שתף קטע נבחר

מי יממן את השוואת זכויות אלמנים לשל אלמנות?

ועדת הכספים לא אישרה את השוואת זכויות הפנסיה של האלמנים לשל האלמנות בקרנות הוותיקות. זאת, בשל התנגדות הח"כים להצעת האוצר שאת המימון בסך 1.4 מיליארד שקלים יכסו הקרנות על חשבון שאר העמיתים

ועדת הכספים לא אישרה היום (ג') את התקנון האחיד של קרנות הפנסיה הותיקות, כפי שהציע האוצר. בוועדה התגלעה מחלוקת עם האוצר סביב יישום של פסיקת בג"ץ בתקנות להשוואת זכויות הפנסיה של האלמן לאלה של האלמנה. הוויכוח נסב סביב השאלה מי יפצה את קרנות הפנסיה על התוספת המתבקשת מהשוואת זכויות הפנסיה, אותה מעריך האוצר בחישוב אקטוארי בכ-1.4 מיליארד שקל.

 

האוצר מציע שהקרנות יכסו את הסכום ממקורותיהם, כלומר על חשבון כלל הפנסיונרים, זאת בעוד הוועדה עומדת על כך שהאוצר יפצה את הקרנות. האוצר מתנגד לכך בטענה שהוא כבר מסבסד את הקרנות ב-80 מיליארד שקל על פי הסדר הלאמת הקרנות מ-2003.

 

יקימו וועדה שתבחן

יושב ראש הוועדה קיבל בסיכום את הצעת חבר הכנסת חיים כץ (ליכוד) להקים ועדת משנה שתבחן את סוגיית מימון הפיצוי לקרנות ותגיש את המלצותיה לאישור הוועדה בתוך כשלושה שבועות.  

 

חבר הכנסת כץ אמר כי לא יעלה על הדעת שהמימון יבוא רק מקרנות הפנסיה והאוצר הוא זה שחייב להסדיר את השוואת התנאים של אלמנים לאלו של אלמנות. לדבריו, אסור שהמימון יבוא על ידי הגדלת הגירעון האקטוארי של הקרנות, צעד שיגרום לפגיעה גורפת בזכויות של כל עמיתי הקרנות בישראל. הוועדה השהתה את ההחלטה לגבי התקנון האחיד נוכח איום האוצר למשוך את התקנות בכך שלא ישופר המצב לעומת הקיים.  

 

כיום מקבלת האלמנה 60% מהפנסיה שהגיעה לבעלה המנוח. לעומת זאת, האלמנים מקבלים רק את מחצית הסכום, כלומר 30% מהפנסיה שהגיעה לנשותיהם המנוחות -  אם אכן צברו זכויות פנסיה בקרן כלשהי. השוואת הזכויות של האלמנים לאלמנות הוסדרה בחוק שהתקבל בכנסת לפני שבע שנים אך הוא בוטל בחוק ההסדרים שהתקבל כעבור שנה.

 

בג"ץ חייב את האוצר להחזיר את השוויון בעתירה שהוגשה לו לפני כשנתיים, פסיקתו התקבלה לפני שנה ויישומה נועד להתחיל לפני כחצי שנה. עם זאת, יישומו התעכב בגלל הקדמת הבחירות, היעדר תקציב המדינה ולאחרונה המחלוקת על פיצוי הקרנות.

  

ח"כ כץ תקף את האוצר על כך שאין פיקוח על התנהלות הקרנות, אין שקיפות בפעולותיהם ודירקטורים חיצוניים לא יושבים בהנהלותיהם. עוד הוא תקף את האוצר על כך שהקרנות משקיעות חלק מכספי העמיתים בבורסה. "איזו זכות יש לקרנות לשחק בחסכונות של העמיתים", שאל בכעס את הממונה לשוק ההון אוצר, ידין אנטבי.

 

כץ הגדיר את איומו של האוצר למשוך את התקנות כ"סחיטה". יו"ר הוועדה ח"כ חיים אורון (מרצ) אמר כי אם לאוצר יש 1.4 מיליון שקל, הוא מציע להגדיל את הסכום ל-2 מיליארד כדי לפצות מגזרים נוספים של פנסיונרים שנפגעו כתוצאה מהרפורמה בקרנות הפנסיה באמצעות קרן מיוחדת שתקום למטרה זו.

  

יו"ר הועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר בסיכום כי עמדתו מחייבת את האוצר לתת את הכסף הדרוש לקרנות. "יש לי כבוד להחלטת בית המשפט, אבל השוואת הזכויות לא צריכה להיות על חשבון העמיתים ואל תאיימו עלינו", אמר לנציגי האוצר, "אנחנו הגוף המחליט העליון, לא בית המשפט ולא האוצר".

 

הוא הוסיף כי אם הוועדה לא יכולה להגיע להסכמה עם האוצר בסוגיה זו, הוא מחליט להקים מחדש את ועדת המשנה לביטוח בראשות ח"כ כץ שתנסה מצידה להגיע להסכמות בסוגיה. בוועד יהיה נציג מכל סיעה, אם ועדת המשנה תגיע להסכמה, מה טוב, אחרת נצביע על כל המלצה שתתקבל, אפילו אם האוצר ימשוך את התקנות במקרה שההחלטה לא תהיה מקובלת עליו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלמנים רוצים שוויון
צילום: index open
מומלצים