שתף קטע נבחר

"אחמדי-נג'אד בזבז 140 מיליארד דולר"

הביקורת הפנימית על נשיא איראן גוברת בגלל מדיניותו הכלכלית, והמבקרים החריפים טוענים כי הוביל את המדינה לאסון כלכלי. עיתון מקומי מאשים את אחמדיניג'אד כי "רוקן את קרן הרזרבה האיראנית" בחוסר אחריות ובניגוד לחוק

הביקורת הפנימית באיראן על הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד גוברת בשל מדיניותו הכלכלית. מבקריו של הנשיא טוענים כי במו ידיו הוביל את איראן לאסון כלכלי. לפני שבועות מספר הגיע אחמדי-נג'אד לפרלמנט כדי לגונן על מדיניותו, והכריז כי ממשלתו יוזמת חבילה כלכלית שתסייע למשק האיראני להתאושש ובראש ובראשונה לאוכלוסייה החלשה.

 

 

ברם, הבטחותיו של אחמדי-נג'אד נראות היום כריקות מתוכן, וזאת לאחר שעיתון מקומי פרסם בתחילת השבוע כי הנשיא האיראני רוקן את קרן הרזרבה האיראנית, שהייתה מיועדת לסייע לעניים במדינה. יש לזכור כי מה שהביא את אחמדי-נג'אד לנצח בבחירות לפני שלוש שנים הייתה הבטחתו לשפר את מצבם של החלשים בחברה האיראנית.

 

העיתון ציין כי במשך שנות שלטונו בזבז אחמדי-נג'אד "בחוסר אחריות ובניגוד לחוק" 140 מיליארד דולר מכספי הקרן. עיקר הביקורת כנגד אחמדי-נג'אד מתמקדת בהזרמת הכספים שלו לפרויקטים שונים במהלך הביקורים התכופים שהוא מקיים במחוזות השונים של המדינה. מבקריו של הנשיא טוענים כי הזרמת הכספים למחוזות אינה מתבצעת על בסיס היגיון כלכלי, אלא להיפך - על בסיס חוסר אחריות כלכלית.

 

יתירה מכך, איראנים פשוטים שהצביעו עבור אחמדי-נג'אד חשים בימים אלה נבגדים על ידו, לנוכח התגברות המצוקות הכלכליות. "בניגוד לטענתנו של אחמדי-נג'אד, מדיניותו רק הגבירה את העוני והקשיים. הפערים הכלכליים הלכו והתרחבו מאז הגיע לשלטון", נכתב בעיתון "סארמייה".

 

20 מיליון איראנים מתחת לקו העוני

בהקשר זה מסר לעיתון יועץ השר האיראני לאבטחה סוציאלית, חוסיין ראע'פר, כי לפי הנתונים שבידיו חיים כיום כ-20 מיליון איראנים מתחת לקו העוני (כשליש מאוכלוסיית המדינה). "הממשלה אינה מטפלת בבעיית העוני, הסמים והאבטלה", אמר ראע'פר לעיתון. יש לציין כי תופעת העוני מתרחבת נוכח שיעורי האינפלציה המהירים. במהלך 12 החודשים שהסתיימו בספטמבר האחרון הגיע שיעור האינפלציה הרשמי באיראן ל-29.4%.

 

מקורות באיראן מוסרים כי העוני באיראן מתרחב בעיקר בקרב אזרחי המיעוט הסוני בדרום המדינה. לעומת זאת, בצפון איראן - שם מרוכז הרוב השיעי השליט - ניתן להבחין גם בסממני עושר, כולל שכונות פאר ומכוניות יוקרה.

 

"זה נראה כאילו יש כאן שתי מדינות בתוך מדינה אחת", אמר מומחה כלכלי איראני לפני ימים אחדים. באחרונה, הזדעזעה איראן נוכח סיפורן של שתי אחיות סוניות צעירות ששמו קץ לחייהן במחוז ח'רסאן בגלל המצוקה הכלכלית בו הייתה נתונה משפחתן.

 

מומחי הכלכלה באיראן אינם אדישים למשבר. מוקדם יותר החודש שיגרו 60 כלכלנים מובילים לנשיא מכתב פתוח ובו ביקרו קשות את מדיניותו הכלכלית. "המדיניות הכלכלית של הממשלה עולה ביוקר למדינה בתקופת משבר", כתבו המומחים לאחמדי-נג'אד.

 

ד"ר גיל פיילר הוא מנכ"ל אינפופרוד מחקרים (המזה"ת) ודורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחמוד אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
מומלצים