שתף קטע נבחר

אחרי ניסוי הגרעין: ניסוי בשיגור טילים קצרי טווח

הפגנת השרירים של צפון קוריאה נמשכת. סוכנות ידיעות בסיאול דיווחה כי לאחר ניסוי הגרעין ערכה פיונגיאנג ניסוי בשיגור שלושה טילים קצרי טווח. במקביל, נמשכים הגינויים בעולם; צרפת מציעה להקשיח הסנקציות

ניסוי תת קרקעי - ואז שיגור טילים: סוכנות הידיעות של דרום קוריאה יונהאפ דיווחה בצהריים (יום ב') כי צפון קוריאה ערכה שיגור ניסיוני של שני טילים קצרי טווח נוספים. על פי הדיווח בסוכנות הידיעות הדרום קוריאנית, פיונגיאנג שיגרה היום בסך הכל שלושה טילים קצרי טווח, שעות ספורות לאחר שהכריזה כי ביצעה בהצלחה ניסוי גרעיני תת-קרקעי, השני בתולדותיה.

 

ניסוי הגרעין של צפון קוריאה - כל העדכונים ב-ynet:

 

יונהאפ לא מסרה פרטים נוספים על הטילים ששוגרו - וגם לא חשפה מי המקור לדיווח. עם זאת, מוקדם יותר, דיווחה יונהאפ כי הטיל קצר-הטווח הראשון ששוגר הוא טיל קרקע-אוויר שלו טווח של 130 קילומטרים, וכי שוגר מאתר ניסויי הטילים מוסודן-רי - האתר שממנו שוגר בתחילת אפריל הטיל ארוך-הטווח.

 

ארה"ב עודכנה מראש על הניסוי

בתוך כך, אמר גורם רשמי בסיאול כי צפון קוריאה הודיעה מראש לארצות הברית על כוונתה לבצע את הניסוי. גורם אמריקני אישר את הדיווח, וטען כי פיונגיאנג העניקה לארה"ב התרעה של פחות משעה על הניסוי. הוא אמר את הדברים בעילום שם - וציין כי צפון קוריאה לא דרשה דבר בתמורה להתרעה המוקדמת. לא ברור אם וושינגטון שיתפה במידע את בנות בריתה באזור - ואם פיונגיאנג עדכנה מדינות נוספות.

 

הניסוי הגרעיני - שאותו ביצעה פיונגיאנג תוך הפרה ברורה של החלטת האו"ם שהתקבלה בעניין זה ב-2006 - עורר זעם בקרב מדינות האזור ובעולם כולו. נשיא ארה"ב ברק אובמה טען כי הניסוי הוא "עניין מדאיג לכל אומות העולם", והוסיף כי הצעד שנקטה צפון קוריאה דורש תגובה בינלאומית. "מעשי הפרובוקציה של צפון קוריאה רק ירחיבו את בידודה. היא לא תזכה להכרה בינלאומית אלא אם כן תזנח את נהייתה אחר נשק להשמדה המונית", לשון הודעתו של אובמה.

 

ראש המטות המשולבים האמריקנים, האדמירל מייק מאלן, אמר בראיון לרשת NBC כי ניסוי הגרעין ושיגור הטילים מעידים מעידים על "לוחמנותה הגוברת" של צפון קוריאה, המזלזלת בחוק הבינלאומי.

 

גורם צפון קוריאני במוסקבה מיהר להגיב להודעת הנשיא האמריקני - וטען כי ארצו תבצע ניסויים גרעיניים נוספים אם תמשיך וושינגטון "במדיניות ההפחדה" נגד פיונגיאנג. בינתיים, טענה רוסיה כי עוצמתו של הניסוי הגרעיני שנערך היום שקולה לעוצמתה של פצצת האטום שהטילה ארה"ב על נגסקי ב-1945.


שליט צפון קוריאה קים ג'ונג איל צופה בתרגיל צבאי (צילום ארכיון: AP)

 

צרפת: להדק את הסנקציות

ראש ממשלת יפן טרו אסו גינה בחריפות את הניסוי "הבלתי מתקבל על הדעת", ולבקשת ארצו תתכנס היום מועצת הביטחון של האו"ם כדי לדון בצעד ובהשלכותיו. במקביל, הציעה צרפת, לה מושב קבוע במועצת הביטחון, להחריף את הסנקציות נגד צפון קוריאה. דובר משרד החוץ הצרפתי אריק שבלייה טען כי צרפת תדון בהתפתחויות עם בנות בריתה במועצה ובאסיה - ותבחן "בעיקר את האפשרות להדק את הסנקציות".

 

שבלייה הוסיף כי צרפת "מגנה בתוקף" גם את שיגורי הטילים, ודורשת מצפון קוריאה להימנע מכל פרובוקציה נוספת. בהודעתו של שבלייה לא נמסרו פרטים על האופן שבו ניתן להדק את הסנקציות, שהוטלו על המדינה הקומוניסטית המבודדת לאחר הניסוי הגרעיני הראשון שערכה באוקטובר 2006.

 

עם זאת, כדי להדק את הסנקציות נחוצה תמיכתן של רוסיה וסין, שתי חברות קבועות נוספות במועצה, שהסתייגו מהטלת עיצומים נוספים על פיונגיאנג לאחר ניסוי שיגור הטיל ארוך הטווח שביצעה בחודש שעבר.

 

רוסיה וסין נזכרו להגיב

התגובות של סין ורוסיה לניסוי הגיעו רק שעות ארוכות לאחר שנערך. בהודעה שפרסם משרד החוץ בבייג'ינג נמסר כי הממשלה הסינית "מתנגדת נחרצות" לניסוי הגרעיני, שהיה משום התרסה נגד הקהילה הבינלאומית, והפר את התחייבותה לפרק את חצי האי מנשק גרעיני.

 

בהודעה שפרסם משרד החוץ במוסקבה, כונה הניסוי הפרה של החלטת מועצת הביטחון, המאיים על הביטחון באזור. "הצעדים האחרונים שנקטה צפון קוריאה מחריפים את המתיחות בצפון-מזרח אסיה ומסכנים את השלום והיציבות באזור", נכתב בהודעה. "אין דרך אחרת לתאר את הצעד של פיונגיאנג מאשר הפרה של החלטת מועצת הביטחון 1718, האוסרת

על המדינה לערוך ניסויים גרעיניים".

 

גם מזכ"ל האו"ם באן קי-מון הצטרף למקהלת המגנים - ואמר לסוכנות הידיעות AP כי הוא "מוטרד עמוקות" מהניסוי, שכפי הנראה היה נרחב יותר משהיה לפני שלוש שנים. באן ציין כי אם יוכח בוודאות שהניסוי אכן התבצע - מדובר בהפרה של החלטת מועצת הביטחון, שתשפיע לרעה על מאמצי האו"ם להשיג פירוק עולמי מגרעין, ותחתור תחת יציבות האזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלושה טילים שוגרו אחרי הניסוי
צילום: AFP
הפגנה נגד צפון קוריאה בסיאול, היום
צילום: AFP
מומלצים