שתף קטע נבחר

לא מרוצים מהתשואה? תנהלו בעצמכם את הכסף

בעוד המפקח על שוק ההון מכריז על כוונתו לאמץ מודל לחיסכון פנסיוני מצ'ילה, על שולחנה של ועדת הכספים ממתינה כבר זמן רב בקשה לאישור מודל נוסף לחיסכון, גם הוא מחו"ל. מהי קופת גמל בניהול אישי? כיצד היא מיושמת במדינות אחרות והאם היא מתאימה לחוסך הישראלי?

לאחרונה, הכריז המפקח על שוק ההון, ידין ענתבי, כי בכוונתו לאמץ חלקים מן המודל הצ'יליאני לחיסכון פנסיוני שיחייב את כלל החוסכים לגיל פרישה.

 

מודל זה מבוסס על כך שככל שגיל החוסך מבוגר יותר והוא מתקרב לגיל הפרישה, כך תקטן ההשקעה של כספו בנכסים מסוכנים. הודעת המפקח הגיעה על רקע ההפסדים בחסכונות הפנסיונים בעקבות המשבר הכלכלי.

 

הכרזה דרמטית זו של האוצר, על ייבוא מודל לחיסכון, מעלה מחדש תוכנית שמתבשלת באוצר כבר שלוש שנים שבסיסה גם הוא במודל מיובא, דרמטי לא פחות - "ניהול אישי של קופת גמל".

 

שלל תקנות האוצר בשלוש השנים האחרונות והשינויים בשוק החיסכון הפנסיוני, כמו גם ההפסדים שחווינו בחסכונות בעקבות המשבר הכלכלי, דחקו את מודל "הניהול האישי" לפינה, אך אם יצא אל הפועל אין ספק כי מדובר במהלך דרמטי בשוק החיסכון הפנסיוני, שעשוי להשפיע על רבים מאיתנו.

 

הטבות מס - בתוכניות מורשות

היתרון הגדול של החיסכון הפנסיוני הן הטבות המס שמעניקה המדינה לחוסכים, מתוך מטרה לעודד את הציבור לחסוך לעת זקנה.

 

במצב הנוכחי בישראל, בכדי ליהנות מהטבות המס, על החוסך להפקיד את כספו אך ורק בתוכניות שאושרו על ידי משרד האוצר, כגון: קופות גמל מורשות, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים.

 

אולם, מזה כ- 30 שנה הולך ומתפתח בעולם מודל המאפשר בחירה כמעט חופשית לחלוטין, של החוסך - היכן וכיצד להשקיע את כספי החסכונות שלו לעת פרישה ובו בזמן ליהנות גם כן ממלוא ההטבות הממשלתיות הניתנות לחוסכים בתוכניות הפנסיוניות הרשמיות. מודל זה מכונה "קופת גמל בניהול אישי".

 

מהי קופת גמל בניהול אישי?

על פי מודל זה, הכסף שצובר החוסך לעת הפרישה, החיסכון הפנסיוני שלו - מנוהל על ידו.

 

החוסך יכול לקבוע היכן וכיצד להשקיע את הכסף. אם ברצונו להשקיע באפיקים סולידיים או לחילופין הוא מעדיף אפיקים מסוכנים, שילוב של שניהם, השקעה בארץ או בחו"ל. קביעת תמהיל ההשקעות נעשית על פי שקול דעתו האישי של החוסך.

 

על החוסך לפתוח חשבון במוסד פיננסי שמאושר על ידי המדינה לנהל בו חיסכון מסוג זה, והוא רשאי להתחיל לנהל את הכסף על פי שיקול דעתו.

 

למרות שהחוסך רשאי לנהל את החיסכון בעצמו, הוא יכול גם להעביר זכות זו לקרוב משפחה או אם ירצה בכך, לאפשר למנהל תיקים מקצועי שינהל עבורו את הכסף.

 

עוד בערוץ הפנסיוני: האם בדקתם את הדו"ח השנתי מקופת הגמל?

 

איך עובד המודל הזה בחו"ל?

המדינה המתקדמת ביותר בתחום היא ארה"ב. מודל זה החל שם בסוף שנות השבעים והלך והתפתח באופן מתמיד.

 

בארה"ב נקרא המודל  IRA או בשמו המלא  Individual Retirement Account  והוא מאפשר לחוסכים לבחור היכן לפתוח את החשבון מבין אלפי בנקים וחברות ביטוח, כאשר כמעט אין הגבלות על סוגי ההשקעה.

 

נכון לשנת 2004, כ- 30% מסך החסכונות הפנסיוניים בארה"ב נוהלו במודל זה. מגוון האפשרויות אף הוביל להוזלה משמעותית בדמי הניהול שמשלם החוסך.

 

גם בבריטניה המודל הזה קיים (החל משנת 1990) והוא נקרא SIPP ראשי תיבות של Pension Self Investment Private. המוצר התפתח בקצב מהיר ונכון לשנת 2006 נוהלו שם 215 מיליארד פאונד בצורה זו.

 

יש לציין כי למרות שמדובר במודל דומה, ישנם לא מעט אלמנטים שונים בין סוגי המודלים הנהוגים במדינות השונות, כגון סוגי ההשקעות בהן מותר להשקיע במסגרת המודל, מי הם המורשים לנהל חשבון כזה ועוד.

 

היכן עומדת התוכנית הזו בישראל?

משרד האוצר החל כבר לפני כשלוש שנים בגיבוש של מודל שיותאם לשוק החיסכון הישראלי.

 

טיוטא ראשונה פורסמה בסוף שנת 2006. הרעיון כפי שהציג זאת האוצר אז הוא "להגביר את אפשרויות הבחירה של החוסך ולהגביר את התחרות בשוק החיסכון הפנסיוני". בנוסף, דובר על פיתוח של המוצרים הפיננסיים , וביזור ההשקעה.

 

במהלך שנת 2008 פרסם האוצר תקנות הקובעות את המודל שיופעל בישראל, תקנות אלו הועברו לאישור ועדת הכספים של הכנסת, אך עדיין הנושא לא "עלה על שולחנה".

 

האם המודל הזה מתאים לנו?

בקרב מומחי שוק ההון בישראל, חלוקות הדעות באשר לנחיצות המודל כאן בארץ.

 

בעוד חלקם טוענים כי אין סיבה שישראל "תפגר" אחרי המדינות המפותחות ולא תאפשר שוק חיסכון משוכלל שיגביר תחרות וכי אין סיבה שלא יאפשרו למי שרוצה לנהל את כספו לעשות זאת, חלק אחר טוען כי הפעלה של קופות אלו, לא תקדם את השוק הפנסיוני.

 

לדברי השוללים, רוב מוחלט של הציבור אינו מסוגל ואף אינו מעוניין לנהל בעצמו את כספי החסכונות שלו.

 

לשיטתם, כבר כיום ישנם מסלולים רבים בתוך קופות הגמל חלקם אף דינמיים ונתונים להחלטתו של החוסך, מה עוד שבמסגרת אימוץ המודל הצ'יליאני על ידי האוצר יגדלו קופות הגמל המציעות מסלולי השקעה מגוונים.

 

למרות טענות הצדדים, אין ספק כי המשבר האחרון בשוק החיסכון הפנסיוני מטיל צל כבד באשר ליישום מלא וחופשי של המודל.

 

בעוד הפיקוח הולך ומתהדק על הגופים המוסדיים ודרכי השקעתם את כספי החוסכים, ספק אם תינתן "יד חופשית" לניהול אישי של החיסכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניהול אישי? בישראל עוד לא החליטו
מומלצים