שתף קטע נבחר

מיזוגים בענף הגמל - איך זה ישפיע על הצרכנים?

מיליארדי שקלים מכספי החוסכים עוברים לידיהם של מנהלי השקעות חדשים, במה שנראה כצעד בלתי נמנע בענף הפנסיוני. למה זה קורה? האם המהלכים הללו יטיבו עם העמיתים, או שמא ירעו את תנאיהם?

בתקופה האחרונה אנו עדים לתופעה מתרחבת והולכת של מיזוגים ורכישות בענף הפנסיוני. בסוף השבוע האחרון הושלמה עסקת מכירת קופות הגמל של פריזמה לפסגות. 20 מיליארד שקל ועשרות אלפי עמיתים הועברו מיד ליד.

 

לפני כשבועיים, בתי ההשקעות אלטשולר שחם ופרפקט מיזגו את פעילות הגמל והפנסיה שלהם לחברה אחת. כך מוצאים עצמם אלפי עמיתים ו-7 מיליארד שקל תחת ניהול חדש.

 

מיותר לציין כי אף אחד לא שאל את אלפי החוסכים בנוגע לשינויי הבעלות על גופי הניהול שמופקדים על חסכונותיהם. אך האמת שגם הגופים אינם מחויבים לעשות זאת.

 

רבים בשוק ההון טוענים כי המהלכים שלהם אנו עדים באחרונה ונמשיך לראות גם בתקופה הקרובה, הם בלתי נמנעים בהתחשב במשבר הכלכלי ובהשלכותיו על גופי החיסכון הפנסיוני.

 

ואולם מן הראוי לשאול האם וכיצד התופעה הזו משפיעה עלינו - העמיתים בקרנות הפנסיה והחוסכים בקופות הגמל. האם נרוויח מכך, או שמא נתעורר יום אחד ונגלה שיש מנהל חדש לקופת הגמל שלנו, שאולי הוא קצת פחות מוצלח, גובה דמי ניהול גבוהים יותר ואף מוריד את רמת השירות.

 

במייל ששלחו מנהלי פריזמה לעובדי בית ההשקעות, בעקבות המכירה, הם כתבו: "מהלך מיזוג הגמל עם פסגות נעשה בראיית טובת העמיתים ושמירת רצף זכויותיהם". האומנם זה מה שיקרה?

 

"מטרת המיזוגים הללו היא הקטנת ההוצאות" הסבירה שלומית יהב, מומחית בתחום הפנסיוני ובעלת חברת יעוץ אסטרטגי בתחום. "למעשה, אין סיבה שגוף שאוחד ינהל שתי קופות גמל כלליות עם שתי ועדות השקעה שונות. זה ברור שהן יאוחדו לוועדת השקעות אחת. היום הוצאות התפעול משמעותיות ביותר, וכך הן יוכלו לצמצם אותם". לדבר יהב, איחוד של מסלולי ההשקעה לא בהכרח יקרה בשנה הראשונה - אבל בהמשך זהו כורח המציאות.

 

מוצר שונה ממה שקיבלנו

מה זה אומר לגיב טיב המוצר? טיב הניהול?

 

"משמעות מהלך כזה היא שבחלק מהמקרים יהיה שינוי בתמהיל ההשקעות של הקופה, וזה אומר שהלקוח יקבל מוצר שונה מהמוצר שאליו הצטרף בתחילה. זה לא אומר שזה יהיה פחות טוב, אבל המוצר שיקבל הלקוח שונה. החשש הוא שאם הוועדה תהיה פחות טובה, הלקוח יכול להינזק".

 

האם מותר לשנות כך באופן פתאומי את תמהיל ההשקעות שלי?

 

"ועדת ההשקעות עובדת לפי תקנון. התקנון ניתן לשינוי בהודעה מראש ללקוחות, ולכן מן הסתם יודיעו להם. אם ניתן לומר שוועדת ההשקעות חרגה מהתקנות - כתבה משהו אחד ועשתה אחרת - זו עילה לתביעה, אך אם היא לא חרגה מהתקנות עצמן, אין מה לעשות. חשוב לציין שגם אם משתנה תמהיל ההשקעות, זה לא נעשה ביום אחד, אלא באופן הדרגתי ומתון".

 

האם באמת התופעה הזו היא בלתי נמנעת - כורח המציאות?

 

"הרגולציה על הגופים הללו הולכת ומתגברת ויש לחצים פנימיים של תפעול. יש הרבה קופות גמל ולא כולן מסוגלות לעמוד בזה" השיב לנו בכיר לשעבר במשרד האוצר. לדבריו, לא מדובר בתופעה שקרתה בגלל המשבר, אלא המציאות הזו כוונה על ידי משרד האוצר כבר לפני כמה שנים, כשהמטרה היא ליצור 8-6 גופים גדולים בתחום החיסכון הפנסיוני שיתחרו ביניהם.

 

לכן גם נקבע בחקיקה שהיקף הנכסים המנוהל לא יעלה על 15% מכלל שוק הגמל. "זו התופעה שצריכה להוביל לשם - מיזוגים ורכישות. תמיד יהיו שחקני נישה קטנים, אבל זה העיקר. זה קורה הרבה יותר מהר בגלל המשבר".

 

"בשוק הזה אף פעם לא היו צרכנים"

מקורות בשוק הפנסיוני טוענים כי אין זכות קיום לקופות גמל קטנות, "אם אתה קטן מדי, אתה טרוד כל הזמן באיך להחזיק את הראש מעל המים ולא באיך למקסם רווח לעמיתים", אמרו המקורות ל-ynet. לדבריהם, מציאות כזו פוגעת בחוסכים ולכן מדובר בתהליך בריא.

 

מה לגבי דמי הניהול? ירידה ברמת השירות?

 

"המהלך הזה יביא בסופו של דבר לחיזוק כוחו של הצרכן", אמר הבכיר לשעבר באוצר. "למעשה, בשוק הזה אף פעם לא היו צרכנים. הציבור גם כך לא מבין שום דבר, ולכן ייקח זמן עד שנראה השפעה בדמי הניהול. ברגע שהצרכן יהיה יותר מעורב ומודע, יהיה שינוי, כי גם הבנקים הגדולים אמורים להיכנס לייעוץ, וגם הציבור מגלה יותר עניין בנעשה בשוק ההון.

 

עד לפני כמה שנים, כשהבורסה היתה נופלת, זה לא עניין את רוב הציבור. עכשיו הציבור גילה שהוא חלק מזה. המודעות גדלה ואיתה גם היכולת לנייד את הכספים במסגרת התקנות החדשות, כך שכוח המיקוח ילך ויעלה, מה שישפיע ישירות על דמי הניהול".

 

יהב מוסיפה נדבך נוסף: "ככל שיהיו גופים גדולים יותר, מכורח המציאות הם יהיו חייבים להיות יעילים יותר. זה ייתן קפיצה משמעותית לתחום התפעול וזה יביא שיפור גם בהיבט השירותי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיזוגים. הקופות לא יעמדו בלחץ הפיקוח
מומלצים