין הממשלה לבין מומחים כלכליים גם לגבי שיעור האינפלציה. הממשלה פרסמה כי בתקופה שבין ינואר לנובמבר 2008 שיעור האינפלציה עמד על 20.9%. יועצים עצמאיים במצרים טוענים כי מדובר בנתונים מניפולטיביים, וכי שיעור האינפלציה השנה כבר עבר את ה-30%.

 

לאור הצפי הכלכלי העגום, חוששים מצרים רבים כי הממשלה תודיע על שורה של מיסים חדשים או קיצוץ בסובסידיות, כדי לקזז על הפסדי ההכנסות הצפויים. כבר במאי השנה הציגה הממשלה בפרלמנט תכנית להעלאת המיסים על בנזין, סולר, סיגריות ומוצרים נוספים. עתה חוששים כי לממשלת מצרים לא תיוותר ברירה, והיא תיאלץ להעלות את המיסים על מוצרים הנצרכים באופן קבוע על ידי האזרחים הפשוטים. לפי חוגים מצריים, מדובר במהלך לא פשוט בייחוד מבחינה פוליטית.

 

ד"ר גיל פיילר הוא מנכ"ל אינפופרוד מחקרים (המזה"ת) ודורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכלכלה מטרידה יותר
צילום: רויטרס
מומלצים