שתף קטע נבחר

צפון קוריאה: ביצענו בהצלחה ניסוי גרעיני

מכשירי ניטור לרעידות אדמה הראו פעולה סייסמית חריגה והמדינה הקומוניסטית אישרה כי ביצעה ניסוי גרעיני שני תוך שלוש שנים. סוכנות הידיעות הרשמית של הצפון: "הניסוי היה ברמה גבוהה יותר מבחינת עוצמתו". בסיאול, בירת השכנה מדרום, התכנס הקבינט לישיבת חירום

מתעלמים מהאזהרות - וממשיכים במסלול הגרעין. ממשלת צפון-קוריאה הודיעה הבוקר (יום ב') כי ביצעה בהצלחה ניסוי גרעיני תת-קרקעי. דקות לפני כן, דיווחה סוכנות הידיעות הדרום-קוריאנית "יונהאפ" כי צפון קוריאה "ככל הנראה" ביצעה ניסוי גרעיני. נשיא הדרום, לי מיונג-בק, כינס את הקבינט לישיבת חירום.

 

הצעד שאותו נקטה הצפון צפוי להחריף את בידודה של המדינה המבודדת, הטוענת כי עליה לחזק את ארסנל הנשק הגרעיני כדי להגן על עצמה מפני העולם העוין אותה. הניסוי הגרעיני - השני במספר שאותו ערכה המדינה הקומוניסטית, נערך אחרי שנים של מגעים עם מדינות האזור, שניסו לשכנעה לוותר על שאיפותיה הגרעיניות בתמורה לסיוע נרחב והפסקת בידודה הבינלאומי.

 

סוכנות הידיעות הממשלתית KCNA דיווחה כי הניסוי "נועד לחזק את יכולת ההתרעה הגרעינית של הצפון בכל דרך אפשרית". עוד נכתב בדיווח כי הניסוי "יתרום להגנה על ריבונותנו ועל הסוציאליזם - ויבטיח שלום וביטחון בחצי האי הקוריאני ובאזור הסובב אותו".

 

תחנת הטלוויזיה YTN מסרה כי חברה מטאורולוגית הבחינה ברעידת אדמה חלשה, המעידה על פי החשד על ניסוי גרעיני. רשת "סקיי ניוז" הבריטית דיווחה שהמכון הגאולוגי האמריקני הבחין גם כן ברעידה, בעוצמה 4.7 בסולם ריכטר. סוכנויות הביון של דרום-קוריאה וארה"ב מסרו כי הן "מנתחות את הנתונים".

 

סוכנות הידיעות הרשמית בפיונגיאנג דיווחה כי "הניסוי הגרעיני הנוכחי בוצע בצורה בטוחה, ברמה גבוהה יותר מבחינת עוצמת הפיצוץ והטכנולוגיה". על פי הדיווח בסוכנות הידיעות, המהווה שופר של המשטר במדינה הקומוניסטית המבודדת, תוצאותיו של הניסוי "פתרו בעיות מדעיות וטכנולוגיות שהתעוררו, הגדילו את עוצמת הנשק הגרעיני ואת הטכנולוגיה הגרעינית המתפתחת". לא נמסרו פרטים היכן בדיוק נערך הניסוי, אך על פי הערכות הוא נערך בצפון-מזרח המדינה, האתר שבו ערכה צפון קוריאה את הניסוי הגרעיני הראשון, באוקטובר 2006.


שליט צפון קוריאה קים ג'ונג איל צופה בניסוי צבאי (צילום ארכיון: AP)

 

סוכנות הידיעות הדרום קוריאנית דיווחה עוד כי שעות ספורות לאחר הניסוי הגרעיני, ערכה הצפון גם ניסוי בשיגור טיל קצר-טווח. המדובר בטיל קרקע-אוויר שלו טווח של 130 קילומטרים, והוא שוגר מאתר ניסויי הטילים מוסודן-רי - האתר שממנו שוגר בתחילת אפריל הטיל ארוך-הטווח.

 

ניסוי צפוי מראש

בתחילת החודש דיווח עיתון בדרום קוריאה כי פעילות הולכת וגוברת זוהתה באזור שבו ערכה צפון קוריאה ניסוי גרעיני ב-2006. לפי הדיווח, תנועה ערה של כלי רכב ואנשים הורגשה לאחרונה באזור. גורם דרום קוריאני רשמי אמר אז לעיתון: "קשה לחזות מתי תבצע צפון קוריאה ניסוי גרעיני נוסף, אולם נראה כי היא נערכת לבצעו בקרוב מאוד".

 

השליח האמריקני לשיחות הגרעין עם צפון קוריאה, סטיבן בוסוורת, הזהיר לאחרונה את המדינה הקומוניסטית כי אם תבצע ניסוי גרעיני נוסף, "יהיו לכך השלכות". עם זאת, בוסוורת הודה כי לא ניתן לעשות הרבה כדי למנוע מפיונגיאנג לבצע את הניסוי.  

  

גורמים בכירים בממשל האמריקני העריכו בתקופה האחרונה כי פיונגיאנג

תערוך ניסוי בנשק הגרעיני שברשותה, בטרם תיאלץ לשוב ולהתפרק מנשקה. זאת, לאחר שהצפון איימה שתבצע ניסויים גרעיניים וניסויי טילים, אם האו"ם לא יתנצל על החלטת הגינוי שקיבל בעקבות שיגור הטיל לעבר יפן בחודש שעבר.

 

ההידרדרות ביחסי פיונגיאנג והקהילה הבינלאומית באה לאחר שסוכנויות הביון במערב טענו כי השיגור היה בעצם ניסוי בטיל בליסטי. זאת בניגוד לטענת צפון-קוריאה, שטענה כי שיגרה לוויין לחלל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הניסוי בוצע בצורה בטוחה". אילוסטרציה
צילום: AP
מומלצים