שתף קטע נבחר

מועה"ב נגד צפון קוריאה: בקרוב עוד החלטה

בתום דיון חירום בעקבות הניסוי הגרעיני שערכה פיונגיאנג, הודיעה מועצת הביטחון כי תפעל מיד לגבש החלטה מחייבת חדשה נגד המדינה הקומוניסטית. צפון קוריאה דחתה את הגינוי והודיעה כי היא ערוכה לתקיפה אמריקנית, ובדרום קוריאה דיווחו כי פיונגיאנג מתכוננת לניסוי טילים נוסף היום או מחר

הניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה מאחד נגדה כמעט את כל מדינות העולם. מועצת הביטחון של האו"ם קיימה הלילה (יום ג') דיון חירום ובו גינתה פה אחד את מעשיה של פיונגיאנג, והגדירה אותם "הפרה ברורה" של החלטותיה: "נתחיל לפעול מיד לגיבוש החלטה מחייבת חדשה בנוגע להפרות של צפון קוריאה". צפון קוריאה הדפה את הגינוי, ובדרום קוריאה דיווחו כי היא נערכת לבצע ניסוי טילים נוסף.

 

ניסוי הגרעין של צפון קוריאה - כל העדכונים ב-ynet: 

 

בתום ישיבה סגורה שנמשכה שעה בלבד יצא הנשיא התורן של מועצת הבטחון, השגריר הרוסי ויטאלי צ'ורקין, והכריז על כוונת המועצה, שגם רוסיה וסין נמנו עם התומכות בה. "ייקח לנו כמה ימים לגבש החלטה", הצהיר השגריר הרוסי בצאתו מהדיון.

 

שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, הביעה שביעות רצון מהתיאום והעמדה האחידה שהפגינו חברות המועצה בדיון. "זהו גינוי חד-משמעי. נפעל לגיבוש החלטת מועצה שתהיה תגובה נחרצת להפרה של החלטת האו"ם והחוק הבינלאומי", אמרה.

 

הניסוי והתגובות הנזעמות

 

אבל שעות אחדות אחר כך הדפה צפון קוריאה את הביקורת שהוטחה בה. "אין ספק שדבר לא השתנה במדיניות העוינת של ארה"ב נגד צפון קוריאה תחת הממשל החדש", נכתב בהצהרה שפורסמה בסוכנות הידיעות הרשמית של המדינה הקומוניסטית. בהודעה הבהירה פיונגיאנג כי צבאה ערוך לכל התקפה אמריקנית שעשויה לבוא.

 

בתוך כך דיווחה סוכנות הידיעות הדרום-קוריאנית "יונהאפ" כי צפון קוריאה נערכת לבצע ניסוי נוסף בטילים לטווח קצר בים הצהוב - היום או מחר. הדיווח בסוכנות התבסס על דבריו של גורם רשמי בסיאול, לפיהם צפון קוריאה אסרה על ספינות לשוט מול אזור בימה הדרומי ביומיים הקרובים.

 

סיאול: נצטרף ליוזמה נגד נשק להשמדה המונית

בעקבות הניסוי ביצעה דרום קוריאה מהלך מחאתי, והודיעה כי תצטרף ליוזמה שמובילה ארצות הברית למניעת הפצה של נשק להשמדה המונית. פיונגיאנג הודיעה בעבר כי אם דרום קוריאה תודיע על הצטרפות מלאה ליוזמה, היא תראה בכך הכרזת מלחמה.

 

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, שוחח הלילה בטלפון עם נשיאה של דרום קוריאה, לי מיונג-באק, והביע בפניו את מחויבותה הבלתי מסויגת של וושינגטון לביטחון ארצו. אובמה התקשר גם לראש ממשלת יפן, טארו אסו, כדי לתאם את התגובה לניסוי הצפון קוריאני.

 

לפני ישיבת החירום של 15 חברות המועצה, נפגשו חמש החברות הקבועות - ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת - לישיבה מאחורי דלתיים סגורות. כל אחת מהן היא בעלת זכות וטו ויכולה לסכל קבלת החלטות במועצת הביטחון. יפן, שקראה לכינוס ישיבת החירום, אמרה ש"חוסר האחריות" שבניסוי הגרעין ושיגור הטילים קוראים תגר על סמכות האו"ם, ודרשה "לגבש תגובה נוקשה".

 

"זו קריאת תגר ברורה מאוד", אמר השגריר היפני באו"ם, יוקיו טקאסו, שארצו היא חברה זמנית במועצת הביטחון. "לכן אנו צריכים לשגר לה מסר באמת-באמת ברור ותקיף - ועדיף שיהיה זה באמצעות החלטה". הוא לא אמר אם ארצו תבקש להטיל סנקציות חדשות על צפון קוריאה, בטענה שברצונו להתייעץ קודם עם שאר חברי המועצה. "הדבר החשוב הוא שייצא מכאן מסדר מאוחד", אמר.

 

מזכ"ל האו"ם: להגיב כמו שצריך על ההפרה 

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, אמר במהלך ביקור בקופנהגן כי הוא "באמת מקווה שמועצת הביטחון תנקוט את צעדי התגובה הדרושים", אך סירב לפרט לאילו צעדים התכוון. באן, שהגיע לבירה הדנית לרגל ועידת עסקים בנושא שינויי האקלים, אמר כי יעקוב מקרוב אחרי הכינוס במטה האו"ם בניו-יורק. הודעה שפרסמה מאוחר יותר דוברת מטעמו גינתה בתוקף את ניסוי הגרעין הצפון-קוריאני כ"הפרה ברורה של החלטות מועצת הביטחון הנוגעות בדבר". המזכ"ל, דיפלומט דרום קוריאני בעברו, קרא למדינה הקומוניסטית "להימנע מנקיטת פעולות שיובילו להסלמת המצב" ולמועצת הביטחון "לשגר מסר חזק ומאוחד, שיסייע להשיג את מטרת פירוק הגרעין בחצי האי הקוריאני".

 

החלטת או"ם מ-2006, שהתקבלה אחרי הניסוי הגרעיני הראשון שביצעה צפון קוריאה באוקטובר באותה שנה, אסרה עליה לערוך ניסויים גרעיניים נוספים. סוכנות ידיעות דרום קוריאנית דיווחה כי בנוסף לניסוי הגרעיני, ערכה צפון קוריאה ניסוי בשיגור שלושה טילי קרקע-אוויר קצרי טווח מאותו האתר שממנו שיגרה בחודש שעבר טיל בליסטי ניסיוני ארוך טווח. החלטות מועצת הביטחון אוסרות עליה גם פעילות מהסוג הזה.

 

בחודש שעבר גינתה מועצת הביטחון את שיגור הטיל הצפון קוריאני ב-5 באפריל, אך לא נקטה צעדי ענישה כלשהם, בשל התנגדות רוסיה וסין. בתגובה, הכריזה צפון קוריאה כי היא נוטשת את השיחות הרב-צדדיות לפירוקה מגרעין, והחלה להפעיל מחדש את מתקניה הגרעיניים. השיחות, בהשתתפות צפון קוריאה, דרום קוריאה, רוסיה, סין, יפן וארה"ב, החלו ב-2003, והובילו להסכם לפירוק המדינה הקומוניסטית מגרעין, אך היא חזרה בה מהסכמתה.


פורסם לראשונה 25/05/2009 23:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
באן: לנקוט בצעדי התגובה הדרושים
צילום: AFP
אובמה: איום על שלום העולם
צילום: AP
ניסוי טילים בצפון קוריאה
צילום: AFP
מומלצים