שתף קטע נבחר

המסלול החדש של החיסכון הפנסיוני

במשרד האוצר מגבשים מודל חדש לחיסכון פנסיוני בישראל, כחלק מהפקת הלקחים מהמשבר הנוכחי. מהו המודל עליו שוקדים בימים אלו באגף שוק ההון? כיצד ימנע הפסדים מחוסכים העומדים לפני פרישה? ומה ניתן ללמוד מהנסיון של אזרחי צ'ילה בתחום?

המפקח על שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, ידין ענתבי, הצהיר אתמול (ב') על כוונתו להציג בתוך חצי שנה מודל של חיסכון פנסיוני המותאם לגיל החוסך, תוך אימוץ עקרונות מהמודל הצ'יליאני לחיסכון. אמירתו של ענתבי באה כשבוע לאחר הכרזה דומה שהשמיע שר האוצר בר-און.

 

למעשה, הרעיון של מעבר לתכניות פנסיוניות המותאמות לגיל החוסך נבחן כבר זמן ממושך באגף שוק ההון במשרד האוצר. לפני שנה אף הוציא המשרד "נייר עבודה" בנושא "מערכות פנסיה רב מסלוליות", שנועד לבחון את הנושא ואת התאמתו לחוסכים במדינת ישראל.

 

המעבר למודל חדש במבנה החיסכון הפנסיוני הוא אחד הלקחים מהמשבר הנוכחי, שמאלץ כעת את הממשלה, בלחץ גורמים שונים, להעניק רשת ביטחון לחוסכים. בשנה האחרונה הועלו הצעות למספר מודלים אפשריים. בין השאר נבחנה אפשרות של מעבר לקופות גמל בניהול אישי (ira) המקובלת בין היתר בארה"ב, בהן המבוטח מנהל את כספי חסכונותיו וקובע היכן יושקעו, אולם המודל המוביל והמועדף מבחינת האוצר הוא חיסכון פנסיוני על פי מסלולי גיל.

 

הבעיה בקרנות הפנסיה ובקופות הגמל כיום היא שמדיניות ההשקעה במרבית התוכניות הפנסיוניות הללו היא כללית, כלומר  - אינה מתאפיינת בהשקעה באפיק מסוים או במסלול ספציפי. באותה קופה מנוהלים כספיהם של חוסכים בני 36-25 לצד כספי החיסכון הפנסיוני של חוסכים בני 65 , כולם במדיניות אחידה.

 

ניהול כספיהם של עמיתים בני גילאים שונים עם צרכים שונים באותה הקופה יביא ללא ספק להפסד לצד כלשהו. את התוצאות כולנו רואים בחודשים האחרונים - הקופות הושקעו בתמהיל שאינו מתאים לחוסכים מבוגרים.

 

גם האמירות כי בתוך שנים ספורות התשואות היפות יחזרו לא מעודדות את מי שעומד לפרוש עוד חצי שנה. אולי ניתן לומר כי אם היו נהוגים בישראל מסלולי חיסכון, ייתכן ולא היה כלל צורך ברשת הביטחון הפנסיונית.

 

ואמנם, מן הראוי לציין כי בישראל כבר קיימים מסלולים בקופות הגמל. למעשה, יותר משליש מקופות הגמל מתמחות בהשקעה בתחום ספציפי. אולם סך הכספים המנותבים לקופות הללו נמוך ביותר, ועומד על כ-3% בלבד מכלל הכספים המושקעים בקופות הגמל.

 

המודל בצ'ילה - חמישה מסלולים

אחת הדוגמאות הבולטות לחיסכון פנסיוני במסלולים, שאת עקרונותיה מעוניינים באוצר לאמץ, היא המודל הנהוג בצ'ילה. ממשלת צ'ילה הנחתה להקים חמישה מסלולים בעלי רמות סיכון שונות, המותאמות לקבוצות גיל שונות. מסלולים אלו דורגו מ-A עד E, כאשר A הוא המסלול האגרסיבי ביותר - עם חשיפה גבוהה להשקעות מסוכנות - ו-E הוא הסולידי ביותר.

 

במסגרת זו, כל חוסך יכול לבחור את המסלול המתאים לו ביותר. נקבע גם שמי שלא יבחר מסלול, יצורף אוטומטית לאחד ממסלולי ברירת המחדל, שנקבעו בהתאם למין ולגיל המבוטח:

 

מסלול ברירת המחדל הראשון: גברים ונשים עד גיל 35. רמת הסיכון שנקבעה היא B (רמת סיכון גבוהה).

המסלול השני: גברים בני 55-36 ונשים בנות 50-36. רמת הסיכון שנקבעה היא C (רמת סיכון בינונית).

המסלול השלישי: גברים בני 56 ומעלה, נשים בנות 51 ומעלה וגמלאים. רמת הסיכון שנקבעה היא D (רמת סיכון נמוכה).

 

כדי למנוע השקעה מסוכנת לאלו הקרובים לגיל הפרישה נקבע כי גם במקרה שבו ירצה המבוטח לבחור מסלול, ולא ל"התנקז" לברירת המחדל, אפשרויות הבחירה מוגבלות, והקבוצה השלישית (גברים מגיל 56 ונשים מגיל 51) יכולה להשקיע ברמות סיכון C, D, או E בלבד.

 

תכנית פנסיונית לפי מסלולי גיל נהוגה במדינות נוספות בעולם מלבד צ'ילה, בהן שבדיה, אסטוניה, פרו, לטביה וסלובקיה. למרות הרעיון הדומה, המודלים שמפעילות המדינות השונות אינם זהים.

 

כך לדוגמא, בסלובקיה ובאסטוניה ברירת המחדל היא המסלול השמרני ביותר. לעומתם, במדינות דרום אמריקה ברירת המחדל של ההשקעה נקבעת בהתאם למצבו של המבוטח במחזור החיים, והמשמעות שהיא הגנתית יותר ככל שהחוסך מבוגר יותר. הבדל נוסף בין המודלים טמון במידת המעורבות של הממשלה בבניית המסלולים.

 

פנסיה במסלולים - יש יתרונות נוספים

הרעיון הבולט של מעבר למסלולים, כאמור, הוא ההתאמה לגיל החוסך בהיבט של רמת הסיכון המתאימה לו. אולם מעבר לתכנית כזו ,לדברי המומחים, מביא יתרונות נוספים. לביא שיפנבאואר, מנהל מחלקת המידע באגף שוק ההון מציין ב"נייר העבודה" בו נבחן הנושא, שאחת התוצאות העיקריות היא שכלול השוק והגברת התחרות והשירות ללקוחות.

 

בנוסף, ריבוי המסלולים והרצון להתאים את החיסכון להעדפות האישיות צפוי להגדיל את השתתפותם הפעילה של העמיתים בתכנון החיסכון הפנסיוני שלהם.

 

חיזוק להערכה זו ניתן מהמודל הצ'יליאני עצמו. המודל הראה תוצאות מעניינות, המצביעות על עלייה דרמטית במעורבות של הציבור בחיסכון הפנסיוני שלו. בתוך חמש שנים, מספר העמיתים שבחרו מסלול מיוזמתם גדל ב-120% והגיע ל-35% מכלל החוסכים.

 

באגף שוק ההון מגבשים כעת את המודל הסופי שיוצג לממשלה ולגופים הפנסיוניים בישראל. ואולם, גם אם אכן יוצג המודל בזמן שנקבע, צפויים עוד חודשים רבים עד שהתוכנית תיושם בפועל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'ילה. גם ברירת מחדל לפי גיל
צילום: אלי אלגרט
מומלצים